Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 14.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Oikaisuvaatimus Ruskon kunnan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan päätökseen, §48 24.5.23

RUSDno-2023-331

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kuntaan on saapunut 5.6.2023 oikaisuvaatimus koskien opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan 24,5.2023 tekemää päätöstä Ruskon kunnan koulukuljetusperusteiden hyväksymisestä lukuvuodelle 2023-2024.

Yksityishenkilöiden tekemässä oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että 24.5.2023 tehty päätös Ruskon kunnan koulukuljetusten järjestämisen perusteista lukuvuonna 2023–2024 avataan uudelleen käsiteltäväksi ja Inkistentien riskiluokitus tulee uudelleen määrittää kunnan toimesta.

Vastine lautakunnan päätöksestä tehtyyn oikaisuvaatimukseen:

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan hyväksymissä Ruskon kunnan koulukuljetusperusteissa todetaan:

  • Ruskon kunnassa kuljetukset järjestetään maksuttomana niille oppilaille, joiden koulumatka lähikouluun on yli viisi kilometriä.
  • Oppilaan koulumatka mitataan pitkin lyhintä jalankulkukelpoista tietä kodista (tontin rajalta) kouluun (tontin rajalle). Mitattaessa seurataan kevyen liikenteen väyliä, jos sellaisia on reitillä.
  • Kuljetus järjestetään maksuttomana myös niille, joille lääkärintodistuksella esitetään koulukuljetuksen järjestämistä. Pelkkä suositus ei riitä ja tarvittaessa kunnalla on oikeus pyytää uusi lääkärinlausunto.
  • Kuljetus järjestetään maksuttomana myös niille oppilaille, joiden koulumatka määritellään perusopetuslain tarkoittamassa mielessä vaaralliseksi. Vaarallisuuden arvioinnin apuna käytetään soveltaen Koululiitu-ohjelmaa. Kuitenkin siten, että lautakunta määrittää kuljetusperusteisiin vaaralliset tiet lukuvuodeksi kerrallaan.
    Koululiituohjelman päivitys tarkistetaan aina huhti- toukokuussa (kun ohjelman päivitys on käytettävissä). Koululiituohjelman päivitykset huomioidaan tulevan lukuvuoden koulukuljetuksissa. 


Kun oppilaan koulumatka pituus on alle 5 km, kunnassa hyödynnetään Koululiitu-ohjelmaa. Tämän ohjelman riskiluokitusta sovelletaan kunnan kaikkien koulujen oppilaiden koulukuljetushakemuksia käsiteltäessä.
Koululiitu on laskentamenetelmä, joka arvioi tiestön ja liikenteen ominaisuuksien perusteella indeksin (riskiluku) kuvaamaan tien vaarallisuutta. Riskiluvun määrittämisessä käytetään 13 muuttujaa.
Koululiitu laskennoissa ovat mukana vain yleiset tiet. Koska Koululiitu on rekisteritietoihin perustuva ohjelma, se ei pysty huomioimaan kaikkia muuttuvia tekijöitä tien päällä.
Laskentamenetelmään ei voida sisällyttää kaikkea sitä tietoa, joka vaikuttaa lapsen turvallisuuteen ja sen kokemiseen koulumatkoilla.
Myös oppilaiden henkilökohtaiset ominaisuudet ja valmiudet ovat erilaiset ja kaikkia oppilaita ei samojen kriteerien perusteella voi arvioida

Oikaisuvaatimuksessa esitetään Kaharintien ja Hujalantien liikenteeseen liittyviä asioita ja verrataan niitä Inkistentien liikenteeseen.
Inkistentien keskivuorokausiliikenne mittausjaksolla on ollut 384 henkilöautoa ja raskas liikenne 11 ajoneuvoa vuorokaudessa. Nopeusrajoitus on 60 km/h ja lisäksi tieosuus on valaistu.
Koululiituohjelman mittaukset osoittavat, että esimerkiksi Hujalantien liikennemäärät ovat huomattavasti suuremmat:
Hujalantie keskivuorokausiliikenne on noussut 1126 -> 1518 ja raskaan liikenteen määrä 46 -> 160.
Hujalantiellä nopeusrajoitus vaihtelee 40-60Km/h tieosuudesta riippuen ja osa tieosuudesta on valaistu.

Kun Ruskon kunnan koulukuljetusreitit on määritelty, reitit on ajettu läpi yhdessä fölin joukkoliikennesuunnittelijan kanssa.
Tämän kartoituksen yhteydessä on myös suunniteltu se, että Inkistentieltä on mahdollista nousta aamulla koulubussin V1 kyytiin ja iltapäivällä koulubussi V5:n kanssa pääsee koulukeskuksesta takaisin Inkistentielle.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että kunnanhallitus käsittelee kunnan kuljetusperusteita 5.6. kokouksessaan.
Kunnanhallituksen kokouksessa koulukuljetusperusteet olivat esillä vain määräraha-asiana, sillä koulukuljetusperusteiden hyväksyminen on opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan ratkaisuvaltaan kuuluva asia.

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Helka Kalajoki, rehtori, helka.kalajoki@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee oikaisuvaatimuksen tietoonsa saatetuksi.
Lautakunta päättää antaa yllä olevan esittelytekstin vastineeksi oikaisuvaatimukseen eikä muuta lautakunnan 24.5.2023 hyväksymiä koulukuljetusperusteita.
Lautakunta päättää, että​​​​​​ Inkistentien riskiluokitusta ei määritellä uudelleen kunnan toimesta.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen

Lisäksi lautakunta pyytää selvitystä ensimmäisen ja toisen luokan oppilaiden tilanteesta, jotka joutuvat odottamaan yli tunnin linja-autoa kotimatkaa varten, ja jotka kulkevat julkisella Fölillä (reitit V1 ja V5) maksullisella Fölikortilla. Heidän osaltaan selvitetään mahdollisuutta sisätilaan, jossa odotus tapahtuu turvallisesti. Lautakunta haluaa tuoda esiin että koulukuljetusreitti  on kulkenut vuodesta 2021 alkaen Inkistentien kautta ja siihen voi nousta kyytiin Föli-kortilla.