Kunnanhallitus, kokous 21.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 175 Edustajan nimeäminen Turun kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuskauden 2024-2027 valmisteluryhmään

RUSDno-2023-432

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Pääministeri Orpon hallitusohjelman mukaan MAL-sopimusmenettelyä jatketaan nykyisillä seitsemällä suurimmalla kaupunkiseudulla. Sopimuksissa keskitytään seutujen kasvun ja saavutettavuuden edellytysten varmistamiseen infrastruktuuri- ja asuntotuotantoinvestoinneilla. Kaupunkiseutujen kasvun ja saavutettavuuden edellytykset varmistetaan riittävällä kaavoituksella, tonttitarjonnalla ja tarpeita vastaavalla asuntotuotannolla sekä niitä tukevilla liikenneinvestoinneilla. Kaupunkiseutuja kannustetaan yhdyskuntarakenteen tiivistämiseen, joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn edistämiseen sekä segregaation ehkäisemiseen. MAL-sopimusten tavoitteiden täyttämisen ja investointien rahoituksen kytkentää vahvistetaan.

Tarkoituksena on käynnistää valtion sekä Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän, Lahden ja Kuopion kaupunkiseutujen kuntien väliset maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) -sopimusneuvottelut syksyn 2023 aikana. Myöhemmin tehtävässä hankesuunnitelmassa/-päätöksessä kuvataan tarkemmin sopimusvalmistelun elimet, aikataulu ja vaiheet sekä vuorovaikutus- ja päätöksentekomenettelyt.

Ympäristöministeriö pyytää Turun kaupunkiseutua ja eräitä valtion organisaatioita nimeämään edustajansa Turun seudun MAL 2024-2027 sopmuksen valmisteluryhmään. Ryhmään nimettävää henkilöä voi kokouksissa edustaa tarvittaessa varahenkilö.

Ryhmän tehtävänä on valmistella MAL-sopimuksen sisältöä poliittista päätöksentekoa varten.

MAL-sopimusneuvottelut käynnistetään valtion ja MAL-kaupunkiseutujen yhteisellä aloitustapaamisella 5.9.2023 klo 9-13 ympäristöministeriön Pankkisalissa (Aleksanterinkatu 7, Helsinki).

Turun seudun MAL-ohjausryhmän puheenjohtaja on pyytänyt kuntien nimeämisiä, jotta voi toimittaa ne ympäristöministeriöön koko Turun seudun osalta.

Ruskon edustajana MAL-valmisteluryhmässä on toiminut tekninen johtaja Mika Heinonen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää nimetä edustajakseen MAL 2024-2027 valmisteluryhmään teknisen johtaja Mika Heinosen ja hänen varahenkilökseen kunnanjohtaja Kari Lehtisen.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.