Kunnanhallitus, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 As. Oy Ruskon Liikekulman liikerakennuksen eriyttäminen kerrostalosta ja liikerakennuksen alla olevan maapohjan hankinta

RUSDno-2023-84

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kunnan ja As. Oy Liikekulman välillä on käyty neuvotteluja keväästä 2022 lähtien liittyen asunto-osakeyhtiön rakennuksessa sijaitsevaan kirjastoon. Taustalla on se, että As. Oy Liikekulman kiinteistöllä sijaitsevassa ns.kirjastosiivessä on kosteus- ja rakennusteknisiä ongelmia, joiden vuoksi osakkeilla hallittua huoneistoa ei voi enää käyttää tarkoitukseensa ja kirjastosiiven peruskorjauksen toteuttaminen sisältäisi riskejä. Sen vuoksi on päädytty kokonaisjärjestelyyn, joka tultaisiin toteuttamaan siten, että As. Oy Ruskon Liikekulma hankkii kaikki ns. kirjastosiiven huoneistojen hallintaan oikeuttavat osakkeet Ruskon kunnalta ja yhtiön toiselta osakkaalta muut liikerakennuksen hallintaan oikeuttavat osakkeet ja yhtiö myy vastavuoroisesti kunnalle  2.153 m​​​​​​ suuruisen määräalan Säästöpankki -nimisestä tilasta RN:o 1:24 sekä osittain kyseisellä määräalalla ja osittain myyjälle jäävän kantatilan osalla sijaitsevan liikerakennuksen (ns. kirjastosiipi) sekä siihen ja kantatilalla sijaitsevaan asuinkerrostaloon rajoittuvan yhdysosan. Ruskon kunnan omistamat asunto-osakeyhtiön osakkeet luovutetaan vastikkeetta yhtiölle, mutta kyseisiin osakkeisiin kohdistuu  278.807,44 euron suuruinen yhtiölainaosuus, joka jää As. Oy Ruskon Liikekulman vastattavaksi.  Määräalan luovutuksen kauppahintana on puolestaan 1 euro. Osakekauppa ja määräalan kauppa tapahtuvat ajankohdallisesti samanaikaisesti ja niiden voimaantulo on sidottu toisiinsa.

Liikerakennus tulee kuntonsa vuoksi jäämään tyhjilleen, kunnes se puretaan. Liikerakennuksen vesi-, sähkö- ja lämmitysjohdot ja -kaapelit on tarkoitus katkaista 1.4.2023 lukien. Kunnan tulee huolehtia siitä, että liikerakennus pidetään julkisivuiltaan ja muilta näkyviltä osiltaan sekä rakenteiltaan siistinä ja turvallisessa kunnossa. Kunta tulee purkamaan liikerakennuksen. Kun purkaminen aloitetaan, se toteutetaan yhtäjaksoisesti ja mahdollisimman nopeasti. Kunta kuitenkin päättää purkamisen ajankohdan.

Kunta vastaa hoito- ja rahoitusvastikkeiden maksamisesta asuntoyhtiön päätösten mukaisesti 31.3.2023 asti, jonka jälkeen luovuttajan vastikkeenmaksuvelvollisuus päättyy. Mikäli osakkeiden hankintasopimuksen voimaantulo jostain syystä lykkääntyy, mutta sopimus myöhemmin saa lainvoiman, maksaa kunta yhtiön tavanmukaisesti määräämät hoito- ja rahoitusvastikkeet sen kuukauden loppuun asti, jona sopimus tulee voimaan. Tällöin yhtiö kuitenkin hyvittää lainan lyhennyksistä kohdistuvan osuuden saatuaan osakkeisiin oikeuttavan osakekirjan.

Purkamisen jälkeen kunnan tulee kustannuksellaan viipymättä:

1. huolehtia siitä, että purettavan liitososan kohdalla oleva asuinrakennuksen seinä rakenteeltaan ja pinnoitteeltaan korjataan muuta seinärakennetta vastaavaksi 

2. teetettävä osittain kunnalle tulevan määräalan ja osittain asuntoyhtiön puolelle sijoittuvan uuden liittymä- ja tonttitien pohjatyöt ja pintarakenne kulkukelpoiseen sorapintaan asti ja

3. teetettävä liikerakennuksen alla olevan maapohjan saattaminen muilta kuin tonttitien alueelta siistiin kuntoon ja muun maanpinnan tasalle sorastuksella tai muulla vastaavalla toimenpiteellä

Kaupassa kunta sitoutuu siihen, ettei määräalalle mahdollisesti tehtävää uudisrakennusta miltään osin sijoiteta 8 metriä lähemmäksi asuintaloa. Lisäksi kunta sitoutuu siihen, ettei riippumatta käytettävästä kokonaisrakennusoikeudesta asuintalon eteen Keskitien puoleiselle sivustalle asuintalon Vahdontien puoleisen seinän linjaa noudattavalle Vanhatien puoleiselle alueelle sijoiteta enempää kuin yksi maanpäällinen kerros. Mahdollisesti tehtävän uudisrakennukseen kunta hankkii tontti- ja kunnallistekniset liittymät. Kiinteistöjen välille tehdään rasitesopimus.

Kirjastohuoneiston osakkeiden luovutusta koskeva sopimus sekä määräalaa koskeva kauppakirja viedään kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi. 

Järjestelyn toteutuminen kirjanpidollisesti merkitsee sitä, että kunnan taseesta kirjataan n. 180.000 € Liikekulman osakkeiden arvoa pois tuloslaskelmaan tappioksi.  

Esityslistan oheismateriaalina ovat Ruskon kunnan ja Asunto Oy Ruskon Liikekulman välinen sopimus osakkeiden hankinnasta, Asunto Oy Ruskon Liikekulman ja Ruskon kunnan välinen kauppakirja karttaliiteineen sekä rasitesopimus.

 

   

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä Ruskon kunnan ja Asunto Oy Ruskon Liikekulman välisen sopimuksen osakkeiden hankinnasta, jolla Ruskon kunta luovuttaa vastikkeetta Asunto Oy Ruskon Liikekulmalle 4220 yhtiön osaketta, n:ot 1-4220, jotka oikeuttavat yhtiön rakennuksen 1 kerroksessa olevien 401,5 m2:n suuruisen kirjastohuoneiston sekä 34 m2:n suuruisen varastohuoneen hallintaan sekä hyväksyä Asunto Oy Ruskon Liikekulman ja Ruskon kunnan välisen kauppakirjan, jolla Ruskon kunta ostaa  2.153 m2:n suuruisen määräalan Ruskon kunnan Kirkonkylän kylässä sijaitsevasta Säästöpankki -nimisestä tilasta RN:o 1:24 (kiinteistötunnus 704-404-1-24) sekä osittain määräalalla ja osittain myyjälle jäävällä tilan osalla sijaitsevan liikerakennuksen (ns. kirjastosiipi) sekä siihen ja tilalla sijaitsevaan asuinkerrostaloon rajoittuvan yhdysosan 1 euron kauppahintaan.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.