Hyvinvointilautakunta, kokous 13.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien yli 65-vuotiaiden liikuntakortin hankkimista

RUSDno-2023-341

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

27.2.2023 kirjatussa aloitteessa Keskustan valtuustoryhmä esittää, että ”Me allekirjoittaneet teemme valtuustoaloitteen 65+ kortin hankinnan tukemiseen 65 vuotta täyttäneille ruskolaisille. Kortti kannustaa uimaan sekä itsenäiseen harjoitteluun esim. Uintikeskus Ulpukassa. Naapurikunnissa on 65+ kortti voimassa. Esim. Masku tukee 20 kertaa / vuosi puoleen hintaan. Raisio tukee niin, että asiakkaalle kortti maksaa 40 € ja on voimassa 6 kk. Nousiainen maksaa yhden käynnin viikossa. Tällä hetkellä Ulpukassa kertamaksu on 5 €. Mikään edellä mainitusta malleista ei olisi merkittävä kustannus kunnalle, mutta olisi hyvä kannustin yli 65 vuotiaalle liikkumiseen. Ruskolla on hyvinvointi ohjelma osana kunnan strategiaa, jonka tavoitteena on mahdollistaa kaikenikäisten kuntalaisten hyvinvointi ja edistää terveyttä. Uinti on hyvä liikuntamuoto varsinkin ikäihmisille, joilla on muuhun liikuntaan rajoitteita.”

Liikuntapalveluvastaava on todennut vastauksessaan aloitteeseen seuraavaa:

”Aloitteessa toivotaan yli 65-vuotiaille asukkaille tukea kunnan ulkopuoliseen liikuntaan. Ikääntyvien lisääntyvästä, monipuolisesta liikunnasta on kansanterveydellisesti saatu hyvää näyttöä. Se vähentää mm. terveyskeskuskäyntejä ja vahvistaa ikääntyneiden arkista hyvinvointia. Ikääntyvien liikkumisen edistämisestä on siis monia etuja.

Seniorikortti olisi yksi tapa tukea ja aktivoida ikääntyneitä liikkumaan. Kortin käyttöönottoon liittyy kuitenkin monia ratkaistavia kysymyksiä. Mitä palveluja kortti sisältäisi tai kattaisi ja millaista liikuntaa sillä olisi tuettava, jotta panostuksen vaikuttavuus olisi mahdollisimman hyvä? Voidaanko kortilla ohjata vain yhteen liikuntapaikkaan vai pitäisikö sen olla monipuolisempi? Kortin käyttöönotto edellyttäisi myös määrärahojen varaamista talousarvioon, johon kuluvalle vuodelle niitä ei ole varattu. Kortin kustannukset muodostuvat neuvoteltujen sopimusten hinnoista ja kortinhaltijoiden lukumäärästä.”

Ruskon kunta järjestää omaa ohjattua toimintaa varttuneemmalle väestölle ja liikuntapaikkarakentamisessa on huomioitu myös varttuneempien aikuisten käyttötarpeet. Tällä hetkellä ikäihmisille tarjotaan monipuolisia ryhmäliikuntamahdollisuuksia molemmissa kunnanosissa (tuolijumppa, kuntojumppa, salijumppa, sisäcurling, kesäjumppa) ja tuetaan mm. vesijumppaa Ulpukassa. Yli 60-vuotiaiden ja erityistä tukea tarvitsevien oma kuntosalivuoro Ruskotalolla joka arkipäivä.

Hyvinvointitoimiala on tukenut pilotointimielessä mm. kohdeavustusten kautta eläkeläisjärjestöjen vastaavia liikuntarannekkeita, mistä on saatu hyviä kokemuksia. Tällöin liikuntarannekkeita voidaan jakaa kohdennetummin ja saada pilotoinnista käytännön kokemuksia.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kunnissa käynnistyy keväällä Voimaa vanhuuteen -ohjelma, johon myös Rusko on liittynyt ja hyväksytty, ja joka tarjoaa lisää osaamista ja yhteistyötä ikäihmisten terveysliikunnan kehittämistyöhön. On oletettavaa, että ohjelman ja tiivistyvän alueellisen yhteistyön kautta alueen ikäihmisten liikkumisen edistämisen toimet myös yhtenäistyvät ja vakiintuvat. Ohjelman myötä mukaan liittyvät kunnat myös sitoutuvat kehittämään liikkumista edistäviä toimenpiteitä, joiden on todettu olevan tutkitusti vaikuttavia ikäihmisten toimintakyvyn edistämisessä.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että aloite on monilta osin kannatettava, mutta vaatii ennen käyttöönottoa perusteellisempaa selvittelyä, olemassa olevien ja alueellisesti todennäköisesti yhtenäistyvien toimintamallien arviointia ja viime kädessä tarvittavien määrärahojen varaamista talousarvioon. Määrärahasuunnittelussa tulisi myös huomioida ja varautua ikäihmisten lisääntyvään määrään: tulevien parin vuosikymmenen aikana määrä tuplaantuu.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.