Kunnanhallitus, kokous 23.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Sopimuksen kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä hyväksyminen

RUSDno-2023-30

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus on toimittanut 12.12.2022 päivätyn esityksen sopimuksen uusimisesta - sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä. Kirjeessään ELY-keskus esittää ns. pakolaisten vastaanottosopimuksen teknistä uusimista alukuvuonna 2023 niin, että sopimuksen sisältö vastaa 1.1.2023 voimaan tulevan kotoutumislain sisältöä. Uusi laki on vahvistettu presidentin esittelyssä 25.11.2022 ja keskeiset muutokset koskevat hyvinvointialueiden tehtäviä, kunnille maksettavia korvauksia ja tiedonsaamista.

Laki kotoutumisen edistämisestä muuttuu 1.3.2023 alkaen myös niin, että kotikunnan ja tilapäistä suojelua saavat ukrainalaiset siirtyvät pakolaisten vastaanoton piiriin ja kunnat voivat saada pakolaisten vastaanoton korvauksia. Uusittavassa vastaanottosopimuksessa ei sovita kuntakohtaisia määriä tilapäistä suojelua saavien osalta. Hallitun pakolaisten kuntiin ohjaamisen ja vastuun jakamisen lähtökohtana on ukrainalaisperheiden jääminen nykyisiin asuinkuntiin myös kotikunnan saamisen jälkeen.

Maahanmuuttoviraston tilaston (27.10. tilanne) mukaan Ruskolla asuu 31 tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista. Suuri osa heistä saa vuoden 2023 aikana kotikunnan ja siirtyy kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden piiriin. ELY-keskus arvioi, että ensi vuoden aikana koko Varsinais-Suomessa noin 3.000 pakolaista siirtyy kuntien ja hyvinvointialueen palveluiden piiriin. Tilapäistä suojelua saavia määrästä on noin 2800. Pakolaisten määrä on yli kymmenkertainen vuoteen 2022 verrattuna.    

ELY-keskus esittää niille kunnille, joilla on ns. avoin sopimus (sijoitettavien pakolaisten määrää ei ole erikseen sovittu), että sopimukseen ei kirjata sijoitettavien pakolaisten määrää.

Hallittu pakolaisten kuntiin ohjaaminen ja kotoutumisen edistäminen edellyttävät tiivistä yhteistyötä kuntien, hyvinvointialueen, valtion viranomaisten, vastaanottokeskusten, työnantajien, yhdistysten ja oppilaitosten kesken. Erityisesti asumisen järjestäminen edellyttää aivan uudenlaisia keinoja.

Kunnan korvausten edellytyksenä on valtuuston hyväksymä kotouttamisohjelma, jota tarkistetaan vähintään valtuustokausittain sekä ELY-keskuksen kanssa tehty sopmus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä. Kotouttamisohjelmassa kunnan tulee kiinnittää erityistä huomiota sote-uudistuksen ja kotoutumisen edistämistä koskevan lain muutosten vaikutuksiin kunnan tehtäviin ja resursseihin. Kotouttamisohjelmassa tulee myös konkreettisesti arvioida kuntaan sijoittuvien ukrainalaisten palvelut sekä miten laskennalliset korvaukset on järkevintä kohdentaa. Edelleen tulee nimetä sekä kunnan viranomainen, joka vastaa kotouttamisen yhteensovittamisesta sekä yhteyshenkilö.

Korvausten saamiseksi kunnan tulee tehdä sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä niin, että 1.3.2023 alkaen kotikunnan saavat ukrainalaiset pääsevät heti korvausten piiriin. ELY-keskus esittää uuden sopimuksen hyväksymistä 28.2.2023 mennessä. Edelleen uuden lain mukainen kotouttamisohjelma tulee hyväksyä valtuustossa 30.6.2023 mennessä.

Valtioneuvosto on antanut asetuksen kotoutumisen edistämiseen liittyvien kunnan kustannusten korvaamisesta valtion varoista 1.12.2022. Jatkossa laskennallinen korvaus jaetaan kunnan ja hyvinvointialueen kesken.

Kotouttamisohjelma on aiemmin laadittu seudullisesti ja päivitetty viimeksi vuonna 2018. Tätä ohjelmaa ei olla enää päivittämässä. Kotouttamisohjelma laaditaan vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla ja se tuodaan valtuuston hyväksyttäväksi 30.6.2023 mennessä.

Esityslistan oheismateriaalina on sopimusluonnos kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä. Lisäksi oheismateriaalina on nykyinen vuonna 2017 tehty sopimus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Ruskon kunnan välisen sopimuksen kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä osaltaan.

Samalla kunnanhallitus päättää aloittaa uuden lain kotoutumisen edistämisestä mukaisen kotouttamisohjelman laadinnan.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.