Hyvinvointilautakunta, kokous 29.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Moottoripajatoiminnan esittely ja laajentamissuunnitelma vuodelle 2024

RUSDno-2023-442

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Hyvinvointilautakunnan päätöksen 13.12.2022 § 99 mukaisesti moottoripajatoiminta on käynnistetty Ruskolla vuoden 2023 aikana. Toimintaa on toteutettu osana Ruskon harrastamisen malli -hanketta yhteistyössä vapaaehtoisten, seurakunnan, perusopetuksen sekä omien nuorisopalvelujen kanssa. Toiminnasta on solmittu yhteistyösopimus Lasten ja nuorten keskuksen kanssa ja toiminnan toteutus hankitaan ostopalveluna 4H-järjestöltä. Paja pyörii tällä hetkellä Maunun yläkoulun teknisten työn tiloissa. Ruskon moottoripajasta laaditaan myös opinnäytetyötä, joka valmistuu loppuvuoden 2023 aikana.

Moottoripajat ovat nuorten harrastuspaikkoja, joissa moottoreiden kanssa puuhailun lisäksi on saatavilla tuttuja ja turvallisia aikuisia. Nuoret, jotka ovat vaarassa jäädä työ- ja koulutuspalvelujen ulkopuolelle, saavat myös moottoripajoista vahvaa sosiaalista ja moniammatillista tukea ja ohjausta sekä työkokemusta. Moottoripajat voivat olla pienryhmätoimintaa, yhteistyötä koulujen ja oppilaitosten kanssa tai kaikille avoimia nuorisotiloja. Malleja on monia ja ne ovat muovautuneet vastaamaan paikkakuntien tarpeita. Pajatoiminnan ydin on nuoren ulkopuolisuuden ehkäisy, kokonaisvaltaisen kasvun tukeminen ja sosiaalinen vahvistaminen. Toimintaa on mahdollista kohdentaa erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten pariin. Lisäksi pajoilta saa esimerkiksi liikennekasvatusta ja tukea opintoihin.

Lasten ja nuorten keskuksen koordinoimia moottoripajoja on 35 ympäri Suomea. Toimintaa on nuorimmillaan 10–12-vuotiaille ja vanhimmat pajalaiset ovat nuoria aikuisia. Ruskolla toiminta on tavoittanut tässä vaiheessa perusopetuksen piirissä olevia lapsia ja nuoria. Toiminnalle on todettu olevan kuitenkin tarvetta myös ja etenkin vanhempien ikäluokkien osalta.

Toiminnan laajentaminen edellyttäisi käytännössä yli peruskouluikäisten osalta sitä, että toimintaa tulisi voida resurssoida muuten kuin Harrastamisen mallin kautta. Lisäksi toimitilojen suhteen olisi todennäköisesti löydettävä koulua paremmin soveltuvat tilat. Näistä syistä tulevan vuoden talousarvioesitykseen on varattu määrärahalisäys (17 000 euroa), jolla olisi tarkoitus pystyä laajentamaan toimintaa sekä ikäluokkien että tilojen osalta. Tavoitteena on pystyä tukemaan nuoria ja nuoria aikuisia omassa itsenäistymisessään sekä ehkäisemään ulkopuolisuutta ja syrjäytymistä.

Moottoripajatoimintaa ja tulevia suunnitelmia esittelee kokouksessa nuorisotyöntekijä Nina Arki, joka myös tekee aiheesta opinnäytetyötä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä moottoripajatoiminnan esittelyn tiedokseen ja hyväksyy määrärahaesityksen toiminnan laajentamista varten lautakunnan talousarvioesitykseen vuodelle 2024.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.