Hyvinvointilautakunta, kokous 25.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Peruspalvelujen arviointi : Yleisten kirjastojen henkilöstön riittävyys ja osaaminen sekä kirjastojen johtaminen

RUSDno-2023-227

Valmistelija

  • Jari Hjelm, Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö, jari.hjelm@rusko.fi

Perustelut

Aluehallintovirastojen on julkaissut vuotta 2021 koskevan peruspalvelujen alueellisen saatavuuden arvioinnin, joka koski yleisten kirjastojen henkilöstön riittävyyttä, osaamista sekä kirjastojen johtamista. On suositeltu, että raporttia käsiteltäisiin kunnissa luottamushenkilöhallinnossa. 

Ruskon kirjastotoimessa on henkilökuntaa suhteessa asukasluvultaan samankokoisiin kuntiin jokseenkin saman verran. Henkilökunnan koulutus- ja osaamistaso on korkea, mikä on Varsinais-Suomen kirjastoille tyypillistä. Henkilömitoitus on hieman alle yleisten kirjastojen laatusuosituksen mitoituksen mutta kuitenkin tyypillinen, tosin maltillinen suhteessa kirjaston hoitamiin kunnan ja toimialan muihin tehtäviin (mm. joukkoliikenne, tilavaraukset), mitä jossain määrin kuitenkin kompensoi korkea koulutustaso. 

Arvio on, että henkilökuntaa on perustehtäviin riittävästi mutta eri ikäryhmät huomioiviin lukemisen ja kirjallisuuden edistämisen tapahtumiin sekä yhteiskunnallisen vuoropuhelun tehtäviin korkeintaan tyydyttävästi. Tämä palvelutaso on toisaalta koettu riittäväksi ja ollut paljon myös käytettävissä olevien tilojenkin määrittämää.  Kirjastossa tunnistetaan ilmiö, että monipuolinen toimenkuva lisää työn kiinnostavuutta, mutta tekee sen myös ajoittain raskaaksi. Johtamisjärjestelyissä Ruskolla on toimittu ennakoiden ja raportin toimenpide-ehdotusten suuntaisesti. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta käy asiasta keskustelua ja merkitsee saaneensa raportin tiedoksi.

Päätös

Päätettiin ehdotuksen mukaisesti.