Hyvinvointilautakunta, kokous 7.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Seniorien kyläasumista Ruskolla – palvelut lähellä -hankkeen loppuraportti

RUSDno-2023-69

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kunnan toteuttaman ”Seniorien kyläasumista Ruskolla – palvelut lähellä -hankkeen loppuraportti on valmistunut. Loppuraportin sisällön on tuottanut hankkeen käytännön toteutuksesta vastannut Pelarcon Oy. Loppuraportti ei ole sinällään toteutussuunnitelma eikä sen esille tuomia ehdotuksia ole valmisteltu tai päätetty kunnan toimielimissä vaan raportti tarjoaa eri ratkaisuvaihtoehtoja tulevaisuuden jatkokehittämisen pohjaksi.

Hankkeen tavoitteena oli hakea vaihtoehtoja, miten ruskolaisille ikääntyneille kuntalaisille voitaisiin kehittää nykyistä monimuotoisempia asumisvaihtoehtoja, jotta omassa kodissa asuminen mahdollistuisi toimintakyvyn heikentyessäkin. Tavoitteella pyrittiin vahvistamaan kunnan ennakointia ja varautumista ikärakenteen tuomiin muutoksiin ikääntyneiden kuntalaisten asumistarpeissa sekä kehittämään asuinympäristöä ikä- ja muistiystävälliseen suuntaan maaseutumaisessa kunnassa.

Hankkeen käynnistymisen taustalla oli Raision ja Ruskon sote-yhteistoiminta-alueelle tehty havainto, että Ruskolla ei ollut lainkaan tarjolla niin sanottuja tavallisen palveluasumisen paikkoja. Hankkeen tärkeä havainto oli, että tehostettua palveluasumista, josta uusi sosiaalihuoltolaki käyttää nimeä ympärivuorokautinen tuettu asuminen, näyttäisi olevan kunnan alueella riittävästi. Sen sijaan yhteisöllistä asumista (aikaisemmin tavallinen palveluasuminen) olisi mielekästä kehittää lisää.

Yhteisöllinen asuminen on hyvinvointialueen järjestämisvastuun piiriin kuuluva sosiaalipalvelu. Mahdollisen yhteisöllisen asumisen jatkoselvittämisessä kunnan on jatkossa tarpeen tehdä läheistä yhteistyötä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja Lounais-Suomen ikäasumisen ohjelman kanssa, jossa linjataan asumisen suuntaviivoja koko hyvinvointialueen laajuisesti.

Oheismateriaalina tiivistetty loopuraportti ja hankkeen työvaiheet.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä hankkeen loppuraportin tiedokseen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.