Hyvinvointilautakunta, kokous 27.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Moottoripajatoiminnan laajentamiskokeilu loppuvuonna 2024

RUSDno-2024-435

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Hyvinvointilautakunta on 29.8.2023 § 65 päättänyt hyväksyä määrärahaesityksen moottoripajatoiminnan laajentamista varten lautakunnan talousarvioesitykseen vuodelle 2024. Lopullisessa talousarviossa kehyksen tarkentuessa ko. määräraha supistui alkuperäisestä, mutta tarve toiminnan laajentamiselle on säilynyt. Moottoripajatoiminnasta ja sen laajentamissuunnitelmasta on tehty lopputyö ”Ruskon moottoripajan toimintamallin kuvaus ja moottoripajan kehittäminen”, jossa tarvetta toiminnalle ja sen laajentamiselle on selvitetty.

Hyvinvointilautakunnan aiemman päätöksen 13.12.2022 § 99 mukaisesti moottoripajatoiminta on käynnistetty Ruskolla vuoden 2023 aikana. Toimintaa on siitä asti toteutettu osana Ruskon harrastamisen malli -hanketta yhteistyössä vapaaehtoisten, seurakunnan, perusopetuksen sekä omien nuorisopalvelujen kanssa. Toiminnasta on solmittu yhteistyösopimus Lasten ja nuorten keskuksen kanssa ja toiminnan toteutus hankitaan ostopalveluna 4H-järjestöltä. Paja pyörii tällä hetkellä Maunun yläkoulun teknisten työn tiloissa. Toiminta on jäänyt pienimuotoiseksi, osallistujamäärältään ennakoitua pienemmäksi, ja suurimpana kehittämistarpeena on ollut sopivan tilan puute ja asiakaskunnan laajentamistarve.

Harrastamisen mallin kriteerien mukaisesti toimintaa on voitu suunnata vain peruskouluikäisille ja toteuttaa heti koulupäivän jälkeisinä aikoina. Toiminnalle on todettu olevan kuitenkin tarvetta myös ja etenkin vanhempien ikäluokkien osalta sekä nykyistä laajemmin iltaa-aikaan ja toisinaan viikonloppuisin. Samansuuntaisesti Ruskon nuorisopalvelujen entisen ma. nuoriso-ohjaajan Nina Arkin tekemässä lopputyössä (oheismateriaalina) Ruskon kunnassa tarpeina näyttäytyivät mm. toimintaan osallistumisen mahdollistaminen laajemmalle joukolle halukkaita nuoria, aukioloaikojen laajentaminen sekä nuorten liikenneasenteisiin puuttuminen.

Toiminnan laajentaminen edellyttäisi yli peruskouluikäisten osalta käytännössä sitä, että toimintaa tulisi voida resurssoida muuten kuin Harrastamisen mallin kautta. Lisäksi toimitilojen suhteen olisi todennäköisesti löydettävä koulua paremmin soveltuvat tilat. Näistä syistä tulevan vuoden talousarvioesitykseen olikin esitetty varattavaksi em. määrärahalisäys (17 000 euroa), jolla olisi tarkoitus pystyä laajentamaan toimintaa sekä ikäluokkien että tilojen osalta; lopullisessa talousarviossa määräraha ei esitetyssä määrässä säilynyt.

Moottoripajatoimintaan on vastikään neuvoteltu uutta tilaa paikallisen vapaaehtoistoimijan kanssa. Toimintaa olisi mahdollista kokeilunomaisesti kehittää loppuvuoden aikana siten, että toiminnan toteutus ja hallinnointi (vakuutukset, ohjaajien palkkiot jne.) tapahtuisi Harrastamisen mallin moottoripajaa tällä hetkellä tuottavan 4H-yhdistyksen kautta. Näin saataisiin synergiaetuja nykyisen toiminnan ja uuden kokeiltavan toiminnan kesken, ja toimintojen vertailu olisi käytännössä mahdollista. Laajentamiskokeilun pohjalta saataisiin myös kokemuksia ja tarkempia arvioita toiminnan vaativista resursseista ja vapaaehtoistoiminnan laajentamisen uusista mahdollisuuksista.

Hyvinvointijohtaja esittelee laajentamiskokeilun suunnitelmaa ja sen vaatimia resursseja tarkemmin kokouksessa, sillä neuvottelutilanne tilasta ja uudesta hallinnointisopimuksesta on listan valmistelun aikana kesken.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Lautakunta päättää valtuuttaa hyvinvointijohtajan käynnistämään kokeilun moottoripajatoiminnan laajentamisesta siten, että toimintaa hankitaan nykyistä moottoripajatoimintaa tuottavalta yhdistykseltä, ja että kokeilun perusteella toiminnan jatkamisesta ja sen vaatimista resursseista ensi vuoden osalta voidaan tehdä tarkemmat johtopäätökset mahdollisesti jo ennen talousarvion lopullista hyväksymistä mutta viimeistään käyttötaloussuunnitelman laatimisen vaiheessa.

Päätös

Lautakunta päätti valtuuttaa hyvinvointijohtajan jatkovalmistelemaan kokeilua moottoripajatoiminnan laajentamisesta kokouskeskustelussa tarkennetuilla reunaehdoilla.

Kokouskäsittely

Hyvinvointijohtaja kertoi käynnissä olevista neuvotteluista mahdollisten palvelutarjoajien ja vapaaehtoisten kanssa. Sen pohjalta lautakunta evästi jatkovalmistelua siten, että käyttöönotettavien tilojen tulee täyttää toiminnan kriteerit erityisesti turvallisuuden näkökulmasta, toimintaan osallistuvien vapaaehtoisten tulee toimia sopimussuhteessa toimintaa hallinnoivaan ja toteuttavaan tahoon ja toiminnasta tulee esitellä toteutussuunnitelma vaadittavine rahoituksineen ennen käynnistämistä.