Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 14.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta kaudella 2022-2023

RUSDno-2023-319

Valmistelija

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Varhaiskasvatuslain 540/2018 52 § mukaisesti varhaiskasvatuksen valvontaviranomaisia ovat yksityisen palveluntuottajan järjestämän ja tuottaman varhaiskasvatuksen osalta aluehallintovirasto, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto sekä lain 50 §:ssä tarkoitettu kunnan toimielin tai sen määräämä viranhaltija.

Ruskon kunnan alueella toimii yksi yksityinen päiväkoti Norlandia Apila sekä kolme yksityistä perhepäivähoitajaa. Yksityisen päiväkodin neuvonta, ohjaus ja valvonta on toteutettu varhaiskasvatusjohtajan toimesta ja yksityisten perhepäivähoitajien neuvonta, ohjaus ja valvonta on toteutettu varhaiskasvatusjohtajan ja Satumetsän / Karhukallion päiväkodin johtajan yhteistyönä.

Suoritettuja ohjaus-, neuvonta- ja valvontatoimia kaudella 2022-2023

·         13.9.2022 Norlandia Apila vuosittainen virallinen ohjaus-, neuvonta- ja valvontakäynti. Toiminnassa ei havaittu epäkohtia tai puutteita. Apilassa toteutuvat säännölliset henkilöstöpalaverit ja tiimipalaverit, lakisääteiset asiakirjat ovat kunnossa, palaute asiakkailta kyseisellä hetkellä positiivista. Kehitettäväksi kohteeksi kirjatiin se, että Apilassa tulee huolehtia siitä, että opettajien rekrytointi on koko ajan aktiivista. Epäpätevien opettajien ryhmissä varmistettava pedagogisen toiminnan laatu ja lasten tuen järjestämisen toteutuminen, annettava ammatillista ohjausta ja tukea. Tarkastuksessa mukana Norlandian maajohtaja Miia Kollin ja päiväkodin johtaja Suvi RIntala

.         25.10.2022 Yksityisten perhepäivähoitajien kokoontuminen Satumetsän päiväkodissa. Aiheena mm. Ruskon uusi varhaiskasvatussuunnitelma, laspen vasu ja tuen muutokset.

·         23.2.2022  Norlandia Apila Teams-kokous palvelusetelin indeksitarkistus ja palvelusetelin sääntökirjan päivittäminen, sekä esiopetuksen järjestäminen lukuvuonna 2023-2024.

·         28.2.2022 pph tapaaminen, palvelusetelin sääntökirjan päivittäminen, palvelusetelin indeksitarkastus sekä tuen asiat

.         7.3.2023 Tarkastuskäynti uuden pph Emilia Jaakkolan kotiin

.         9.3.2023 Esiopetussopimuksen läpikäynti ja allekirjoitus

·         6.6.2023 Norlandia Apila valvontakäynti, käynnillä käyty läpi henkilöstö, lapsiryhmien tiedot sekä muut ajankohtaiset asiat varhaiskasvatusyksikön esimies Suvi Rintalan kanssa kanssa. Käynnillä ei havaittu epäkohtia tai puutteita

Varhaiskasvatusjohtaja tarkastaa kuukausittain lasten ja henkilöstön läsnäolot ja suhdeluvut ilmoitusten mukaisesti. Vuosittain tarkastetaan yksikön turvallisuusasiakirjat ja omavalvontasuunnitelma. Lisäksi yhteyttä pidetään säännöllisesti puhelimitse ja sähköpostitse mm. ajankohtaisten asioiden osalta. Kaikki kuntaan tulleet asiakaspalautteet on käsitelty yhteistyössä. Kunta on mahdollistanut Apilan työntekijälle sekä yksityisille perhepäivähoitajille osallistumisen Vahvuus-koulutukseen keväällä 2023 ja seuraava koulutus aiheesta on syksyllä 2023.  Norlandia Apilan varhaiskasvatuksen erityisopettaja on osallistunut yhteistyöpalavereihin kunnan omien varhaiskasvatuksen erityisopettajien kanssa. Esiopetuksessa Norlandia Apilan esiopettaja on tehnyt tiivistä yhteistyötä kunnan muiden esiopetusyksiköiden kanssa.

Tällä hetkellä Norlandia Apilassa tai yksityisessä perhepäivähoidossa ei ole keskeneräisiä selvitettäviä epäkohtia ja voidaan todeta, että sekä Norlandia Apilan että kunnan alueella toimivien yksityisten perhepäivähoitajien toiminta on ollut kaudella 2022-2023 lakien ja asetusten mukaista.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee tietoonsa saatetuksi yksityisen varhaiskasvatuksen ohjaus- neuvonta- ja valvontatoimet kaudella 2022-2023

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen