Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 1.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Toiminnallinen oppimisympäristö, uusia työskentelytapoja ja oppimistapoja

RUSDno-2021-503

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Oppimisen muutokseen liittyvät työskentelytapojen muutokset. Uuden opetussuunnitelman myötä toiminnallinen oppiminen lisääntyy kouluissa.
Erilaiset ryhmätyöt ja yhteistyömuodot valmistavat oppilasta tulevaisuutta ajatellen työyhteisössä toimimiseen. Tällaisissa oppimisympäristöissä kalusteiden tulee olla helposti järjestettävissä ryhmän ja tehtävän vaatimusten mukaan.
Ruskolla vuodesta 2020 lähtien on tavoitteena kalustaa yksi luokka / tila jokaisessa koulussa mahdollistamaan toiminnallista oppimista.
Näin vastaamme Ruskon perusopetuksessa kunnan strategian tavoitteeseen, kun oppilas on osallisena opetustapahtumassa.

Vuoden 2021 talousarviossa kustannusvaikutus näistä hankinnoista on yhteensä 10000 € viidelle koululle, 2000€/ koulu. Tämä rahasumma on sisällytetty talousarviossa koulun kalustomäärärahaan.

 

Koulut ovat tehneet keväällä 2021 hankintoja toiminnallisen oppimisen tukemiseksi. Eri kouluissa on hankittu erilaisia toiminnallisuuteen ohjaavia kalusto- tai materiaalihankintoja.

Seuraavassa koulukohtaisia asioita:

Toiminnallinen oppiminen,

Laukolan koulu:
Uutena asiana koulussamme on Smart Grow-kiertokasvatus, joka tuo nautintoa kaikille aisteille. Raikas, virkistävä ja valoisa elementti, joka tarjoaa liikettä, elämää sekä vehreyttä. 
Hiljainen ja rauhoittava veden solina antaa mahdollisuuden myös rauhoittumiselle. 
Uusi laite tuo vaihtelua perinteiseen pulpetin ääressä työskentelyyn ja toivottavasti lisää kouluviihtyvyyttä. 
Hankinta mahdollistaa luovempaa oppimista, kasvattaa ymmärrystä luonnon kiertokulusta, opettaa kalojen ja kasvienhoitamista, lisää yhdessä tekemisen iloa ja kykyä toimia luonnon hyväksi myöhemmin elämässä. 

Maunun koulu: 
Biologian opetuksen elävöittämiseksi on hankittu 3 kpl KeepLoop-mikroskooppeja. KeepLoop on mobiililaitteeseen liitettävä lisälaite, joka muuttaa laitteen mikroskoopiksi.
Jumppamattoja luokkakäyttöön: luovien oppimistilanteiden mahdollistamiseen ja rentoutumiseen 24 kpl.
Luokka – ja käytäväkäyttöön aktivoivia siirreltäviä ryhmätyökalusteita, hankitaan syksyn 2021 aikana

Merttelä: 
Toiminnallista oppimista varten on hankittu lisää henkilökohtaisia  kuulokkeita, jotka mahdollistavat aktiivisen toimijuuden digimateriaalin kanssa. (oppilasmäärä kasvanut)
Liikunnallisia harjoituksia varten hankittiin lisää pelivälineitä (erilaisia palloja) sekä lisää numero-, merkki- ja aakkoskartioita. 

Hiidenvainion koulu:
Hankinnat ovat luonteeltaan yhteisiä, luokka tilaan siirrettäviä toiminnallisuutta tukevia hankintoja.
Hiidenvainion kouluun ostimme lukuvuonna 2020-2021 kaksi siirrettävää nostopöytää, siirrettävät istuintyynytelineet + tyynyt (yht. 22 kpl) sekä numerokartiot 0-9.
Yhdessä Hiidenvainion koulun opettajien kesken päätimme keskittää toiminnallisuutta ja liikkuvuutta lisäävien välineiden hankinnan lukuvuonna 2021-2022 siirrettäviin ja säädettäviin nostopöytiin, joita voidaan paitsi käyttää yksittäisissä luokkatiloissa, myös siirtää helposti esim. joustavien opetusryhmien käyttöön koulun aulaan.
Määräraha riittää neljän nostopöydän hankintaan.

Kirkonkylän koulu:
Lukuvuonna 2020-2021 halusimme painottaa toiminnallisuutta edistävissä hankinnoissa paitsi oppilaiden ja opettajien ergonomiaa, myös liikuteltavuutta ja muunneltavuutta.
Yhdessä opettajien kesken päätimme keskittää toiminnallisuutta ja liikkuvuutta lisäävien välineiden hankinnan siirrettäviin ja säädettäviin nostopöytiin, joita voidaan paitsi käyttää yksittäisissä luokkatiloissa, myös siirtää helposti esim. joustavien opetusryhmien käyttöön koulun aulaan.
Olemme todenneet käytännössä em. kalusteiden palvelevan laajalti oppilasainestamme ja opetuksen muunneltavuutta, joten olemme päätyneet hankkimaan lisää vastaavia oppimisen vaihtelevuutta tukevia välineitä myös lukuvuodeksi 2021-2022 seuraavasti: 2 kpl em. nostopöytiä  sekä 12 kpl Big Bertha - säkkituoleja.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi
  • Kaisa Mattila, Varhaiskasvatusjohtaja, kaisa.mattila@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyy koulukohtaiset  toiminnallista oppimista tukevat kalusto- ja materiaalihankinnat.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.