Hyvinvointilautakunta, kokous 25.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Kirjaston työ- ja henkilöjärjestelyt sekä työntekijän rekrytointi

RUSDno-2023-213

Valmistelija

  • Jari Hjelm, Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö, jari.hjelm@rusko.fi

Perustelut

Kirjastovirkailija irtisanoutuu ja siirtyy toisen työnantajan palvelukseen kesäkuun alussa. 

Kirjastotoiminta jatkuu pääsääntöisesti ennallaan, minkä vuoksi kirjastovirkailijan tehtävänkuvaan liitettyjä tehtäviä jaetaan osaksi toimipisteiden työvuorovastuita ja osaksi henkilöstön kesken. Uuden henkilön rekrytoinnin ja lomakauden ajaksi palkataan tarvittaessa kirjastoavustaja, joka työskentelee kummassakin toimipisteessä käytännön järjestely- ja päivystysapuna. Kirjaston palveluaikoja ja palvelutuntien jakautumista toimipisteiden kesken tarkastellaan ja säädetään kirjaston käytön sekä henkilöstömäärän mukaan tarvittaessa.

Kirjastotoimessa on ollut viime vuosina merkittäviä toiminnallisia muutoksia ja henkilövaihdoksia. Kansallisia huolenaiheita, jotka heijastuvat myös kuntatasolle, on lasten ja nuorten heikentyvä lukutaito. Ruskolla lastenkirjastotyötä tekee korkeakoulutettu kirjastoammattilainen, jolla on myös pedagoginen pätevyys. Nuortenkirjastotyötä ei ole ollut käytännössä juuri mahdollista tehdä. 

Aluehallintoviraston vuonna 2021 koostamassa peruspalvelujen arvioinnissa arvioitiin yleisten kirjastojen johtamista, henkilökunnan määrää ja osaamista.
Arvioinnin johtopäätöksenä Aluehallintovirasto esitti, että kirjastoilla on vaikeuksia hoitaa lakisääteiset tehtävänsä, jos ammattitaitoista henkilökuntaa ei palkata poistuvien tilalle tai avoimiin paikkoihin ei saada päteviä hakijoita. Erillisenä havaintona raportissa on, että asiantuntijatehtävissä toimivilta laki edellyttää soveltuvaa korkeakoulututkintoa. 

Ehdotuksena on, että kirjastovirkailijan tehtävä muutetaan nuortenkirjastonhoitajaksi ja että tehtävään haetaan henkilöä, jolla on siihen soveltuva korkeakoulututkinto ja motivaatio ikäryhmälle soveltuvaan lukutaitotyöhön. Uudessa tehtävässä on myös hakeutuva elementti, eli henkilö voisi työskennellä yhdessä sidosryhmien kanssa (kuten järjestöt, perusopetus ja nuorisotoimi), kun työ liittyy kirjastolain tavoitteisiin.  
Tehtävässä huomioidaan myös mahdollisuus tehdä kulttuurista nuorisotyötä soveltuvin osin. 

Nuortenkirjastotyöhön liittyvät mm. ikäryhmälle soveltuvat vinkkaukset, keskustelut ja muut teematapahtumat, työpajat ja mediakasvatus.   
 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Lautakunta hyväksyy ehdotuksen työ- ja henkilöjärjestelyistä.

Päätös

Päätettiin ehdotuksen mukaisesti.