Perustelut
Turun kaupunki kysyy Ruskon kunnan halukkuutta ja mahdollisuutta osallistua Varsinais-Suomen alueella tehtävään bioindikaattoriselvitykseen. Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmä on aloittanut selvityksen valmistelun ja tutkimus on tarkoitus käynnistää vuonna 2025 ja saattaa loppuun vuoden 2026 loppuun mennessä.
Turun seudun ilmanlaatua on tutkittu bioindikaattorien avulla viimeksi vuosina 2004-2005. Tällöin tutkimuksessa olivat Turun seudun kunnista mukana Askainen, Aura, Kaarina, Lemu, Lieto, Masku, Merimasku, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Piikkiö, Pöytyä, Raisio, Rymättylä, Turku ja Vahto. Näiden kuntien lisäksi nyt tehtävään bioindikaattoritutkimukseen pyydetään mukaan myös Ruskon ja Mynämäen kuntia. Lisäksi tutkimukseen osallistuvat alueen teollisuuslaitokset, joiden ympäristöluvassa on määräys bioindikaattoritutkimukseen osallistumisesta. Kuntien ympäristönsuojelua pyydetään toimittamaan tiedot näistä laitoksista Turun kaupungin ympäristönsuojeluun alustavan ilmoittautumisen yhteydessä. Valtion valvontaviranomaiselta saadaan tieto heidän valvomiensa laitosten osalta.
Ympäristönsuojelulaki edellyttää muun muassa, että kunnan on käytettävissä olevin keinoin turvattava hyvä ilmanlaatu alueellaan. Kuntien velvollisuus seurata ilmanlaatua perustuu ympäristönsuojelulakiin, jonka mukaan kunnan on alueellaan huolehdittava paikallisten olojen edellyttämästä ympäristön tilan seurannasta. Mikäli kunta ei lähde mukaan tehtävään bioindikaattoriselvitykseen, tulee kunnan pystyä tarvittaessa esittämään alueelliselle Ely-keskukselle, miten se vastaa ympäristönsuojelulain vaatimuksiin ajantasaisen tiedon hankinnasta. Yhteistyössä järjestetty bioindikaattoritutkimus on kustannustehokas vaihtoehto kartoittaa ilmanlaatua. Yhdellä kertaa tehty mahdollisimman suuren alueen kattava bioindikaattoritutkimus tuottaa tietoa niin ajalliseen kuin paikalliseen ympäristöntilan arviointiin. Kun tiedossa on selvitykseen osallistuvat kunnat ja teollisuuslaitokset, laaaditaan tutkimussuunnitelma. Tutkimussuunnitelman perusteella tehdään tarjouspyyntö. Kunnan alueelle perustettavien koealojen määrä varmistuu, kun tutkimussuunnitelma valmistuu. Tutkimussuunnitelma ja tarjouspyyntö laaditaan siten, että kustannusjako on selvillä ennen vuoden 2025 budjetin laatimista. Kustannukset jaetaan kahdelle vuodelle, joten selvitykseen osallistuminen edellyttää varautumista vuosien 2025 ja 2026 budjettiin. Kustannusten arvioidaan alustavasti olevan noin 5.000 - 15.000 euroa kuntaa kohden.
Kunnat ovat osallistumassa esitettyyn tutkimukseen.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi
Kunnanhallitus päättää, että Ruskon kunta osallistuu Turun seudun bioindikaattoritutkimukseen, joka toteutetaan vuosina 2025 - 2026.
Päätös
Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.