Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 8.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 117 Turun hallinto-oikuden päätös koulukuljetusasiaan, kuljetuspäätökset  §570 ja §571 (lisäpykälä)

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on kokouksessaan 6.9.2023 §80 ja §81 käsitellyt Turun Hallinto-oikeuden lausuntopyyntöä Ruskon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle koskien johtavan rehtorin koulukuljetuspäätöksiä §570 ja §571.

Hallinto-oikeus on antanut asiasta päätöksensä 6.11.2023 ja päätöksen yhteenveto on:

Sekä §570 että §571 kuljetuspäätöksen oppilailla on järjestetty aamun taksikuljetus kotitiensä päästä koulun kuljetuspaikalle. Iltapäivän kuljetusetu on järjestetty koulubussilla kuljetusreitin varteen, josta oppilas on johtavan rehtorin kuljetuspäätökseen perustuen kulkenut omatoimisesti noin 800m matkan kotiin.

Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että asiasta saadun selvityksen perusteella Paattistentien turvallisuutta sillä osuudella, jonka oppilaan on kuljetuksen jättöpaikalta itse käveltävä kotiin, heikentää tien kapeapientareisuus, mutka sekä kevyen liikenteen väylän että valaistuksen puuttuminen.
Tiellä vuorokaudessa keskimäärin kulkevien ajoneuvojen sekä raskaan liikenteen määrää ei voida pitää vähäisenä.
Hallinto-oikeus toteaa, että Ruskolla käytössä oleva Koululiitu- ohjelma luokittelee tieosuutta 1.-4. luokkalaiselle vaaralliseksi. Ottaen huomioon mainitun tien ominaisuuksista saatu selvitys, itse käveltävän matkan osuus ja Koululiitu-ohjelman luokitus, tieosuutta on pidettävä sekä §570 että §571 oppilaalle perusopetuslaissa tarkoitetulla tavalla vaarallisena.

Hallinto-oikeus kumoaa johtavan rehtorin aiemmin tekemät päätökset §570 §571 sekä palauttaa asiat uudelleen valmisteltavaksi.
Sekä §570 että §571 oppilaille on järjestettävä maksuton kuljetus iltapäivän paluumatkalle kotiin siten, että edellä mainitun tien vaaraosuudella liikkuminen huomioidaan uudessa päätöksessä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee tiedoksi Hallinto-oikeuden päätöksen koskien johtavan rehtorin koulukuljetuspäätöksiä §570 ja §571.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen. Kokouksen lisäpykälässä Hallinto-oikeuden liitteenä olleet päätökset toimitettiin lautakunnan jäsenille sähköpostitse.