Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 8.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 114 Sairauslomien seuranta varhaiskasvatuspalveluissa

RUSDno-2023-587

Valmistelija

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kunnan käytäntö sairauslomien suhteen:

  • työntekijän tulee ilmoittaa välittömästi lähiesimiehelleen soittamalla sairastumisestaan ja työstä poissaolostaan (tekstiviesti tai sähköpostiviesti ei ole riittävä ilmoitus poissaolosta)
  • työntekijällä on oikeus olla työstä poissa sairautensa vuoksi omalla ilmoituksella viisi peräkkäistä kalenteripäivää, esimiehellä on oikeus pyytää lääkärintodistus poissaolosta.
  • pidemmistä poissaoloista tulee olla aina lääkärintodistus - HUOM! työnantajalla on oikeus vaatia lääkärintodistus työkyvyttömyydestä myös lyhyemmistä poissaoloista

Näiden lisäksi varhaiskasvatuksessa on sovittu että työntekijä on yhteydessä esihenkilöön soittamalla ensimmäisen päivän lisäksi ainakin kolmantena ja viidentenä sairauslomapäivänä.

Varhaiskasvatuksessa poissaolot ilman lääkärintodistusta ovat lyhyitä 1-3 päivän poissaoloja. Muista sairauspoissaoloista on toimitettu joko terveydenhoitajan- tai lääkärin todistus. Sairauspoissaoloja seurataan HR ohjelman kautta saatavilla raporteilla. Sairauslomat ovat jonkin verran lisääntyneet vuonna 2023 edellisistä vuosista. Esim. vuonna 2022 oli sairauslomien määrä varhaiskasvatuksessa koko vuonna 811 työpäivää, mikä tekee n 10 päivää / työntekijä. Vuonna 2023 lokakuun loppuun mennessä on sairauslomia ollut 910 työpäivää, mikä tekee n 11 päivää / työntekijä. Sairauslomien suuri kasvu on valtakunnallinen ilmiö ja Ruskon sairauslomien määrä on suhteessa vähäinen. Varhaiskasvatuksen opettajien sairauspoissaolojen määrä vuonna 2022 on keskimäärin 26,8 päivää / htv ja lastenhoitajien 31,6 päivää / htv. Ruskolla on ollut vuonna 2022 varhaiskasvatuksen opettajilla keskimäärin 11 sairauslomapäivää ja lastenhoitajilla 10 sairauslomapäivää. 1.1.-30.10.2023 on varhaiskasvatuksen opettajilla ollut keskimäärin 7 sairaslomapäivää ja lastenhoitajilla 13.

Ruskon aktiivisen välittämisen mallissa todetaan että esihenkilö seuraa yksilöiden sairauspoissaoloja. Esihenkilö keskustelee työntekijän kanssa sairauspoissaoloista, jos hänellä herää huoli niiden määrästä tai sijoittumisesta. Tarvittaessa järjetetään yhteistyössä työterveyshuollon kanssa työterveysneuvottelu.

Ehdotus

Esittelijä

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee sairauslominen seurannan tietoonsa saatetuksi.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.