Kunnanhallitus, kokous 9.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Monitoimitaloa koskeva kuntalaisaloite

RUSDno-2023-10

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Kuntalaisaloite.fi-palveluun on tehty 19.12.2022 seuraavan sisältöinen aloite:

"Onnela - Monitoimitalo Ruskon keskustaan

Ruskon kunnan kiinteistöasiat ovat olleet viime aikoina mediassa esillä. Median ja  kunnan päätöspöytäkirjojen mukaan Ruskolla on vuosien saatossa kiinteistöille kertynyt korjausvelkaa. Väistötiloja on jouduttu käyttämään usean toiminnan osalta. Lisäksi tuleville vuosille on suunniteltu peruskorjausta mm. Kirkonkylän kouluun.

Hetkellinen kiinteistöjen heikko tilanne luo myös mahdollisuuden pohtia ja tehdä ratkaisuja pidemmällä aikavälillä. Ehdotan, että keskustaan rakennetaan nykyisen Kirkonkylän koulun hiekkakentän paikalle monia eri toimintoja ja palveluja sisältävä kuntatalo. Onni asuu Ruskolla, joten nimi voisi olla Onnela. 

Onnelan toimintoja olisivat mm. 

-Päiväkoti (nykyinen Karhukallio ja muut mahdolliset keskustan varhaiskasvatuksen tilatarpeet)

-Kirkonkylän koulun luokat 4-6

-Kirjasto

-Nuorisotilat

-Hallintotilat (keskushallinto, hyvinvointi, varhaiskasvatus, koulutoimi)

Onnela lisäisi yhteisöllisyyttä kuntalaisten kesken. Tila luo mahdollisuudet eri tahojen yhteistyölle, esimerkiksi yhteisöjen ja yhdistysten välillä ja lisää mahdollisuuksia erilaisten harrastemuotojen tarjoamiseen, Kirjasto lähellä kouluja ja varhaiskasvatusta loisi mahdollisuuden innostaa lapsia ja nuoria lukemaan. Kirjaston palveluja olisi myös mahdollista laajentaa koulun yhteydessä olevien erikoistilojen myötä. Hallinnon keskittämisellä kuntalaisella olisi mahdollisuus saada palvelua yhdestä toimipisteestä ja palvelupisteiden palvelu on tehokkaampaa ja joustavampaa.

Eri toimintoja sisältävät tilaratkaisut ovat tutkitusti kustannustehokkaita. Nykyinen energiatehokas rakentaminen toisi säästöjä myös kiinteistökuluissa. Energiatehokas rakennus olisi myös askel kohti Ruskon hiilineutraalia palvelujen tuottamista. Kirkonkylän koulun nykyinen kiinteistö toimisi Onnelan rakentamsien ajan nykymuodossaan. Uusien tilojen rakentaminen ratkaisee myös mahdollisen väistötilan tarpeen, sillä nykyistä Kirkonkylän koulun saneerausta ei tarvittaisi.

´Ruskon kunta tarvitsee ennakkoluulotonta tulevaisuuteen tähyämistä ja tarmokasta toimintakykyä. Meneillään oleva Turun alueen positiivinen rakennemuutos moninkertaistaa mahdollisuudet rakentaa Ruskosta elinvoimaisen, ihmisläheisen ja palveluiltaan ainutlaatuisen paikan.`

Edellinen kappale on Ruskon strategian ensimmäinen kappale. Onnela toimii osaltaan strategian käyntikorttina."

Kyseisen aloitteen vastuuhenkilönä on Janne Korsimo.

Ruskon kunnan valtuusto- ja kuntalaisaloitteiden käsittelyperiaatteiden mukaan aloitteen tekijälle on ilmoitettava kuukauden kuluessa aloitteen saapumisesta, missä viranomaisessa aloite käsitellään, arvioitu käsittelyaika sekä keneltä saa lisätietoja aloitteen käsittelystä. Sen jälkeen kun aloite on käsitelty loppuun, aloitteen tekijälle on ilmoitettava, onko aloite johtanut toimenpiteisiin. Valtuusto- ja kuntalaisaloitteiden valmistelu on tehtävä niin, että valtuustotai toimielin voi päättää asiasta 12 kuukauden kuluessa aloitteen tekemisestä.

 

 

 

 

   

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä tehdyn monitoimitaloa koskevan kuntalaisaloitteen tietoonsa saatetuksi.

Kunnanhallitus päättää, että aloite käsitellään siinä yhteydessä kun kirjastoa ja Karhukallion päiväkotia koskevia ratkaisuja tehdään.  

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.