Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 14.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Ruskon kunnan Opiskeluhuoltosuunnitelman päivitys

RUSDno-2023-345

Valmistelija

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Oppilas- ja opiskeluhuoltolaki (1287/2013) astui voimaan 1.8.2014. Laki koskee esi- ja perusopetuksen oppilaita sekä 2. asteen opiskelijoita. Lain tarkoituksena on (2§):

1) edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia sekä osallisuutta ja ehkäistä ongelmien syntymistä;

2) edistää oppilaitosyhteisön ja opiskeluympäristön hyvinvointia, terveellisyyttä ja turvallisuutta, esteettömyyttä, yhteisöllistä toimintaa sekä kodin ja oppilaitoksen välistä yhteistyötä;

3) turvata varhainen tuki sitä tarvitseville;

4) turvata opiskelijoiden tarvitsemien opiskeluhuoltopalvelujen yhdenvertainen saatavuus ja laatu;

5) vahvistaa opiskeluhuollon toteuttamista ja johtamista toiminnallisena kokonaisuutena ja monialaisena yhteistyönä.

Opiskeluhuollolla tarkoitetaan (OHL 3§) opiskelijan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa oppilaitosyhteisössä. Opiskeluhuoltoon sisältyvät koulutuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuolto sekä opiskeluhuollon palvelut, joita ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä koko oppilaitosyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Lisäksi opiskelijoilla on oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Opiskeluhuoltoa toteutetaan opetustoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen monialaisena suunnitelmallisena yhteistyönä opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa sekä tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa.

Tässä suunnitelmassa on kuvattu kunnan opiskeluhuolto kokonaisuudessaan, käytännöt ja periaatteet. Opiskeluhuoltosuunnitelmia on Ruskon kunnassa tehty kaksi, perusopetuksen ja esiopetuksen versiot, jotka yhdistetään yhdeksi Ruskon kunnan opiskeluhuoltosuunnitelmaksi. Kunnan perusopetuksen ja esiopetuksen opetussuunnitelmassa on määritelty opiskeluhuollon yleiset periaatteet. Suunnitelmat ovat vielä osittain keskeneräisiä ja niihin saattaa tulla muutoksia alueellisen opiskeluhuoltoryhmän yhteistyön seurauksena. Esiopetuksessa tulee olla yksikkökohtaiset opiskeluhuoltosuunnitelmat, jotka muokataan liitteenä olevasta esiopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi
  • Helka Kalajoki, rehtori, helka.kalajoki@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee tietoonsa saatetuksi Ruskon kunnan Opiskeluhuoltosuunnitelman tämän hetkiset versiot. Lopullinen versio Ruskon kunnan Opiskeluhuoltosuunnitelmasta tuodaan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan hyväksyttäväksi syyskuun 2023 kokoukseen.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen