Kunnanhallitus, kokous 21.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 173 Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle kunnallisvalitukseen koskien valtuuston päätöstä Merttelän koulun lakkauttamisesta itsenäisenä yksikkönä

RUSDno-2023-425

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Turun hallinto-oikeudelle on tehty kunnallisvalitus koskien Ruskon kunnanvaltuuston 29.5.2023 tekemää päätöstä 26 § Merttelän koulun lakkauttamisesta itsenäisenä yksikkönä. Valitus on esityslistan oheismateriaalina.

Hallinto-oikeus on pyytänyt kunnanhallitusta viimeistään 31.8.2023 

1) hankkimaan valtuuston lausunnon, jossa 

-annetaan selostus asiasta

-vastataan valituksessa esitettyihin vaatimuksiin ja niiden perusteluihin sekä

-lausutaan esitetystä selvityksestä

2) liittämään asiakirjoihin

-selvityksen muutoksenalaisen päätöksen tiedoksiannosta, siihen liitetystä valitusosoituksesta ja valitusajan alkamisesta

-muut asian käsittelyssä kertyneet tai siihen liittyvät asiakirjat

3) sisällyttämään lausuntoon luettelon lausunnon liitteenä olevista asiakirjoista, jotta asianosainen saa myöhemmin vastinepyynnön yhteydessä tietoonsa hallinto-oikeudessa olevan oikeudenkäyntiaineiston. Luettelossa on eriteltävä viranomaisen yksinomaan tätä oikeudenkäyntiä varten laatimat tai hankkimat asiakirjat päätöksen perusteina olleista tai muutoin viranomaisen käytössä asiaa ratkaistaessa olleista asiakirjoista.

Kunnan hallintosäännön 23 §:n mukaan kunnanhallitus päättää valtuuston puolesta selityksen antamisesta valtuuston päätöstä koskevan valituksen johdosta, jos kunnanhallitus katsoo, että valtuuston päätöstä ei ole kumottava.

Valituksessa esitetään näkökantoja ja kritisoidaan asian valmistelun tiedottamista, lapsivaikutusten arviointia, vaikutusmahdollisuuksia ja kuulemisen totetuttamista. Kunnanhallitus tuo tämän osalta esiin seuraavaa:

Ruskon kunnanvaltuuston 29.5.2023 kokouksen 26 §:n oheismateriaalina on Merttelän koulun oppilaiden luokissa keväällä 2023 suoritettua kuulemistoimintaa. Oppilashuoltohenkilökunta teki tätä työtä ja myötävaikutti tulevaa siirtoa sekä Merttelän koulussa että myöhemmin keväällä Kirkonkylän koulussa uuteen kouluun ja uusiin luokkakavereihin tutustumisessa. Oppilashuoltohenkilökuntavierailut Merttelän luokissa 2 ja 3 toteutettiin viikolla 7 ja Merttelän luokassa 4-5 viikoilla 9 ja 10. Kirkonkylän koulun rehtori ja johtava rehtori vierailivat Merttelän koulun luokissa 14.3. Merttelän koulun opetushenkilökunta oli mukana Kirkonkylän koulun opettajainkokouksessa 14.3. Kevään tutustumiskäynnit ja hallinnolliset valmistelutyöt Wilma-järjestelmä mukaanlukien oli tehtävä kevätlukukauden loppuun mennessä, koska muuten tutustumista ei olisi voitu tehdä. Valtuuston päätös vahvisti sen, että oppilaiden hallinnollinen siirto oppilashallinto-ohjelmissa suoritettiin kesäkuun aikana. Erillistä tiedotetta Merttelän koulun oppilaille valtuuston tekemästä lakkautuspäätöksestä ei lähetetty valtuuston 29.5. tekemän päätöksen jälkeen. Kirkonkylän koulun rehtori teki oppilaaksiottopäätöksen koskien kaikkia Merttelän koulusta Kirkonkylän kouluun siirtyviä oppilaita ja se on voimassa 1.8.2023 alkaen.

Päätöksenteon aikataulusta koskien kunnan kouluverkkoa tiedotettiin Merttelän koulun oppilaiden huoltajia wilmaviestillä. Kuntalaisilla oli mahdollisuus ilmaista kantansa www-sivuilla Merttelän koulun toiminnasta maaliskuussa 2023. Asiasta tiedotettiin etukäteen kuntalaisille www-sivujen ja kunnan facebookin kautta ja lisäksi koulun huoltajia tiedotettiin asiasta. Ylipäätään asian käsittely ja sen näkyvyys kunnassa oli suuri. Merttelän koulun huoltajille toteutettiin myös ajalla 20.3.-31.3. erillinen kysely siitä, miten he suhtautuvat koulutyön siirtymiseen Merttelästä Kirkonkylään. Molemmat kyselyt toteutettiin anonyymisti, jotta mahdollisimman moni voi lausua mielipiteensä julki. WWW-sivujen kyselyyn vastattiin suureen osaan kysymyksistä kysymyskohtaisesti ja lisäksi osaan kommenteista kootusti yhteenvetona Merttelän koulussa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Vastauksia kuntalaisten esittämiin mielipiteisiin julkaistiin www-sivuilla 12.4. lukien. Keskustelu- ja tiedotustilaisuus kyselytuloksista ja kannanotoista pidettiin Merttelän koulussa 12.4. 

Koulukuljetusten osalta voidaan todeta, että noin puolella oppilaista koulumatka lyhenee koulutyön jatkuessa Kirkonkylän koulussa. Merttelän koulun suunnan kuljetusreitit säilyvät samoina ja kaikilla oppilailla on edelleen mahdollisuus osallistua kuljetukseen kuljetusreittien varrelta. osa oppilaista saa kuljetusedun koulumatkaan perustuen ja osa voi hankkia fölikortin kulkemista varten. Vain Merttelän koulun ja Hiidenvainion koulun välinen kuljetus jää pois. Koulukuljetuslähtöjen määrän supistuminen Ruskolla on seurausta kustannusten nousemisesta.

Merttelän koulun henkilökunta siirtyy kokonaisuutena Hiidenvainion/Kirkonkylän kouluun. Kaikkien työtehtävät jatkuvat toisessa koulurakennuksessa. Koulun henkilökuntaa tiedotettiin asiaan liittyen jo syyskuussa 2022 lautakunnan kokouksen jälkeen.

Kunnanhallitus korostaa, että huhtikuussa 2023 valmistuneet Merttelän koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset osoittavat, että rakennuksessa on merkittävää korjaustarvetta. Tulokset saapuivat kuntaan huhtikuun lopussa ja kunnan tekninen lautakunta käsitteli niitä omassa lautakunnassaan.

Terveystarkastajan lausunnossa todetaan seuraavaa:

1950-luvulla ja 1980-luvulla rakennetuissa osissa on todettu mikrobivaurioita eri rakenteissa ja rakenteista on todettu ilmavirtauksia sisätiloihin. 1950-luvulla ja 1980-luvulla rakennetuissa osissa on olosuhteet, joiden johdosta terveyshaitan ilmeneminen on mahdollista ja haitallinen altistumisolosuhde on erittäin todennäköinen. 1950-luvun ja 1980-luvun rakennettuja tiloja ei tule käyttää ennen kuin terveyshaittaa aiheuttavat olosuhteet on poistettu.

Koska Ruskon kunnanvaltuuston päätökseen 14.11.2022 52 § on tehty osaksi saman sisältöinen valitus kunnanhallitus pyytää hallinto-oikeutta tutustumaan myös kyseisestä valituksesta Ruskon kunnanhallituksen 21.8.antamaan lausuntoon. 

Kuntalain 22 §:n mukaan kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaaqn. Valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallsitumisen mahdollisuuksista ja menetelmistä. Osallistamista ja vaikuttamista voidaan edistää erityisesti:

1) järjestämällä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia sekä kuntalaisraateja; 

2) selvittämällä asukkaiden ja kunnassa säännönmukaisesti tai pitempiaikaisesti asuvien tai oleskelevien palvelujen käyttäjien mielipiteitä ennen päätöksentekoa;

3) valitsemalla palvelujen käyttäjien edustajia kunnan toimielimiin;

4) järjestämällä mahdollisuuksia osallistua kunnan talouden suunnitteluun;

5) suunnittelemalla ja kehittämällä palveluja yhdessä palvelujen käyttäjien kanssa;

6) tukemalla asukkaiden, järjestöjen ja muiden yhteisöjen oma-aloitteista asioiden suunnittelua ja valmistelua

Hallintolain 41 §:ssä todetaan, että jos asian ratkaisulla voi olla huomattava vaikutus muiden kuin asianosaisten elinympäristöön, työntekoon tai muihin oloihin, viranomaisen tulee varata näille henkilöille mahdollisuus saada tietoja asian käsittelyn lähtökohdista ja tavoitteista sekä lausua mielipiteensä asiasta. Asian vireilläolosta ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa, jos se vaarantaa ratkaisun tarkoituksen toteutumisen tai aiheuttaa muuta merkittävää haittaa taikka jos se on ilmeisen tarpeetonta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Ruskon kunnanhallitus päättää edellä esitetyn perusteella esittää lausuntonaan Turun hallinto-oikeudelle, että se hylkää kunnanvaltuuston 29.5.2023 tekemästä päätöksestä 26 § tehdyn valituksen. 

Päätöksen perusteluksi kunnanhallitus toteaa, että asian valmistelussa on riittävästi huomioitu kuntalain 22 §:ssä ja hallintolain 41 §:ssä esitettyjä kohtia ja lapsivaikutusten arviointia on suoritettu.

Edelleen kunnanhallitus kiistää valittajan esittämän vaatimuksen oikeudenkäyntikulujen maksamisesta. 

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.