Hyvinvointilautakunta, kokous 6.2.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Ruskotalon toiminnan järjestelyt

RUSDno-2020-82

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Kirjasto- ja vapaa-aikalautakunta 29.9.2016 § 60

Valmistelu: kirjasto- ja vapaa-aikajohtaja Jan-Erik Ylitalo, puh. 044 4333 662; e-mail: etunimi.sukunimi(at)rusko.fi

Ruskon SV-huoltopiste Oy:n kanssa tehtyyn sopimukseen perustuen yhtiö on huolehtinut Ruskotalon talonmies-vahtimestarin tehtävistä, siivoustöistä, valvontatehtävistä sekä hallinto- ja markkinointitehtävistä. Ruskon SV-huoltopiste Oy:n konkurssin myötä Kunnanhallitus on 11.1.2016 § 11 päät-tää antaa kunnanjohtajalle oikeuden solmia kahdeksi kuukaudeksi Seppo Viherkosken kanssa työsopimusta, jonka mukaan hän hoitaa yhtiön aiemmin hoitamat tehtävät. Ruskotalon tämän jälkeisen toiminnan järjestämiseksi kunnanhallitus lähetti asian kirjasto- ja vapaa-aikalautakunnan sekä teknisen lautakunnan käsiteltäväksi.

Kirjasto- ja vapaa-aikajohtaja sekä liikuntasihteeri ovat pitäneet määräaikaisuutta valmisteltaessa yhdessä Seppo Viherkosken, hallintojohtaja Kari Lehtisen sekä teknisten palveluiden ja koulutoimen edustajien kanssa kaksi kokousta Ruskotalon kiinteistönhoidon, siivouksen ja vahtimestaripalveluiden jatkoa koskien. Kokouksessa on keskusteltu Ruskotalon tehtävien hoidosta jatkossa kunkin palvelualueen kannalta.

Kirjasto- ja vapaa-aikalautakunta päätti 18.2.2016 § 16 palkata Seppo Viherkosken määräaikaisesti Ruskotalon vahtimestarin toimeen ajalle 1.3.–31.12.2016. Palkka on ollut 2000 € kuukaudessa, josta 1 400 € on maksanut liikuntapalvelut, 350 € tekniset palvelut ja 250 € koulutoimi. Vahtimestarin työtehtävistä on laadittu erillinen, lautakunnassa hyväksytty, liite ja vahtimestarin on sovittu olevan tavoitettavissa arkisin klo 16.00–22.00 sekä viikonloppuna sopimuksen mukaan. Viherkoskelle myönnettiin palkan lisänä työssä tarvittava puhelinetu.

Lautakunnassa on sovittu myös kartoitettavan vaihtoehtoja kyseisten tehtävän suorittamisen jatkossa. Tekniset palvelut on ilmoittanut siirtävänsä siivouksen vuodesta 2017 alkaen täysin ostopalveluna hoidettavaksi, mikä tarkoittaa palkan laskemista 350 € kuukaudessa. Mikäli työsuhteisen työntekijän sijaan Ruskotalon vahtimestaripalvelut hoidetaan jatkossa yrityksen tai yhdistyksen kautta, edellyttää se kunnanhallitukselle 16 000 € määrärahan siirron esittämistä Ruskotalon henkilöstökuluista Ruskotalon palveluiden ostoon. Vahtimestarin asunnosta saatavat vuokratulot ovat kuuluneet teknisten palveluiden alaisuuteen.

Kirjasto- ja vapaa-aikajohtajan päätösehdotus:

Ruskotalo ja siihen nivoutuvat vapaa-ajantoiminta on kokonaisuus, joka vaatii oman henkilön tai muun vastaavan tahon sen hoitamiseksi edes välttävällä tasolla. Kiinteistön kunto ja käyttäjien turvallisuus tulee huomioida päätöksen teon osana. Tämä edellyttää laaditun liitteen mukaisten työtehtävien toteutumista myös jatkossa.

Talon moninaisten käyttömahdollisuuksien osalta on kuitenkin keskusteltu useaan otteeseen myös siitä kuinka Ruskotalo antaa edellä mainittujen työ-tehtävien ohella myös mahdollisuuksia erilaiselle yritys- ja yhdistystoiminnalle. Sulkematta pois mahdollisuutta edelleen työsuhteisen vahtimestarin toimen jatkumisesta yhtenä vaihtoehtona, kirjasto- ja vapaa-aikalautakunta valtuuttaa kirjasto- ja vapaa-aikajohtaja selvittämään myös yritysten- ja yhdistysten kiinnostuksen sekä edellytykset Ruskotalon hoitamiseksi nykyisellä korvauksella 16 000 €/vuosi. Kirjasto- ja vapaa-aikajohtaja laatii ilmoituksen Turun Tienooseen, Turun Sanomiin ja kunnan nettisivuille tarjouspyynnön Ruskotalon työtehtävien hoitoa koskien sekä tuo saatujen yhteydenottojen tarjoukset sisältöineen edelleen lauta-kunnan käsiteltäväksi sen seuraavaan kokoukseen.

Päätös:

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti sillä muutoksella, että korvauksen enimmäissummaa ei etukäteen määritellä, vaan mahdollinen Ruskotalon työtehtävien hoidosta vastaava taho valitaan tarjousten perusteella. Ruskotalon liikuntapalveluiden alaisten työtehtävien hoidosta kirjasto- ja vapaa-aikajohtaja laatii tarkan listan. Listan ja julkaistavan ilmoituksen kirjasto- ja vapaa-aikajohtaja käy ennen julkaisemista läpi yhdessä lautakunnan puheenjohtajan kanssa.

_____________

Kirjasto- ja vapaa-aikalautakunta 17.11.2016 § 68

 

Kirjasto- ja vapaa-aikajohtaja laati ilmoituksen Turun Tienooseen, Turun Sanomiin ja kunnan nettisivuille tarjouspyynnön Ruskotalon työtehtävien hoitoa koskien. Tarjouksia Ruskotalon hoitoa koskien tuli kolme (3) joista yksi tuli määräajan jälkeen. Lisäksi vahtimestarin tointa määräaikaisella työsuhteella hoitava Viherkoski ilmaisi kirjallisesti kiinnostuksensa jatkaa nykyisessä tehtävässään. Tarjoukset sisältöineen ovat nähtävissä lautakunnan kokouksessa.

Oheismateriaali: Vahtimestarin tehtävät

Kirjasto- ja vapaa-aikajohtajan päätösehdotus:

Ruskotalon vahtimestarille tehtävän hoidosta maksettava korvaus on 19 800 €/vuosi. Tarjouspyynnöt olivat 3950 - 4950 €/kk, mikä tekee vuositasolla 47 400 - 59 400 €/vuosi. Kirjasto- ja vapaa-aikalautakunta hylkää tarjouspyynnöt ja jatkaa Viherkosken määräaikaista sopimusta 31.12.2019 asti. Vahtimestarin työtehtävät painottuvat nykyisin perinteisen vahtimestarin toimen ohella myös liikuntatilojen varaamiseen, niistä huolehtimiseen ja erilisiin liikuntapaikkojen käyttäjien tarpeisiin vastaamiseen. Ruskotalon välittömässä läheisyydessä oleva liikuntapaikkojen määrä tulee lähivuosina kasvamaan, mikä tulee lisäämään myös liikuntasihteerin toimen työmäärää ja näkymään myös jossain määrin Ruskotalon käytön kasvuna aikaisempaan nähden. Kirjasto- ja vapaa-aikalautakunta valtuuttaa kirjas-to- ja vapaa-aikajohtajan selvittämään mahdollisuuksia yhdistää liikuntasihteerin ja ruskotalon vahtimestarin toimen työtehtävät mielekkääksi kokonaisuudeksi 31.12.2019 jälkeen.

__ __ __

Kirjasto- ja vapaa-aikalautakunta keskusteli Ruskotalon siivouksesta ja vahtimestarin tehtävälistasta (kirjasto- ja vapaa-aikalautakunta 17.11.2016 § 68, oheismateriaali).

 

Päätös:

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti, sillä muutoksella että Ruskotalon vahtimestarin määräaikaista työsopimusta jatketaan 31.12.2017 asti. Kirjasto- ja vapaa-aikajohtaja kutsuu ruokapalvelupäällikkö Tuuli Ullakonojan, vahtimestari Seppo Viherkosken ja työpäällikkö Markku Jessen-Juhlerin palaveriin Ruskotalon siivousta koskien. Palaverin sisällön ja vahtimestarin tarkistetun tehtävälistan kirjasto- ja vapaa-aikajohtaja tuo lautakunnan seuraavaan kokoukseen tiedoksi.

________

Hyvinvointilautakunta 5.10.2017 § 60

 

Ruskotalon vahtimestarille tehtävän hoidosta maksettava korvaus on ollut hyvinvointilautakunnan osalta 1 800 €/kk ja koulutoimen osalta 200 €/kk. Vuosi sitten saadut tarjoukset yrityksiltä tehtävien hoitamisesta (3950 - 4950 €/kk, vuositasolla 47 400 - 59 400 €/vuosi) osoittautuivat nykyistä tehtävän työsopimuksellista hoitamista selvästi kalliimmaksi vaihtoehdoksi. Kirjasto- ja vapaa-aikalautakunta hylkäsi tarjoukset ja päätti jatkaa Viherkosken määräaikaista sopimusta 31.12.2017 asti.

Vahtimestarin työtehtävät painottuvat nykyisin perinteisen vahtimestarin toimen ohella myös kunnan liikuntatilojen varaamiseen, niistä huolehtimiseen ja erilaisiin liikuntapaikkojen käyttäjien tarpeisiin vastaamiseen. Ruskotalon neljän tilan (alasali, yläsali, kahvio ja kuntosali) ohella vahtimestari huolehtii myös koulujen liikuntasalien varauksista, mistä korvauksena koulutoimi maksaa osan kuukausipalkasta. Ruskotalon ala- ja yläsalin osalta työhön kuuluu varauskalenterin päivitäminen myös Ruskotalon kotisivuille.

Ruskotalon välittömässä läheisyydessä oleva liikuntapaikkojen määrä tulee lähivuosina kasvamaan, mikä tulee lisäämään myös liikuntasihteerin toimen työmäärää ja näkymään myös jossain määrin Ruskotalon käytön kasvuna aikaisempaan nähden.

Oheismateriaali: Vahtimestarin työtehtävät

Kirjasto- ja vapaa-aikajohtajan päätösehdotus:

Hyvinvointilautakunta merkitsee vahtimestarin tehtävälistan tiedokseen ja antaa kirjasto- ja vapaa-aikajohtajalle toimeksiannon tuoda lautakunnan seuraavaan kokoukseen vaihtoehdot kyseisten tehtävien hoitamiseksi.

Päätös:

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

__________

Hyvinvointilautakunta 16.11.2017 § 71

Ruskotalon vahtimestaritöiden hoitoon, mikäli Ruskotalon nykyinen toiminta, palvelut, tulot ja käyttäjäturvallisuus halutaan säilyttää, on kolme vaihtoehtoa (alla).

1. Ostopalveluna ulkopuoliselta yritykseltä

2. Ostopalveluna kunnan yhdistykseltä

3. Nykyiseen tapaan työntekijä, joka on työsuhteessa kuntaan

Neljäs vaihtoehto eli vahtimestaripalveluiden lopettaminen merkitsee vaihtoehtona Ruskotalon toiminnan ja palveluiden supistamista ja karsimista. Talouden näkökulmasta tämä vaihtoehto merkitsee Ruskotalon tulojen vähenemistä. Päivystyksen puuttuminen Ruskotalolta merkitsee myös riskitekijää käyttäjäturvallisuuden ja omaisuusvahinkojen osalta.

Kirjasto- ja vapaa-aikajohtajan päätösehdotus:

Kirjasto- ja vapaa-aikalautakunta selvitti viime vuonna (17.11.2016 § 68) ostopalvelun mahdollisuutta, jolloin saadut tarjoukset olivat hinnaltaan selvästi työsuhteista vahtimestaria kalliimmat. Tarjouspyynnöt olivat 3950 - 4950 €/kk, mikä tekee vuositasolla 47 400 - 59 400 €/vuosi. Ruskotalon vahtimestarille tehtävän hoidosta maksettava korvaus on 2 000 €/kk, mikä tekee vuositasolla 24 000 €/vuosi. Palkasta 1 750 € maksaa liikuntapalvelut ja 250 € koulutoimi.

Kunnan yhdistyksiltä jokapäiväinen Ruskotalon vahtimestaritöiden hoito vaatisi työsuhteita ihmistä, sillä vapaaehtoistyönä vahtimestaripalveluiden hoito on liian suuri tehtävä. Kirjasto- ja vapaa-aikajohtaja ehdottaa että hyvinvointilautakunta päättää Ruskotalon vahtimestarintyöt hoidettavan kunnan omana työnä työsuhteisen työntekijän tekemänä, joka on vaihtoehtona varmin ja kustannuksiltaan halpa.

Päätös:

Jorma Rand esitti vastaehdotuksena asian jättämistä pöydälle, jonka jälkeen puheenjohtaja keskeytti asian käsittelyn. Äänestyksen jälkeen äänin 6-0 hyvinvointilautakunta päätti jättää asian pöydälle ja lautakunnan puheenjohtaja kutsuu koolle työryhmän, joka käy läpi Ruskotalon vahtimestarin toimenkuvaan kuuluvat työtehtävät.

__________

Hyvinvointilautakunta 14.12.2017 § 83

 

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja on kutsunut Ruskotalon toiminnan jatkoa käsittelevän työryhmän koolle 4.12.2017. Työryhmään ovat kuuluneet lautakunnan puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä lautakunnan jäsenet Katri Rosenberg ja Jorma Rand.

Oheismateriaali: Hyvinvointilautakunnan työryhmä koskien Ruskotalon järjestelyjä

 

Kirjasto- ja vapaa-aikajohtajan päätösehdotus:

Hyvinvointilautakunta kuulee työryhmän esitystä ja päättää esityksen kuultuaan Ruskotalon toiminnan jatkosta.

__ __ __

Hyvinvointilautakunnan päätöksellään 16.11.2017 § 71 perustama Rusko-talon toiminnan jatkoa käsittelevä työryhmä kokoontui kaksi kertaa: 4.12.2017 ja 11.12.2017. Hyvinvointilautakunta kuuli työryhmän esityksen ja työryhmän palaveristaan 11.12.2017 laatima muistio käytiin läpi. Muistio päätettiin lisätä § 83 liitteeksi. Työryhmä esitti lautakunnalle että vahtimestarin toimea ei muuteta toistaiseksi voimassa olevaksi työsuhteeksi, vaan nykyiset tehtävät jaetaan liikuntasihteerin ja teknisen toimen hoidettavaksi ja neuvotellaan kunnan it-henkilöstön kanssa Ruskotalon internet-sivujen varausjärjestelmän uudistamisesta. Kevään 2018 aikana arvioidaan tilanne Ruskotalon osalta sekä erillisen vahtimestarin tarve ja tarvittaessa perustetaan osa-aikaisen vahtimestarin toimi. Lisäksi työryhmä esitti hyvinvointilautakunnalle, että työryhmä jatkaa keskusteluja kirjasto- ja vapaa-aikajohtajan, liikuntasihteerin, teknisen toimen ja it-palveluiden kanssa sekä sopii näiden kanssa käytännön asioista, joilla varmistetaan Ruskotalon toiminnan sujuminen vuoden vaihteen jälkeen.

__ __ __

Hyvinvointilautakunta keskusteli asiasta.

 

Päätös:

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti, sillä lisäyksellä että kohdassa § 79 esitetyn päätösehdotuksen mukaisesti liikuntasihteeri päätetään palkata. Kuitenkin hänen osaltaan Ruskotalon tehtävien jakamisen myötä tulevista lisätöistä maksetaan lisäkorvaus.

__________

Hyvinvointilautakunta 15.11.2018 § 100

Valmistelija: hyvinvointijohtaja Anne Taulu, puh. 044 4333 523.

Ruskotalon toiminnan järjestelyt ovat muuttuneet merkittävästi vuoden 2018 alusta alkaen hyvinvointilautakunnan tekemän päätöksen (14.12.2017 § 83) myötä. Päätöksen mukaan vahtimestarin toimea ei ole muutettu toistaiseksi voimassa olevaksi työsuhteeksi, vaan tehtävät on jaettu kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtajalle, liikuntapalveluvastaavalle, tekniselle toimelle ja it-palveluille. Tehtäviä vastaanottaneille tahoille on maksettu tehtävistä vuoden 2018 alussa sovitut erilliskorvaukset.

Ruskontalon käytännön toiminnan näkökulmasta tilanne on ollut osin haasteellinen, sillä Ruskotalon ovet ovat olleet iltaan saakka auki ja valvonta ilta-aikaan on ollut resurssipulan vuoksi vähäistä. Toiminnan järjestelyjä onkin lähdetty alkuvuonna 2018 kehittämään. Ratkaisuvaihtoehdoksi on valittu sähköisen ajanvaraus- ja kulunvalvontajärjestelmän käyttöönotto Ruskotalolle.

Kuntalaisia, yhdistys- ja seuratoimijoita ja kaikkia asiasta kiinnostuneita on tiedotettu sähköiseen ajanvaraus- ja kulunvalvontajärjestelmään siirtymisestä kunnan nettisivuilla, Ruskolaisessa, Turun tienoossa ja kunnan facebook-sivuilla. Kuntalaisille, yhdistys- ja seuratoimijoille ja kaikille asiasta kiinnostuneille on järjestetty ennalta kaksi koulutustilaisuutta järjestelmän käyttöönotosta (7.8.2018 ja 27.9.2018). Kirjasto monitoimipalvelu-pisteenä on antanut ja antaa jatkossakin palveluohjausta järjestelmän käyttöönotossa, jotta Ruskotalo on saavutettava jokaiselle kuntalaiselle.

Sähköinen ajanvaraus- ja kulunvalvontajärjestelmä on saatu käyttöön toimitusviiveen vuoksi 15.10.2018. Sen jälkeen Ruskotalon ovet ovat olleet lukittuina. Ruskotalon käyttäjät ovat 15.10.2018 alkaen tehneet varaukset sekä saaneet kulkukoodit järjestelmän kautta. Jokaista Ruskotalon käyttäjää on tiedotettu tarkkaan siitä, että koodi on henkilökohtainen/ryhmäkohtainen ja sitä ei missään tilanteessa saa jakaa eteenpäin. Lasten ja nuorten harrastetoiminnan kohdalla käyttäjiä on tiedotettu siitä, että koodia ei tule luovuttaa alaikäisille, vaan kulkukoodi on aikuisten vastuulla. Järjestelmää hallinnoi kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Jan-Erik Ylitalo.

Ruskotalon sähköistä ajanvaraus- ja kulunvalvontajärjestelmää arvioidaan marraskuun ja joulukuun 2018 aikana. Havaittavia virheitä korjataan, käyttöönottoa edistetään ja järjestelmää kehitetään. Saadun käyttökokemuksen pohjalta tehdään tarvittavat muutokset Ruskotalon toiminnan järjestelyiden osalta vuonna 2019.

Päätösehdotus:

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä Ruskotalon toiminnan järjestelyn tietoonsa saatetuksi ja käsittelee järjestelmän käyttöönoton arviointia alku-vuonna 2019.

Päätös:

Hyvinvointilautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti.

_______

Hyvinvointilautakunta 7.2.2019 § 11

Valmistelija/esittelijä: hyvinvointijohtaja Anne Taulu, puh. 044 4333 523.

Ruskotalon kohdalla sähköisen ajanvaraus- ja kulunvalvontajärjestelmän käyttöönotto ei ole sujunut ongelmitta. Palvelussa on ilmennyt useita ongelmakohtia, joita on yritetty korjata yhteistyössä palveluntuottajan kanssa. Koska järjestelmään on liittynyt yllättävän paljon väärinkäyttöä, on ti-lannetta arvioitu 28.1.2019 pidetyssä poikkihallinnollisessa kokouksessa hyvinvointipalvelujen, teknisten palvelujen ja IT-palveluiden toimesta.

Yhteisessä tilanteen analyysissä on päädytty siihen, että sähköisen ajanvarauksen ja kulunvalvonnan rinnalla palataan käyttämään tietyiltä osin lätkäjärjestelmää, sillä siten jatkuvasti toistunutta häiriökäyttöä voidaan helpommin hallitta ja tilanteeseen puuttua.

Hyvinvointijohtaja esittelee kokouksessa sähköisen ajanvaraus- ja kulun-valvontajärjestelmän käyttöönoton haasteita ja muutoksen aikataulua.

Hyvinvointijohtajan päätösehdotus:

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä Ruskotalon toiminnan järjestelyn tietoonsa saatetuksi ja käsittelee järjestelmän käyttöönoton arviointia tarvittavin väliajoin vuoden 2019 aikana.

Päätös:

Hyvinvointilautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti.

_______

Hyvinvointilautakunta 13.6.2019 § 33

 

Valmistelija/esittelijä: hyvinvointijohtaja Anne Taulu, puh. 044 4333 523

Hyvinvointijohtaja on kutsunut Ruskotalon toiminnan jatkoa käsittelevän työryhmän koolle Ruskotalolle 28.5.2019 klo 18.00. Työryhmän kaikki jäsenet eli hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Tom Flinkman, varapuheenjohtaja Marju Teinikivi sekä lautakunnan jäsenet Katri Rosenberg ja Jorma Rand ovat olleet paikalla.

Työryhmän kokoontumisessa tarkastelun kohteena ovat olleet Ruskotalon toiminnalliset järjestelyt, sähköinen ajanvaraus- ja kulunvalvontajärjestelmä sekä Ruskotalon valvontaan liittyvät kysymykset.

Työryhmän varsinaisen kokouksen jälkeen työryhmä on kiertänyt hyvin-vointijohtajan kanssa Ruskotalon tilat talousarvion 2020 valmistelun näkö-kulmasta.

Hyvivointijohtajan päätösehdotus:

Hyvinvointilautakunta kuulee työryhmän selonteon ja esityksen sekä päättää ne kuultuaan Ruskotalon toiminnan jatkotoimenpiteistä syyskauden 2019 sekä talousarviovalmistelun 2020 osalta.

-----------

Puheenjohtajan päätösehdotus:

Hyvinvointilautakunta esittää keskushallinnolle, että Ruskotalolle otetaan neljän viikon mittainen kokeilujakso vartiointipalvelusta syksylle 2019, vuoden 2020 talousarviota varten. Lautakunta palaa työryhmän selonteon muihin asioihin seuraavassa kokouksessa 22.8.2019.

Hyvinvointilautakunnan kaikki jäsenet kannattivat puheenjohtajan päätösehdotusta.

Päätös:

Puheenjohtajan päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

_________

Hyvinvointilautakunta 11.12.2019 § 70

Valmistelija: hyvinvointijohtaja Anne Taulu, puh. 044 4333 523.

Esittelijä: johtava rehtori Kai Laitinen, puh. 044 4333 645.

Hallinto- ja talousjohtaja on saattanut hyvinvointilautakunnalle tiedoksi 28.8.2019 päivätyssä lausunnossaan, että keskushallinnolla ei ole osoittaa Ruskotalon vartiointipalveluille määrärahaa. Ratkaisua Ruskotalon toiminnan järjestelyihin on näin ollen lähdetty etsimään niin Ruskon nuorisotalotoiminnan siirtämiseen liittyvien ratkaisujen kautta kuin myös vuoden 2020 talousarviovalmistelun kautta, jossa hyvinvointilautakunta on yhdessä teknisen lautakunnan kanssa esittänyt liikuntapaikkavastaavan toimen perustamista. Koska liikuntapaikkavastaavan toimi kohdentuu kokonaisuudessaan Ruskon liikuntaolosuhteiden hoitoon, tullaan toimenkuvaan sisällyttämään myös Ruskotalon huoltoon, ylläpitoon ja valvontaan liittyviä tehtäviä. 

Hyvinvointijohtajan päätösehdotus:

Hyvinvointilautakunta jatkaa Ruskotalon toiminnan järjestelyiden käsittelyä vuoden 2020 ensimmäisessä kokouksessa, kun valtuusto on vahvistanut vuoden viimeisessä kokouksessa vuoden 2020 talousarvion ja uusi hyvinvointijohtaja on aloittanut virassaan.

Päätös:

Hyväksyttiin hyvinvointijohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.

________

Hyvinvointilautakunta 6.2.2020

Valmistelija: hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen, puh. 044 4333 523.

Hyvinvointilautakunta päätti kokouksessaan 11.12.2019 jatkaa Ruskotalon toiminnan järjestelyiden käsittelyä vuoden 2020 ensimmäisessä kokouksessa, kun valtuusto on vahvistanut vuoden viimeisessä kokouksessa vuoden 2020 talousarvion ja uusi hyvinvointijohtaja on aloittanut virassaan.

Ratkaisua Ruskotalon toiminnan järjestelyihin oli lähdetty etsimään niin Ruskon nuorisotalotoiminnan siirtämiseen liittyvien ratkaisujen kautta kuin myös vuoden 2020 talousarviovalmistelun kautta, jossa hyvinvointilautakunta on yhdessä teknisen lautakunnan kanssa esittänyt liikuntapaikkavastaavan toimen perustamista. Liikuntapaikkavastaavan toimenkuvaan oli tarkoitus sisällyttää myös Ruskotalon huoltoon, ylläpitoon ja valvontaan liittyviä tehtäviä. 

Talousarviossa 2020 liikuntapaikkavastaavan palkkaamiseen on talousarviossa 2020 varattu 20 000 euron määräraha hyvinvointilautakunnan ja 20 000 euron määräraha teknisen lautakunnan osalta.

Teknisen johtajan, hyvinvointijohtajan ja liikuntapalveluvastaavan kanssa pidetyssä palaverissa (13.1.) sovittiin liikuntapaikkavastaavan vastuulla olevat liikuntapuolen tehtävät. Niiden osalta liikuntapalveluvastaava vastaa käytännön työnjohdosta. Liikuntapaikkavastaavan virallinen esimies on teknisen toimen kunnan insinööri.

Ruskotalon osalta työntekijän resurssi riittää Ruskotalon kiinteistön hoitoon ja ylläpidon tehtäviin, ei varsinaiseen järjestyksen- tai kulunvalvontaan, muilta kuin siltä osin, kun hän on Ruskotalolla työtehtävissä. Liikuntapaikkoja on niin paljon, ettei sama henkilö pysty olemaan esimerkiksi iltaisin Ruskotalon vahtimestarin tehtävissä ja päivisin liikuntapaikkoja hoitamassa. Liikuntapaikkavastaavan tehtäviä koskien Ruskotaloa tullaan tarkentamaan osana Ruskotalon toiminnan järjestelyjen suunnitelmaa keväällä 2020.

Ruskotalon käyttövuorojen hallinta on ollut loppuvuodesta 2019 lähtien nuorisotyöntekijän vastuulla. Myös järjestyksenpitoa Ruskotalolla on tuettu nuorisotyöntekijöiden avulla siten, että järjestyshäiriöitä aiheuttaneita henkilöitä on pyritty puhuttamaan. Järjestyksenpitoa edistetään jatkossa myös tuomalla asian merkitystä esille yleisesti yläkoulun oppilaille ja heidän vanhemmilleen, tehostamalla oikea-aikaista puuttumista sekä arvioimalla nuorisotilojen aukioloaikojen laajentamisen tarvetta.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Ruskotalon järjestyksen- ja kulunvalvonnan järjestämisestä käynnistetään yhteinen suunnittelu eri toimijoiden kanssa heti kun uusi kirjasto- ja kulttuuripäällikkö, jonka vastuulle hyvinvointitoimialan käyttövuorot kuuluvat aloittaa. Suunnitelma tuodaan hyväksyttäväksi hyvinvointi- ja teknisen lautakunnan yhteiseen kokoukseen keväällä 2020.

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti. Lisäksi lautakunta päätti, että liikuntapaikkavastaavan tehtävänkuva, koulutussuunnitelma sekä suunnitelma siitä, miten työntekijän työaikaa eri kohteiden osalta seurataan, tulee saattaa molempien lautakuntien tietoon yhteisessä kokouksessa keväällä 2020.