Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 24.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Ruskon kunnan Vahdon kunnanosan aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen vaihtoehdot

RUSDno-2023-633

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kunta / opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta järjesti vuonna 2021 tarjouskilpailun koskien Ruskon aamu- ja iltapäivätoiminnan hoitamista Vahdon kunnanosan alueella 11.8.2021-3.6.2023 välisenä aikana.
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta varasi tällöin mahdollisuuden neuvotella saman sisältöisen yhden vuoden jatkosopimuksen kilpailun voittajan kanssa ilman uutta tarjouskilpailua.
Tarjouskilpailun voittaja MLL Vahdon yhdistys ry on järjestänyt toimintaa varsinaisen sopimuskauden sekä lukuvuoden 2023-2024 optiokauden.
Voimassa oleva sopimuskausi päättyy 31.5.2024.

Ostopalvelun hinta lukuvuoden kerhotoiminnan järjestämisestä on ollut 68 500 €. Tämä summa on varattu myös vuoden 2024 talousarvioon.
Ostopalvelun tuottaja on saanut itselleen kunnan maksaman ostopalvelukorvauksen lisäksi perheiden maksamat kerho-osallistumismaksut.
Esittelijää on pyydetty selvittämään toiminnan jatkamista ostopalveluna tai vaihtoehtoisesti toiminnan järjestämistä kunnan omana toimintana lukuvuodesta 2024-2025 alkaen.

Ehdotus

Esittelijä

Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta keskustelee esitetyn vertailun perusteella Vahdon aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisestä lukuvuodesta 2024-2025 alkaen.
Lautakunta päättää kokouksessa käydyn keskustelun perusteella toimintatavasta valmisteltaessa kerhotoiminnan järjestämistä ostopalveluna tai kunnan omana toimintana.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta  valmistelee Vahdon aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnan järjestämistä jatkossa Ruskon kunnan omana toimintana.

Emilia Riihonen jätti eriävän mielipiteen asiasta.

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti kokouksessaan 14.12.2023 §120 , että Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta  valmistelee Vahdon aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnan järjestämistä jatkossa Ruskon kunnan omana toimintana.

Kunnanhallitus käsitteli hallintokuntien  pöytäkirjoja kokouksessaan 8.1.2024 §16.
Kunnanhallitus päätti merkitä pöytäkirjat tietoonsa saatetuksi sekä päätti,​ että se käyttää otto-​oikeutta opetus-​ ja varhaiskasvatuslautakunnan (14.12.2023 § 120) päätökseen koskien Ruskon kunnan Vahdon kunnanosan aamu-​ ja iltapäivätoiminnan järjestämisen vaihtoehtoja  ja palauttaa sen käsittelyyn siten,​ että asiasta laaditaan yhdenvertainen vertailu ja suoritetaan mahdollinen kilpailutus.

Kunnan järjestämänä toimintana AP-/IP- kerhotoiminnan järjestäminen tulee huomattavasti edullisemmaksi.
Toiminnasta vastaavana kerho-ohjaajana toimii yksi koulun koulunkäynninohjaaja.
Muut kerho-ohjaajat ovat päivällä koulussa toimivia koulunkäynninohjaajia ja heillä kaikilla on aiempaa kokemusta kerho-ohjaajana toimimisesta.
Näiden ohjaajien viikkotyöaikaa kerhotoiminnan järjestäminen kunnan omana toimintana lisää sopivalla tavalla.

Kerhotoiminnan tavoitteena on järjestää lapselle koulupäivän ulkopuolella mahdollisuus olla turvallisessa ja valvotussa toiminnassa, jonka toteuttamisesta vastaavat ammattitaitoiset ohjaajat. Lisäksi tavoitteena on​​ ​​​mahdollistaa lapselle mielekästä, virkistävää ja laadukasta vapaa-ajan toimintaa, joka osaltaan tukee lapsen koulunkäyntiä ja oppimista.
Nämä tavoitteet toteutuvat koulun ohjaajien toimiessa kerho-ohjaajina.

Opetus-ja varhaiskasvatuslautakunnan päätöksen tukena ollutta materiaalia on täydennetty ja se tuodaan lautakunnalle päätöksenteon tueksi.
Järjestämisen vaihtoehtoja toteutuksineen ja kustannuksineen on vertailtu täydennetyssä materiaalissa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee lisäselvityksen tietoonsa saatetuksi.
Lautakunta ei muuta aiempaa päätöstään.
Ammattitaitoisten ohjaajien järjestämänä kustannusvertailussa edullisempana Vahdon AP-/IP- toiminta järjestetään Ruskon kunnan omana toimintana eikä toiminnan kilpailutus ole tarpeellinen.  

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.

Lautakunta keskusteli kilpailutuksesta ja näki sen epätarkoituksenmukaiseksi. Tiedossa olevien, MLL:n toimittamien kevään 2024 talousarvioon perustuvien, talouslukujen perusteella lautakunta toteaa että IP / AP toiminnan järjestäminen omana toimintana on n. 20 000 € halvempaa kuin MLL:n tuottamana. Lisäksi kunnan järjestämänä voidaan taata pedagogisen laadun taso ja varmistaa ammattitaitoisten ohjaajien työskentely. Pääosin tulevat ohjaajat ovat koulunkäynninohjaajia, joilla on tällä hetkellä osa-aikainen työsuhde. Toiminnan järjestäminen kunnan omana toimintana mahdollistaisi näille koulunkäynninohjaajille kokoaikaisen työn.