Kunnanhallitus, kokous 9.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Aloite energiajuomien ikärajan nostoon Ruskon alueen kaupoissa

RUSDno-2022-723

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Kuntaan on toimitettu Kerttu Erikssonin toimesta aloite energiajuomien ikärajan nostoon liittyen.Kirjeessä tuodaan esiin mm., että on lähestytty ruskolaisia eri tahojen edustajia, jotta saataisiin tukijoita kaupan keskusjärjestölle lähetettävään kirjelmään/aloitteeseen. Aloitteen toimeenpanijat ovat käyneet keskustelua kyseistä kauppaa edustavien tahojen kanssa.Kaupan keskusjärjestön taholta on tuotu esiin, että aloitteen tekijöiden kannattaisi viedä asiaa eteenpäin tekemällä vetoomus, missä on taustalla kunnan toimijoita puoltamassa asiaa. Aloitteessa tuodaan esiin myös esimerkinomaisesti se, että kyseinen ikärajan nosto on jossain muualla onnistunut.

Aloitteen lopuksi tuodaan esiin, että koska Ruskolla on muutenkin pienen paikkakunnan "Koko kylä kasvattaa" -meininkiä, aloitteen tekijät ajattelevat ja toivovat, että tahtoa ja yhteistyötä tämän asian eteenpäin viemiseen saattaisi löytyä. Aloitetta on jaettu seuraaville tahoille: koulujen rehtorit, vanhempainyhdistys Silta ry, urheiluseurat, Ruskon ja Vahdon MLL, iltapäiväkerhotoiminta, hyvinvointilautakunta, nuorisotoimi, kunnanjohtaja, seurakunta ja varhaiskasvatus. Ennen vetoomuksen lähettämistä eteenpäin annamme mukaan lähteneiden tahojen lukea aloitteen läpi ja tehdä lopullisen päätöksen mukaan lähtemisestä vasta siinä vaiheessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatinut selvityksen "Energiajuomat ja lasten terveys/Onko laille myyntikiellosta perusteita". Selvityksen perusteella on annettu suositus siitä, että vähittäiskaupat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille. Useat kaupat ovat alkaneet noudattaa suositusta ja rajoittaa energiajuomien myyntiä lapsille. Vuonna 2017 Valtion ravitsemustoimikunnan lanseeraama ravitsemussuositus on tarkoitettu mm. kaupoille, kaupparyhmittymille ja elintarvikkeiden tuottajille terveyttä edistävän toiminnan tukemiseksi. Kauppias voi tehdä toimintaansa koskevan ravitsemussuosituksen esimerkiksi koskemaan energiajuomien myynnin rajoittamista.Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen perusteella ei löytynyt uutta terveysperusteista tutkimusnäyttöä energiajuomien myynnin alle 15-vuotiaille kieltäväksi laiksi. Ruskon ja Vahdon päivittäistavarakaupoissa valtaosassa rajoitetaan energiajuomien myyntiä. 

Ruskon kunnan osalta asiaan on kiinnitetty huomiota nuorisotoimessa ja opiskelijahuollossa.

Esityslistan oheismateriaalina on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyseinen selvitys.  

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä tehdyn aloitteen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen tietoonsa saatetuksi.

Kunnanhallitus päättää olla tekemättä kategorista linjausta energiajuomien myynnin rajoittamisen osalta vaan päättää jättää sen kauppojen ja niiden keskusjärjestöjen tehtäväksi.

Kunnanhallitus pitää kuitenkin perusteltuna sitä, että kunnan eri toimijat voivat omissa ohjelmissaan ja vastaavissa tehdä linjauksia omien toimialojensa näkökulmasta energiajuomien suhteen.

Kunnajohtaja muutti kokouksessa päätösehdotusta seuraavasti:

Kunnanhallitus päättää merkitä tehdyn aloitteen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen tietoonsa saatetuksi.

Kunnanhallitus päättää olla tekemättä kategorista linjausta energiajuomien myynnin rajoittamisen osalta todeten kuitenkin, että se suosittelee ruskolaisten päivittäistavarakauppojen yhdenmukaista käytäntöä energiajuomien myynnin rajoittamisesta THL:n selvityksen mukaisesti.

Kunnanhallitus pitää perusteltuna sitä, että kunnan eri toimijat voivat omissa ohjelmissaan ja vastaavissa tehdä linjauksia omien toimialojensa näkökulmasta energiajuomien suhteen.

Päätös

Kunnnahallitus hyväksyi päätösehdotuksen.