Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 20.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Maa-aineslupahakemus, Elinkeinoyhtymä Suovanen Markus ja Suovanen Miikka

RUSDno-2025-123

Valmistelija

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Elinkeinoyhtymä Suovanen Markus ja Suovanen Miikka on hakenut maa-aineslupaa soran, hiekan ja eloperäisten maa-ainesten ottamiseen Ruskon kunnan Kaarinan Pappilan kylässä tilalla Pappilankorpi (704-459-0001-0010). Haetaan myös lupaa aloittaa maa-ainesten ottaminen ennen kuin lupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman (MAL 21 §). Kiinteistöllä on aikaisemmin ollut soran ja hiekan ottolupa, joka koskee samaa aluetta kuin uusi hakemus.

HAKEMUS

Luvan hakija

Elinkeinoyhtymä Suovanen Markus ja Suovanen Miikka
Nummitie 21
21310 Vahto

Maa-ainesten ottokohteen sijainti ja ottamisen laajuus

Alue sijaitsee Mäkirinnantien eteläpuolella. Heti tienvarressa on vanha maisemoitu maa-ainestenottoalue, jonka eteläpuolella luvan mukainen alue sijaitsee. Aluetta kuvaava kartta on liitteenä. Ottamisalueen liittymästä on noin 1 km Lavamäentielle. Lupaa haetaan 14,52 ha:n soran, hiekan ja eloperäisten maa-ainesten ottamiseen, ottamisalueen pinta-ala on n. 8,9 ha. Hakemuksen mukaisesti maa-ainesta on tarkoitus ottaa yhteensä 84 000 m³ ktd. Lupaa haetaan 10 vuodeksi.

Luvan hakemisen peruste ja lupaviranomaisen toimivalta

Maa-aineslain (1981/555, 7 §) mukaan luvan maa-ainesten ottoon myöntää kunnan määräämä viranomainen, Ruskon rakennus- ja ympäristölautakunta, jolle kuuluu Ruskon kunnan maa-aineslain mukaiset viranomaistehtävät.

Asian vireille tulo

Hakemus on toimitettu Ruskon kuntaan 15.1.2025.

Toimintaa koskevat luvat

Aiemmat soran ja hiekan ottamiseen liittyvät maa-ainesluvat on myönnetty 5.9.2004 (Vahdon kunnanhallitus § 173), 17.6.2010 (Ruskon kaavoitus- ja rakennuslautakunta § 60) ja 20.8.2015 (Ruskon kaavoitus- ja rakennuslautakunta § 54). Jälkimmäinen lupa on myönnetty 10 vuodeksi. Lupa on siirretty nykyisille omistajille / tämän luvan hakijoille 21.10.2021 (Ruskon rakennus- ja ympäristölautakunta § 45).

HAKEMUKSEN KÄSITTELY

Hakemuksesta tiedottaminen

Hakemuksesta on kuulutettu maa-aineslain 13 §:n mukaisesti Ruskon kunnan ilmoitustaululla (Vanhatie 5) ja kunnan internetsivuilla 30.1 - 4.3.2025 välisenä aikana sekä Turun Tienoossa 30.1.2025. Ottamisalueeseen rajautuville kiinteistöille on lähetetty kirjallinen tieto hakemuksesta (10 kiinteistön omistajaa).

Muistutukset ja mielipiteet

Määräaikaan mennessä hakemuksesta ei jätetty muistutuksia. Muutama kiinteistön omistaja soitti ja varmisti, että tuleeko heidän toimittaa naapurien kuulemisen lomake, kun heillä ei ole huomautettavaa. Tämä ei ole välttämättä tarpeen, kun ei ole huomautettavaa.

Lausunnot

Hakemuksesta pyydettiin lausunto Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, kun käsiteltiin nykyistä samaa aluetta koskevaa lupahakemusta.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kannanotto kuuluu seuraavasti (VARELY/3064/2015): ”Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) katsoo, ettei luvan myöntämiselle ole esteitä luonnon-, maiseman- tai vesiensuojelun kannalta. Lupaharkinnassa tulee huomioida ainakin seuraavaa:

-          Ottamistoiminnan yhteydessä on huolehdittava siitä, ettei maaperään eikä pohja- tai pintavesiin pääse ympäristölle haitallisia aineita.
-          Kaivualueen kuivatusjärjestelyistä ei saa aiheutua haittaa ympäristölle eikä kuivatusveden virtausreitin varrella oleville maanomistajille (esim. maiden vettymistä). Ottamistoiminnan päätyttyä pohjaveden pinta tulisi palauttaa luonnolliselle tasolle.
-          Alueen maisemointi tulee toteuttaa jo maa-ainesluvan voimassaoloaikana. Luvan päätyttyä kaikki maa-ainesten varastokasat on kuljetettava pois alueelta.
-          Alueelta kuorittuja orgaanista ainesta sisältäviä pintamaita ei tule käyttää kaivettavien lammikoiden pohjien tai luiskien muotoiluun. Kaivettavien lammikoiden ympärille tulee jättää kasvillisuudesta ja humuspitoisesta pintamaasta vapaa reunavyöhyke (5-10 metriä) veden puhtaana pitämiseksi.
-          Kaivu on suunniteltu ulottuvaksi suosituksia lähemmäs naapuritilojen rajoja. Toiminnasta ei saa aiheutua haittaa naapuritiloille.

Lupapäätöksestä on viivytyksettä ilmoitettava MAL 19 §:n edellyttämällä tavalla. Ilmoitukseen on liitettävä kaikki ne päätökseen liittyvät asiakirjat (myös täydennetyt), jota MAL 20 §:n mukaisen muutoksenhakumahdollisuuden mahdollinen käyttö asiassa edellyttää.”

Vakuudet

Hakija on asettanut aikaisemman luvan aikana 19.935,00 euron vakuuden ja esittää samaa tämän luvan vakuudeksi (MAL § 12).

Maastokatselmukset

Rakennustarkastaja kävi alueella vuositarkastuksella 19.9.2024 (hakijan edustaja ja ympäristötarkastaja paikalla). Toiminnasta ei ollut huomautettavaa.

Alueen kaavoitustilanne

Maakuntakaava

Maakuntakaavayhdistelmässä ottamisalue on merkitty maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M). Alueen länsipuolelle on merkitty ulkoilureitti, joka on noin 100 m etäisyydellä kiinteistöstä.

Yleiskaava

Aluetta koskee Vahdon kunnanosan osayleiskaava, jossa on merkintä M-1 (alue on tarkoitettu maa- ja metsätalouskäyttöön. Alueelle saa rakentaa maa- ja metsätaloutta palvelevia tuotanto- ja talousrakennuksia. Alueelle saa rakentaa rakennuksia ulkoilun ja retkeilyn tarpeisiin ja alueen käytössä tulee ottaa huomioon ulkoilureittien säilymisedellytykset ja järjestelymahdollisuudet siten, että ne eivät vaikeuta olevaa asumista ja elinkeinotoimintaa). Maakuntakaavan ulkoilureitin sijaintia on tarkennettu osayleiskaavaan ja se sijaitsee osittain kauempana kuin maakuntakaavassa.

Hakemuksen liitteet

Maa-aineslupahakemus
Ottamissuunnitelma Pappilankorpi
Liite 1. Pöytäkirja 20.8.2015
Liite 2a. Maanottosuunnitelma
Liite 2b. Sijaintikartta
Liite 2c. Ote maakuntakaavasta
Liite 2d. Pohjavesialueet
Liite 2e. Luonnonsuojelu- ja luonnonsuojeluohjelma-alueet
Liite 2f. Natura-alueet
Liite 2g. Karttatuloste Pappilankorpi naapurikiinteistöt – Maanmittauslaitos
Liite 3. Luettelo ottamisalueen rajanaapureista yhteystietoineen
Liite 4. Kaivannaisjätteiden jätehuoltosuunnitelma Pappilankorpi
Liite 5. Valtakirja

Liitteet 3 ja 5 ovat oheismateriaalina (sisältää henkilötietoja).​​​​​

Ehdotus

Esittelijä

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta myöntää Elinkeinoyhtymä Suovanen Markus ja Suovanen Miikalle luvan soran, hiekan ja eloperäisten maa-ainesten ottamiseen 13.1.2025 päivätyn hakemuksen sekä siihen liittyvien suunnitelmien mukaisesti ja seuraavin määräyksin:

1.        Lupa myönnetään 10 vuodeksi 84 000 m³ktr maa-ainesmäärälle (8 400 m³ktr/vuosi) ottamissuunnitelmaan rajatulta 8,9 ha:n pinta-alalta.

2.        Vakuutta vastaan maa-ainesten ottamisen saa aloittaa ennen kuin lupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman (MAL 21 §).

3.        Ottamisalueen ja kaivualueen rajat tulee merkitä selvästi maastoon esim. aidalla tai lippusiimoin. Ottosyvyyden valvomiseksi tulee laittaa riittävästi korkomerkkejä ottamisalueelle. Tarvittaessa ottamisalue tulee merkitä varoituskyltein maastoon.

4.        Suojaetäisyydet kaivualueelta on oltava seuraavasti: asutukseen, myös vapaa-ajan asutukseen vähintään 100 m. Kaivu on suunniteltu ulottuvaksi suosituksia lähemmäs naapuritilojen rajoja, toiminnasta ei saa aiheutua haittaa naapurikiinteistöille.

5.        Mikäli alueella säilytetään öljytuotteita, on säiliöt sijoitettava niiden tilavuutta vastaavaan suoja-altaaseen ja varustettava ylitäytönestimellä. Käytettävät voiteluaineet tulee varastoida tiiviillä kaukalolla varustetussa katetussa ja lukitussa tilassa.

6.        Mikäli alueella tapahtuu öljyvahinko, on siitä välittömästi ilmoitettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ja ryhdyttävä välittömästi toimiin vahingon leviämisen ehkäisemiseksi. Öljyvahinkoja varten alueella on oltava imeytysainetta.

7.        Alueella ei saa polttaa tai haudata jätteitä eikä harjoittaa sellaista toimintaa, joka saattaa aiheuttaa pohjaveden muuttumis- tai pilaantumisriskiä. Jätteet tulee toimittaa käsiteltäviksi ympäristönsuojelu- ja jätehuoltomääräysten mukaisesti.

8.        Ottamistoiminnan yhteydessä on huolehdittava siitä, ettei maaperään eikä pohja- tai pintavesiin pääse ympäristölle haitallisia aineita.

9.        Ottaminen on järjestettävä siten, ettei valumavesiä pääse kulkeutumaan pohjavesialueelle eikä kaivusta aiheudu haitallista pohjaveden purkautumista.

10.    Hakijan on noudatettava maa-aineslain 11 §:n 2 momentin edellyttämien lupamääräysten osalta ottamissuunnitelmaa.

11.    Maa-ainesten ottamisen loputtua kaikki alueella ja sen välittömään läheisyyteen pystytetyt rakennelmat puretaan ja kuljetetaan pois.

12.    Alueen maisemointi tulee toteuttaa jo maa-ainesluvan voimassaoloaikana. Maa-ainesten ottaminen on toteutettava järjestelmällisesti siten (lampien muoto ja syvyys), ettei kaivuu aiheuta muodostuneiden lampien umpeen kasvamista ja ruovikoitumista. Luvan päätyttyä kaikki maa-ainesten varastokasat on kuljetettava pois alueelta.

13.    Alueelta kuorittuja orgaanista ainesta sisältäviä pintamaita ei tule käyttää kaivettavien lammikoiden pohjien tai luiskien muotoiluun. Kaivettavien lammikoiden ympärille tulee jättää kasvillisuudesta ja humuspitoisesta pintamaasta vapaa reunavyöhyke (5-10 metriä) veden puhtaana pitämiseksi.

14.    Kaivualueen kuivatusjärjestelyistä ei saa aiheutua haittaa ympäristölle eikä kuivatusveden virtausreitin varrella oleville maanomistajille (esim. maiden vettymistä). Myös lammen reunojen muotoilu on tehtävä niin, ettei lammen vesi vuoda pois ja aiheuta haittaa eteläpuolisille maa-alueille. Ottamistoiminnan päätyttyä pohjaveden pinta tulisi palauttaa luonnolliselle tasolle.

15.    Luvan hakija vastaa maa-aineslain 9 §:n mukaisista velvoitteista, jotka maa-ainesten ottamisesta saattavat aiheutua.

16.    Mikäli luvan saaja siirtää oikeuden maa-ainesten ottamiseen toiselle, vastaa luvan saaja edelleen lupamääräysten noudattamisesta, ellei lupaviranomainen eri hakemuksesta vapauta häntä vastuusta.

17.    Lupamääräysten noudattamisen vakuudeksi luvan saaja on asettanut aikaisemman luvan aikana 19.935,00 euron vakuuden. Vakuus palautetaan, kun alue on saatettu lupamääräysten mukaiseen kuntoon ja tämä on todettu Ruskon kunnan maa-ainesvalvonnan toimittamassa loppukatselmuksessa.

18.    Maa-ainesluvan haltijan tulee vuosittain tehdä maa-aineslain 23 a §:ssä mainittu ilmoitus edellisenä vuonna otetuista maa-aineksista maa-ainesasetuksen 9 §:n mukaisesti. Ottamisilmoitus tulee tehdä myös silloin, kun maa-ainesten ottaminen on päättynyt tai keskeytynyt. Ilmoitus tulee tehdä valtakunnalliseen Notto -rekisteriin rekisterinpitäjän erikseen antamien ohjeiden mukaisesti.

19.    Vuotuinen valvontamaksu peritään vahvistetun taksan mukaisesti (MAL § 23).

20.    Ottamissuunnitelman tarkastamisesta peritään vahvistetun taksan mukaisesti 1480 euroa (MAL § 23).

Päätöksen perustelut

Lupa maa-ainesten ottamiseen on myönnettävä, jos asianmukainen ottamissuunnitelma on esitetty eikä ottaminen tai sen järjestely ole ristiriidassa maa-aineslain 3 §:ssä säädettyjen rajoitusten kanssa. Asiaa harkittaessa on otettava huomioon myös lupamääräysten vaikutus.

Hakija on esittänyt asianmukaisen hakemuksen ja ottamissuunnitelman. Hakemuksen, ottamissuunnitelman ja lupamääräysten mukaisesti toteutettuna maa-ainesten oton voidaan katsoa olevan maa-aineslain mukaista. Ottaminen ei aiheuta kauniin maisemakuvan turmeltumista, luonnon merkittävien kauneusarvojen tai erikoisen luonnonesiintymisen tuhoutumista, huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia luonnonolosuhteissa eikä tärkeän pohjavesialueen veden laadun tai antoisuuden vaarantumista.

Toiminta ei sijoitu luokitellulle pohjavesialueelle. Päästöriskejä maaperään sekä pohja- ja pintavesiin hallitaan annettujen määräysten mukaisesti.

Kyseessä on olemassa oleva toiminta, missä maa-ainesten ottaminen on jo aloitettu. Avatun maa-ainespaikan hyödyntäminen loppuun on maa-ainesten kestävän käytön mukaista. Kun toimintaa harjoitetaan tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja noudatetaan annettuja määräyksiä, toiminta täyttää maa-aineslain ja sen nojalla annettujen asetusten vaatimukset.

Toiminnasta ei voida katsoa aiheutuvan terveydellistä haittaa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonolojen huononemista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella, eikä kohtuutonta haittaa naapurustolle. Määräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan aiheuttama pilaantumisen todennäköisyys ja onnettomuusriski sekä alueen kaavamääräykset.

Lupamääräysten perustelut

Määräys 2: Toiminnan aloittamisen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta ei katsota tekevän muutoksenhakua hyödyttömäksi. Hakemuksesta ei ole jätetty muistutuksia ja toiminta jatkuu aiemman luvan mukaisesti ja samalla alueella. Vakuus on sama kuin aiemmassa luvassa.

Valvontaa koskeva lupamääräys 3 on tarpeen, jotta lupaviranomainen voi riittävästi valvoa maa-ainesluvan toimintaa, ottamisalueen laajentumista sekä ottamisalueen hiekan ja soran määrää ja ottamissyvyyttä.

Suojaetäisyyksistä annetulla määräyksellä 4 naapuritiloihin saadaan riittävä suojaetäisyys. Tällöin naapuritilalle ei aiheudu kohtuutonta haittaa ottamistoiminnasta (laki eräistä naapuruussuhteista § 13 ja 17).

Pohjaveteen liittyviä varotoimenpiteitä koskevat lupaehdot 5 - 12 ovat tarpeen pohjaveden sekä maaperän suojelemiseksi ja ottamisesta tulevan maisemahaitan estämiseksi (YSL § 16, 17).

Määräykset 5 - 7 ovat tarpeen, koska koneiden ja kaluston huolto, tankkaus ja säilytys sekä öljytuotteiden varastointi aiheuttavat riskin pohjaveden pilaantumiselle (YSL § 16, 17).

Alueen hoitoa ja maisemointia koskevat määräykset 11 - 14 annetaan lupapäätöksessä, jotta voidaan varmistaa maisemoinnin onnistuminen oikealla tavalla jo lupa-aikana. Ottamisaluetta ei saa pitää ottamistoimintaan kuulumattomien tavaroiden ja jätteiden varastointipaikkana, joten määräykset 7 ja 11 on tarpeen antaa maa-ainesluvassa.

Määräyksessä 14 on huomioitu se, että maankuivatus on toteutettava niin, ettei toiselle kuuluvalla alueella aiheudu vahingollista vettymistä tai muuta edunmenetystä (Vesilaki 5.luku, § 1 ja 7).

Lupamääräys 16: Haltijavaihdoksesta on ilmoitettava välittömästi, koska viranomaisen on hyväksyttävä se ja lupaviranomainen voi määrätä, että luvan uusi haltija asettaa ennen ainesten ottamista MAL 12 §:ssä tarkoitetun vakuuden.

Lupamääräys 17: Vakuus on annettu MAL 11 §:n nojalla määrättyjen toimenpiteiden suorittamisesta. Tarvittaessa vakuudella katetaan tekemättä jääneiden toimenpiteiden suorittaminen.

Päätöksen voimassaolo

Lupa on voimassa 10 vuotta lainvoimaisuudesta lukien.

Toimivalta

Ruskon kunnan hallintosääntö (rakennus- ja ympäristölautakunta)

Sovelletut oikeus- ja viranomaisohjeet

Maa-aineslaki § 3-7, 10-13 a, 19-21, 23, 23 a
Maa-ainesasetus § 1-4, 6-9
Ympäristönsuojelulaki § 16, 17
Laki eräistä naapuruussuhteista § 13, 17
Vesilaki 5.luku, § 1 ja 7
Ruskon kunta, maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta ja ottamistoiminnan valvonnasta suoritettavat maksut (Ruskon kunnanvaltuusto 30.1.2017 § 6).

Ote:

Elinkeinoyhtymä Suovanen Markus ja Suovanen Miikka, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Päätöksen antaminen

Tämä päätös annetaan tiedoksi 28.3.2025 yleisessä tietoverkossa ja kunnan ilmoitustaululla julkaistulla julkisella kuulutuksella.

Muutoksenhaku

Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.​​​​​

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.