Kunnanhallitus, kokous 28.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Kansallisen veteraanipäivän vietto 27.4.2022

RUSDno-2022-168

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Lappeenrannan kaupunki järjestää vuoden 2022 kansallisen veteraanipäivän pääjuhlan 27.4. Lappeenrannan Urheilutalossa. Lappeenrannan pääjuhlan teemana on "Maamme versoo uutta" - "I vårt land spirar det nya".

Päivän keskeisenä tavoitteena on veteraanien perinnön siirtäminen seuraaville sukupolville. Tämä tavoite toivotaan tuotavan esille eri yhteyksissä päivän viettoa valmisteltaessa.

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen päätoimikunta on antanut suosituksen veteraanipäivän huomioimisesta. Suosituksessa todetaan, että kunnat ovat pääsääntöisesti vastanneet Kansallisen veteraanipäivän paikallisista järjestelyistä. Eräissä kunnissa vastuu on ollut seurakunnilla sekä osin myös maanpuolustus- ja kansalaisjärjestöillä. Useissa kunnissa päivän vietto on saanut vakiintuneet muodot. Näitä voidaan kehittää huomispäivän tarpeita vastaavaksi.Kouluja ja oppilaitoksia kannustetaan huomioimaan Kansallinen veteraanipäivä opetuksessaan. Kouluissa voidaan päivän aikana pitää teema-aiheisia oppitunteja, näyttelyitä, juhlatilaisuuksia ja toiminnallisia tapahtumia sekä katsoa teemaan liittyviä elokuvia.

Nuorille voidaan järjestää omia erillisiä päivän henkeen sopivia tilaisuuksia ja he voivat esittää tervehdyksensä veteraaneille esimerkiksi videolla. Eräissä kunnissa nuoret osallistuvat lipunnosto- ja seppeleenlaskutilaisuuteen asettamalla kynttilän tai ruusun sankarivainajien haudoille.

Osana veteraanipäivän viettoa on ollut Ruskon ja Vahdon Veteraanikivillä tapahtunut kukkatervehdys. Lisäksi on ollut varsinainen juhlatilaisuus vuorovuosin Ruskotalolla ja Vahdon seurakuntatalolla. Koronaepidemian johdosta paikallista veteraanipäivän juhlaa ei ole tarkoituksenmukaista järjestää.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää saattaa valtakunnallisen päätoimikunnan suosituksen perusopetuksen ja hyvinvointipalvelujen tietoon.

 

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.