Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 1.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Ruskon esiopetuksen työsuunnitelmat lukuvuodelle 2021-2022

RUSDno-2021-507

Valmistelija

  • Kaisa Mattila, Varhaiskasvatusjohtaja, kaisa.mattila@rusko.fi

Perustelut

Esiopetuksesta säädetään perusopetuslaissa ja -asetuksessa.

Perusopetusasetuksen 852/1998 9 § mukaan opetuksen järjestäjän tulee laatia lukuvuosittain opetussuunnitelmaan perustuva suunnitelma, jossa määrätään opetuksen yleisestä järjestämisestä, opetustunneista ja opetuksen yhteydessä järjestettävästä muusta toiminnasta sekä työajoista, koulun ulkopuolella annettavasta opetuksesta sekä muista tarpeellisista opetuksen järjestämiseen liittyvistä asioista. Opetuksen järjestäjän tulee ennalta ilmoittaa oppilaille ja näiden huoltajille keskeisistä 1 momentissa tarkoitetuista asioista.

Lukuvuonna 2021-2022 esiopetusta järjestetään Ruskolla Hiidenvainion, Satumetsän, Karhukallion ja Laukolan päiväkodeissa sekä yksityisessä Norlandia Apilassa. Kunnallisessa esiopetuksessa työsuunnitelma on yhteinen. Yksityisen toimijan työsuunnitelma on samansisältöinen kunnallisen suunnitelman kanssa. Lakisääteisen sisällön lisäksi suunnitelmiin on kirjattu myös esiopetuksessa toteutettavat projektit ja hankkeet. Lukuvuoden aikana esiopetuksessa panostetaan erityisesti vuorovaikutus- ja tunnetaitojen harjoitteluun sekä kiusaamisen ehkäisyyn ja siihen ajoissa puuttumiseen.

Kunnallisissa päiväkodeissa lukuvuoden projektit ja hankkeet ovat: 

  • Varhaiskasvatuksen, esi- ja alkuopetuksen yhteinen RIKKAASTI JA RUNSAASTI KIELTÄ -hanke on käynnistynyt syksyllä 2020. Hanke jatkuu 31.7.2022 saakka.
  • OPPIMISEN TUKI JA INKLUUSIO -hanke yhdessä perusopetuksen kanssa neljän kunnan yhteishankkeena. Hanke käynnistynyt syksyllä 2020 ja jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka.
  • UUDET LUKUTAIDOT -hanke käynnistyi varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen osalta elokuussa 2021 ja se kestää heinäkuun 2022 loppuun saakka.
  • Esiopetus toteuttaa Liikkuva varhaiskasvatus -toimintamallia, johon liittyen on mukana Suomen ladun ILO KASVAA ULKONA -hankkeessa. Hanke käynnistynyt keväällä 2021 ja se jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka.
  • Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa käynnistetty YMPÄRISTÖKASVATUS -projekti keväällä 2020 ja se jatkuu edelleen toimintavuonna 2021-2022.

Norlandia Apilassa projektit ja hankkeet ovat:

  • Esiopetus toteuttaa Liikkuva varhaiskasvatus -toimintamallia, johon liittyen on mukana Suomen ladun ILO KASVAA ULKONA -hankkeessa. Hanke käynnistynyt keväällä 2021 ja se jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka.
  • Palveluntuottajan oma Norlandia Norladia Quest teema lukuvuonna 2021-22 on yhdessä/being together, tämä teeman ympärillä esiopetus ja varhaiskasvatus järjestää projektimaista luontopainotteista kasvatusta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kaisa Mattila, Varhaiskasvatusjohtaja, kaisa.mattila@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyy esiopetuksen työsuunnitelmat lukuvuodelle 2021-2022.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.