Hyvinvointilautakunta, kokous 25.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien koulujen luistelukenttien jäädyttämistä ja aiheeseen liittyvää tiedottamista

RUSDno-2023-219

Perustelut

27.2.2023 kirjatussa aloitteessa ”Toive ja aloite koulujen luistelukenttien jäädyttämisestä ja aiheeseen liittyvästä tiedottamisesta” Hanna Salmela ja Ruskon demarien valtuustoryhmä esittävät, että ”kuntalaisten keskuudessa on ollut vilkasta keskustelua siitä, milloin Ruskolla jäädytetään luistelujäitä ja miksi niitä ei ole tänä talvena jäädytetty. Vahdolla asiasta on tämänkin talven aikana huolehtinut upeasti Laitapuolen kulkijoiden vapaaehtoisjoukko silloin, kun se on ollut säiden puolesta mahdollista. Raisiossa ja Turussa on jäädytetty jäitä talven aikana, mm. hiihtolomalle. Tämä on herättänyt kysymyksiä, miksi edes Ruskon koulujen yhteydessä ei ole luistelumahdollisuutta. Sosiaalisessa mediassa on spekuloitu mm. budjettisyillä, jotka eivät kuitenkaan saadun tiedon mukaan ole syy vaan pakkaskausien lyhyys. Toivomme, että Ruskon kunnassa pyritään nyt herkkäliikkeisesti jäädyttämään luistelumahdollisuus edes koulujen lähistölle, jos tai kun pakkanen vain sen mahdollistaa – edes lyhytaikaisesti, sillä tällä korkeudella on valitettavasti todennäköistä, että pakkaskaudet eivät ole pitkiä. Tämä on tärkeää, jotta eri taustoista tulevilla lapsilla olisi mahdollisuus tasavertaisesti oppia perustaito. Esitämme, että kunta tiedottaa asiasta aktiivisesti: myös siitä, onko jäitä tulossa vai ei, ja kertoo syistä, miksi jäätä ei Ruskolla ole. Reilu tiedottaminen auttaa kuntalaisten ennakointia sekä vähentää spekuloinnin tarvetta ja harmistusta.”

Liikuntapalveluvastaavan vastauksessa todetaan seuraavaa:

Liikuntapalveluiden tavoitteena on tarjota kaikille kuntalaisille yhdenvertaiset olosuhteet liikunnan harrastamiseen eripuolilla Ruskon kuntaa. Kunnan huolettavana on kolme jääkenttää, Kirkonkylän koulun kenttä Ruskon keskustassa, Merttelän koulun kenttä Merttelässä ja Paasniitun perhepuistossa oleva lähiluistelualue. Vahdon Laukolan koulun yhteydessä olevasta kentästä on huolehtinut useamman vuoden vapaaehtoisryhmä, jonka toimintaa kunta on tukenut sekä kohdeavustusten kautta että kustantamalla työvälineiden käyttö- ja säilytystiloja. Talvikaudella 2022–23 keliolosuhteet Ruskolla ja lähikunnissa olivat talviliikunnan kannalta erittäin haasteelliset. Sääolot vaihtelivat hyvinkin radikaalisti lyhyen ajanjakson sisällä, mikä aiheutti vaikeuksia ennakoida tulevia työtehtäviä mm. luistelukenttien jäädyttämisen suhteen.

Kunnan huolehtimat kentät jäädytettiin kauden aikana ensimmäisen kerran joulukuussa 2022, jolloin luistelukautta kesti vain muutamia päiviä, ja tämän jälkeen kentät sulivat täysin. Seuraavan kerran kentille jäädytettiin luistelujää tammikuun 2023 alkupuolella, sen sulaessa jälleen muutaman päivän jälkeen kokonaan pois. Lämmin jakso sulatti ja lämmitti myös maan. Kentän jäädyttämiseen tarvitaan noin viikon yhtenäinen pakkasjakso, jotta kenttää voidaan alkaa jäädyttää. Jäädyttäminen kestää kokopäiväisesti nykyisellä kalustolla kolme päivää sitoen koko ajaksi kaksi työntekijää. Kunnalla on liikuntapalveluissa yksi 50 %-työajalla työskentelevä työntekijä, jonka toimenkuvaan kuuluu kaikista liikunta-alueista huolehtiminen. Jäädytystehtävissä hän saa avukseen teknisen palvelun työntekijöitä, mikäli näillä ei ole muita akuutteja työtehtäviä. Esimerkiksi yöllinen lumisade vie koko henkilöstön seuraavan päivän. Viikonlopputyöhön kunnalla ei ole nykytilanteessa resursseja suunnattavaksi luistelukenttien jäädyttämiseen.

Kunta pyrkii tiedottamaan vallitsevista olosuhteista omien kotisivujen ja sosiaalisen median kautta mahdollisimman ajantasaisesti. Latu- ja jäätiedotetta julkaistaan kohdassa Vapaa-aika ja hyvinvointi – Sisä- ja ulkoliikuntapaikat – Ulkoliikuntapaikat – Latu- ja jäätiedote: https://rusko.fi/vapaa-aika-ja-hyvinvointi/liikuntapalvelut/sisa-ja-ulkoliikuntapaikat/. Valitettavasti aivan ajankohtainen tieto jäätilanteesta ei aina saavuta välittömästi sivujen päivittäjiä, joilla on virka-aika, eikä kunnalla myöskään ole viestinnän toteuttamisesta varsinaisesti vastaavaa työntekijää, mitkä seikat saattavat aiheuttaa viivettä jossain tilanteissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Päätettiin ehdotuksen mukaisesti.