Hyvinvointilautakunta, kokous 25.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Kirjastotilastot 2022

RUSDno-2023-211

Valmistelija

  • Jari Hjelm, Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö, jari.hjelm@rusko.fi

Perustelut

Aluehallintovirasto on julkaissut Suomen yleisten kirjastojen vuositilaston vuodelta 2022. Saatekirjeen mukaan vuosi 2022 ei ollut kirjastoille täysin normaali toimintavuosi, sillä viimeiset koronarajoitukset olivat voimassa helmi-maaliskuuhun saakka. Vaikka kirjastojen käyttö ei ole 2022 palautunut koronavuosia edeltäneelle tasolle, ovat kaikki keskeiset kirjaston käytön mittarit valtakunnallisesti noususuuntaisia.

Ruskolla kirjastotoimintaan koronarajoitusten lisäksi vaikutti merkittävästi, että pääkirjasto oli koko vuoden suljettu, mikä näkyy toimintaa kuvaavissa tunnusluvuissa suurenakin muutoksena. Kirjastoautolla oli kuitenkin keskustaajamassa pysäkki viikoittain sekä lähikirjastossa laajat omatoimi- ja palveluajat.

Koronarajoitukset vaikuttivat erityisesti tapahtumien ja ryhmäkäyntien järjestämiseen. Tilakysymysten vuoksi kokoelmatyötä tehtiin paljon ja valikoimaa ajantasaistettiin. Asukasluvultaan samankokoisiin verrokkikuntiin nähden Ruskon kirjastotoiminta vuonna 2022 oli tyypillistä, mutta keskimääräistä maltillisempaa. 
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Lautakunta käy keskustelua asiasta ja merkitsee saaneensa Ruskon vuoden 2022 kirjastotilastot tiedoksi.

Päätös

Päätettiin ehdotuksen mukaisesti.