Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 24.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Oikaisuvaatimus kotitalouden lehtorin virkavalintaan sekä vastine oikaisuvaatimukseen

RUSDno-2024-40

Valmistelija

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kuntaan on saapunut 19.12.2023 opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle osoitettu oikaisuvaatimus.
Päätös, johon haetaan oikaisua koskee johtavan rehtorin tekemää viranhaltijapäätöstä Maunun koulun kotitalouden lehtorin virkavalinnasta.
Oikaisuvaatimuksessa esitetään, että viranhaltijapäätöksen tekijänä on Maunun koulun rehtori.
Ruskon kunnan hallintosäännön §36 mukaan virkavalintaa koskevan viranhaltijapäätöksen tekee tulosaluejohtaja. Perusopetuksen tulosaluetta johtaa johtava rehtori.
Maunun koulun rehtori sekä Maunun koulun vararehtori ovat haastatelleet virkahaastatteluun kutsutut henkilöt, mutta viranhaltijapäätöksen on tehnyt johtava rehtori.

Oikaisuvaatimuksen tekijän vaatimuksena on, että Maunun koulun rehtorin 5.12.2023 tekemä päätös koskien kotitalouden lehtorin viran valintaa tulee kumota ja oikaisuvaatimuksen tekijä valitaan ansioituneempana ja pätevämpänä hakijana ko. virkaan. 
Perusteluina valinnalle oikaisuvaatimuksen tekijä esittää, että hän täyttää haettavana olevaan tehtävään säädetyt kelpoisuusvaatimukset. Hakemuksessa haettiin kotitalouden lehtoria Maunun kouluun Ruskolle 1.1.2024 alkaen. Oikaisuvaatimuksen tekijä on työskennellyt Maunun koulussa kotitalouden ja terveystiedon päätoimisena tuntiopettajana vuodesta 2005 eli 18½ vuotta. Hän on työnsä hoitanut opettajan ammattiin kuuluvalla moitteettomuudella, tunnollisuudella, sitkeydellä, rehellisyydellä ja huolellisuudella.

Koulutukseltaan henkilö on kasvatustieteen maisteri (pääaineena kotitaloustiede, vm 2012) ja sivuaineena terveystieto.  Koulutusta on täydennetty vuonna 2012 kotitalousopettajan tutkinnosta maisterin tutkintoon Helsingin yliopistossa pääaineen ollessa kotitaloustiede.  Omasta kiinnostuksesta lähtöisin henkilö on  täydentänyt terveystiedon opintoja (2008) suorittamalla funktionaalisen lääketieteen opintoja Terveyden tukipilarit- koulutusohjelmassa Helsingissä Pro Health Oy:stä sekä ravitsemustieteen (25 op) ja terveystieteen opintoja (39 op) Itä-Suomen yliopistosta vuosina 2012-2015. 

Oikaisuvaatimuksessaan henkilö toteaa, että haastattelutilanteessa häneltä kysyttiin, miksi hän hakee tätä virkaa?  ”Olen siihen pätevä ja hoitanut tätä tehtävää vuosia ansioituneesti.”
Oikaisuvaatimuksen tekijä toteaa, että hän on hoitanut kyseistä tehtävää Maunun koulussa useita vuosia ja työnantajat ovat ollut näiden vuosien aikana tyytyväisiä työhöni.

Maunun koulussa on ollut kotitalouden päätoiminen tuntiopettajan toimi vuodesta 2005 sekä kotitalouden virka vuodesta 1992.  Tiedossa oli, että virassa oleva kotitalousopettaja oli lähdössä eläkkeelle lukuvuonna 2023-24.
Kehityskeskustelussa keväällä 2023 henkilö ilmoitti rehtorille olevansa kiinnostunut tästä vapautuvasta virasta. Ennen viran hakua rehtori toi eri asiayhteyksissä selkeästi esille, että tähän virkaan haetaan nuorta opettajaa, jolla olisi ihanteellisena aineyhdistelmänä esimerkiksi kotitalous ja uskonto.
Oikaisuvaatimuksen tekijä toteaa, että virassa olleella kotitalousopettajalla oli toinen opetettava aine matematiikka. Henkilö toteaa, että koulussa on nyt kahdeksan pätevää matemaattisten aineiden opettajaa.  Nämä matematiikan vapautuvat lisätunnit saadaan varmasti niin halutessa jaettua päteville matematiikan opettajille tulevana kevätlukukautena.

Oikaisuvaatimuksen tekijä tuo esiin kriittisen näkemyksen hakumenettelyn vaiheisiin seuraavalla tavalla: ”Virka tuli auki ensin 1.11.2023 määräaikaisena kotitalousopettajan virkana, johon ei saatu päteviä hakijoita.  Miksi sitä ei laitettu auki heti virkana?  Tämän jälkeen päätoimisen tuntiopettajan tehtävät haettavaksi toisella ja/tai kolmella opetettavalla aineella.  Virkakin olisi tiedossa jossakin vaiheessa. Koulussa on aikaisempia muiden aineiden virkoja avattu kesken lukuvuoden (ilman määräaikaisuuksia), jolloin juuri oman talon hakijat ovat voineet hakea sitä helposti, koska päteviä hakijoita ei juuri ole ollut.  Tämä on varsin yleinen ja ymmärrettävä toimintatapa.  Tuttua, turvallista ja luotettavaa työntekijää kannattaa suosia.  Valitettavasti nyt ei voi sanoa näin, sillä oman kunnan pitkään palvellutta pätevää työntekijää ei ole arvostettu.  Hänen tunnettavuuttaan ja talossa oloaikaansa ei ole pidetty arvokkaana.  Myös yhdenvertaisuuslaki (yhdenvertaisuuslaki 1325/2014) ei toteudu, sillä ikäsyrjintä on tässä ilmeinen.”

Lopuksi oikaisuvaatimuksen tekijä toteaa, että kaikki edellä mainittu huomioon ottaen Maunun koulun rehtorin, 5.12.2023, tekemä päätös koskien kotitalouden lehtorin viran valintaa tulee kumota, koska päätös ei ole ollut oikeudenmukainen ja siinä ei ole huomioitu riittävästi oikaisuvaatimuksen tekijän pätevyyttä ja työkokemusta. Siihen liittyy myös ikäsyrjintää (yhdenmukaisuuslaki 1325/2014).
Oikaisuvaatimuksen tekijä esittää, että hänet valitaan ansioituneempana hakijana ko. virkaan.

 

Vastineessaan esittelijä toteaa seuraavaa:

Virantäyttöpäätös on pääsäännön mukaan perusteltava. Perusteluissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun sekä mainittava sovelletut säännökset.
Kunnan ja hyvinvointialueen viranomaisen harkintavaltaa virantäytössä rajoittavat perustuslain virkaylennysperusteet ja laissa säädetyt syrjintäkiellot.
Perustuslain säännös yleisistä nimitysperiaatteista edellyttää hakijoiden ansioiden vertailua.
Virantäyttöpäätöksen valmisteluun kuuluu hakijoista laadittu yhteenveto. Valmisteluaineiston, johon asiassa tehtävä päätös perustuu, täytyy olla asiaa käsittelevien luottamushenkilöiden käytettävissä.
Viran täyttävällä viranomaisella on laaja harkintavalta.  Suuretkaan erot työkokemuksen määrässä eivät ratkaise asiaa, vaan ratkaisevia ovat usein hakijan henkilökohtaiset ominaisuudet, joista saadaan tietoa haastattelussa sekä hakijan nimeämältä suosittelijalta.

Hakijoiden henkilökohtaista soveltuvuutta on tosiasiallisesti selvitettävä, mikäli soveltuvuuseroihin halutaan vedota virkavalinnan perusteluna. Kärkihakijoiden ansioita on vertailtava keskenään. Riittävää ei ole se, että päätöksessä selostetaan vain virkaan valitun ansioita ja soveltuvuutta virkaan.
Yksityiskohtainen ansiovertailu voidaan useiden hakijoiden joukosta rajata sellaisiin hakijoihin, joita pidetään varteenotettavimpina. Huolellisesti ja tasapuolisesti tehty hakijoiden ansiovertailu on keskeinen osa virkavalintapäätöksen perustelua.

Toinen osa on hakijoiden henkilökohtaisten ominaisuuksien arviointi. Arvioinnissa tulee huomioida vain ne vaatimukset, jotka on hakuilmoituksessa asetettu valittavalle henkilölle.

Kotitalouden lehtorin oheisen tekstin mukainen viran hakuilmoitus julkaistiin kuntarekryssä:
Tehtävänä on toimia kotitalouden lehtorina Maunun koulussa (yläkoulu) Ruskolla.
Opetettavaksi tulee kaikille yhteisiä kotitaloustunteja (7.lk) ja valinnaisryhmiä (8.-9. lk). Lisäksi on mahdollisuus ottaa alakoulun valinnaisryhmä sekä pitää kotitalouden oppilaskerhoja. Koulussa toimii kaksi kotitalousopettajaa ja molemmilla on käytössään oma opetuskeittiö.
Arvostamme innovatiivista otetta ja oppilaslähtöistä lähestymistapaa. Digiasiat ovat meillä kunnossa ja kehitämme niitä edelleen. Oppilaan kohtaaminen ja yhteistyö kodin sekä muiden sidosryhmien kanssa on meille tärkeää. Meillä on hyvä ja jämäkkä kouluyhteisö, jonne toivomme pitkäaikaista ja sitoutuvaa työntekijää.
Virkaan valittavalla tulee olla yleisen kelpoisuuden lisäksi opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) mukainen opettajan pätevyys ja pätevyys opettaa viran aineita. Ennen valituksi tulemista hakijan on esitettävä rikostaustaote (Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä (504/2002).
Hakuaika oli 30.10.2023-27.11.2023. Haastattelut pidettiin 4.12.2023. Haastattelijoina toimivat Maunun koulun rehtori ja vararehtori.

Virkaan saapui määräaikaan mennessä 11 hakemusta, joista kelpoisuusehdot täyttäviä oli yhdeksän.
Haastatteluun kutsuttiin viisi hakijaa, joista neljä saapui paikalle.
Haastattelijoina toimivat Maunun koulu rehtori ja vararehtori.
Tasa-arvoisen kohtelun takaamiseksi kaikilta haastatelluilta kysyttiin samat haastattelukysymykset (liitteenä). Hakijoiden vastauksia käytettiin osana hakijavertailua (liitteenä).
Haastatelluista henkilöistä tehtiin ansiovertailu, jossa annettiin pisteitä hakemuksesta, haastattelusta, hakuilmoituksessa ilmoitetuista erityispainoalueista ja työkokemuksesta.
Maunun koulun rehtori ja vararehtori esittivät valintaesityksen johtavalle rehtorille ja hän teki esityksen mukaisesti viranhaltijapäätöksen.
Maunun koulun rehtori lähetti kuntarekryn kautta kaikille virkaa hakeneille tiedon valintapäätöksestä 5.12.2023 ja varsinaisen viranhaltijapäätöksen 19.12.2023.

Virka oli ensin haettavana määräaikaisena virkana lukuvuoden 2023-2024 koulun työvuoden päättymiseen asti. Päteviä hakijoita oli yksi, joka ehti hakuaikana työllistyä muualle. Tehtävä avattiin uudelleen päätoimisen tuntiopettajan tehtävänä lukuvuoden 2023-2024 loppuun asti. Tavoitteena oli saada koululle pätevä opettaja kotitalouteen ja/tai matematiikkaan. Tehtävää hoitamaan saatiin käsityönopettaja, joka lähti muualle pysyvämpään työsuhteeseen joulukuun alussa. Hakijoiden yleensä ja erityisesti pätevien hakijoiden puuttuessa päätettiin virka julistaa auki toistaiseksi voimassa olevana virkana 1.1.2024 alkaen.

Oikaisuvaatimuksessa esitetään, että valinnassa on syyllistytty ikäsyrjintään. Valintaperusteena ei ole ollut henkilön ikä. Ansiovertailussa työkokemuksesta on saanut pisteitä.
Oikaisuvaatimuksen tekijä toimii Maunun koulussa toistaiseksi voimassa olevassa virkasuhteessa päätoimisena kotitalouden ja terveystiedon tuntiopettajana.  Tehty valinta tukee Maunun koulun ja Ruskon opetustoimen opetustuntien taloudellista ja tasapuolista jakamista pitkälle tulevaisuuteen. Valinnalla mahdollistetaan kotitalouden ja terveystiedon tuntien riittävyys kaikille kunnassa toistaiseksi voimassa olevassa virkasuhteessa oleville.
Oikaisuvaatimuksen tekijä suhtautuu kriittisesti kehityskeskusteluissa keväällä 2023 käsiteltyyn ihannetilannetta koskevaan ajatukseen.
Maunun koulussa ei ole tällä hetkellä pätevää uskonnon opettajaa, mikä kannattaa huomioida kaikkien tulevien valintatilanteiden kohdalla.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Päätösehdotus annetaan kokouksessa

Kokouksessa käydyn keskustelun perusteella esittelijä antoi seuraavan päätösehdotuksen: 

Lautakunta ei muuta viranhaltijapäätöksen sisältöä kotitalouden lehtorin virkavalinnasta.

 

 

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen

Lautakunta toteaa että virkaan on valittu pätevä ja arviointikriteerien perusteella sopivin henkilö. Lautakunta ei muuta viranhaltijapäätöksen sisältöä kotitalouden lehtorin virkavalinnasta.

Esteellisyys

  • Kai Laitinen

Liitteet

Oheismateriaali