Kunnanhallitus, kokous 31.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 238 Rusko-Seuran kirje kotiseutuarkistoa koskien

RUSDno-2023-562

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Rusko-Seura on osoittanut kunnanhallitukselle 12.10.2023 päivätyn, seuraavan sisältöisen, kirjeen:

"Kirjaston sulkeminen merkitsi koko kotiseutuarkiston evakkoa. Kotiseutuarkistossa on säilytetty useiden yhdistysten ja myös muutaman yksityisen henkilön kokoelmia. Suurin määrä lienee Rusko-Seuralla. Arkistomateriaalia on tällä hetkellä useissa eri paikoissa sopimattomissa olosuhteissa. Arkisto sisältää ainutkertaisia lähdeaineistoja, jotka huonoissa olosuhteissa voivat tuhoutua.

Uutta kirjastoa tehtäessä tai muuta rakennusta korjattaessa tulisi huomioida myös kotiseutuarkiston tarve. Koko kunnan alueen kotiseutuarkisto olisi hyvä olla yhdessä paikassa. Materiaalin tulisi saada asianmukaiset ja riittävät tilat ja olosuhteet. Sen tulee olla myös paloturvallinen. Arkistoa käyttävälle ja tutkijoille oheistilat olisivat välttämättömät, myös digitointimahdollisuus tilassa olisi suotava. Asiantuntija-apua voisi tiedustella Turun museokeskukselta. Ihanteellista olisi, jos tiloihin pääsisi myös työajan ulkopuolella. Asia tulisi ratkaista pikimmiten, tämänhetkiset arkistotilat eivät kestä arvostelua."

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä Rusko-Seuran kirjeen tietoonsa saatetuksi ja saattaa sen kunnantalon ja kirjaston laajennus- ja saneeraushankkeen ohjausryhmän tietoon.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.