Hyvinvointilautakunta, kokous 27.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Hyvinvointialueen lausuntopyyntö kunnille hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) yhdyspintakuvauksista

RUSDno-2024-433

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha on tiiviissä yhteistyössä alueen kuntien kanssa valmistellut kuvauksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhdyspinnoista, roolituksista ja työnjaosta yhdyspinnoilla. Kuvaukset (oheismateriaaleina) on laadittu neljästä kokonaisuudesta:

1.                       Terveellisten elintapojen edistäminen

2.                       Ehkäisevä päihdetyö

3.                       Väkivallan ehkäisy

4.                       Mielen hyvinvoinnin edistäminen ja ehkäisevä mielenterveystyö

Kuvausformaattia ja kuvausten ensimmäisiä versioita työstettiin yhdessä kuntien hyte-koordinaattoreiden työpajassa 9.2.2024. Tämän jälkeen kuvaukset lähetettiin kuntiin käsiteltäviksi poikkiorganisatorisissa hyte-joryissä, ohjausryhmissä tai muissa asiaan liittyvissä rakenteissa. Lausunnot saatiin 30.4.2024 mennessä 21 kunnalta. Kuntien lausuntojen pohjalta laadittiin 0.2 versiot kuvauksista ja näitä käsiteltiin yhdessä hyte-koordinaattoreiden kanssa 23.5.2024 työpajassa. Työpajan pohjalta kuvauksia on viimeistelty ja kunnista nousseiden toiveiden mukaisesti sovittiin, että kuvausten 0.2 versiot lähetetään vielä uudelleen kunnille lausuttavaksi. Yhdyspintakuvauksia on lisäksi käsitelty kuntaneuvotteluissa 18.4. ja 13.6. sekä poliittisissa kuntaneuvotteluissa 13.5.

Hyvinvointialueiden yhtiö Hyvil Oy sekä Kuntaliitto ovat olleet yhteydessä Varhaan kuvausmateriaalien osalta ja ovat hyödyntämässä Varsinais-Suomessa tehtyä työtä kansallisesti osana omia ohjeitaan työnjaon ja yhdyspintojen selkiyttämiseksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävissä.

Yhdyspintakuvausmateriaalin versiot 0.2 lähetetään alueen kuntiin, jotta kunnat voivat käsitellä materiaalia omissa poikkiorganisatorisissa hyte-rakenteissaan (esim. hyte-jory). Kuntien kommentit, muutos- ja lisäysehdotukset pyydetään toimittamaan 30.9.2024 mennessä.

Ruskolla yhdyspintakuvauksista on pyydetty keväällä kommentit monialaiselta hyvinvointiryhmältä. Hyvinvointijohtaja on valmistellut lausunnon ja esittelee kokouksessa keskeiset lausuntoluonnoksen kohdat. Hyvinvointilautakunnan on tarpeen käydä keskustelu ja tarvittaessa evästää lausuntoluonnoksen jatkotyöstöä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Lautakunta tutustuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) yhdyspintakuvauksiin ja hyväksyy valmistellun lausunnon.

Päätös

Päätettiin päätösehdotuksen mukaisesti.