Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 14.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Ruskon esiopetussuunnitelman päivitys 1.8.2023

RUSDno-2023-336

Valmistelija

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteita 2014 on muutettu Opetushallituksen määräyksen 2.12.2022 OPH-4607-2022 mukaisesti 

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 alla esitettyihin lukuihin on tehty muutoksia. 

 

1.1 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet

1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen

1.3 Paikallisen opetussuunnitelman laatiminen ja keskeiset ratkaisut

2.1 Esiopetuksen järjestämistä ohjaavat velvoitteet

3.3 Yhteistyö esiopetuksen aikana ja siirtymävaiheissa

5. Lapsen kasvun ja oppimisen tuki

5.2 Yhteistyö huoltajan kanssa tuen aikana

5.4 Tehostettu tuki

5.5 Erityinen tuki

5.7 Paikallisesti päätettävät asiat

6. Opiskeluhuolto

6.1 Paikallisesti päätettävät asiat ja opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma

Tämän määräyksen mukaan tarkistettu paikallinen opetussuunnitelma ja uusi opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma tulee ottaa käyttöön viimeistään 1.8.2023. Esiopetuksen järjestäjä ei voi jättää noudattamatta tätä määräystä tai poiketa siitä. Alla on esitetty esiopetussuunnitelmaan tehdyt suurimmat muutokset kootusti:

Oppilashuolto muutettu opiskeluhuolloksi ”Esiopetusta ohjaavista säädöksistä poiketen tässä perusteasiakirjassa käytetään oppilaasta esiopetukseen paremmin soveltuvana sanaa lapsi, oppimisen ja koulunkäynnin tuesta nimitystä kasvun ja oppimisen tuki sekä opiskelija- ja oppilashuoltolain mukaista ilmaisua opiskeluhuolto.” 

Monialainen yhteistyö tarkennettu yhteistyöksi hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstön kanssa” 3.3 Yhteistyö esiopetuksen aikana” 

Leops eli lapsen esiopetussuunnitelma ei ole enää käytössä, vaan kaikilla on VASU (varhaiskasvatussuunnitelma) 

Lakiin viittaavia tekstejä ja numerointeja on muutettu ajantasaiseksi koko esiopetussuunnitelman osalta lukuun ottamatta kappaleita 6.2.-7.0 ”Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet sisältävät viittauksia lainsäädäntöön. Viittausten tarkoituksena on selventää perustetekstin yhteyttä lainsäädännölliseen perustaan” 

Opiskeluhuolto luku 6 ja 6.1. paikallisesti päätettävät asiat muokattu pääsääntöisesti kokonaan uudestaan vastaamaan opetushallituksen päättämiä muutoksia

Ruskon paikallinen esiopetussuunnitelma on tarkistettu ja päivitetty määräyksen mukaisesti. Samalla on tarkistettu paikallisesti päätettävien asioiden muutkin kirjaukset. Paikallisen esiopetuksen opetussuunnitelman sisällöstä ovat vastanneet esiopetuksen koordinoinnista vastaava päiväkodin johtaja yhdessä varhaiskasvatusjohtajan kanssa. Lisäksi esiopetuksen opetussuunnitelman (luvut 6 ja 6.1) opiskeluhuoltosuunnitelmaa on on tehty yhdessä perusopetuksen ja oppilashuollon edustajien kanssa sekä yhteistyössä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen alue 5 kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyy päivitetyn Ruskon esiopetussuunnitelman.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen