Hyvinvointilautakunta, kokous 13.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Osallistuminen pilottikuntana Mielenterveyden edistämisen kyvykkyyden, osaamisen ja yhteistoimijuuden vahvistaminen -tutkimushankkeeseen

RUSDno-2023-337

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen alueellisesta hyvinvointikertomuksesta nousee selkeästi esille väestön mielenterveyden haasteet ja tarve mielenterveyden edistämiselle ja valmisteilla olevassa alueellisessa hyvinvointisuunnitelmassa mielenterveyden edistäminen tulee nousemaan yhdeksi tärkeimmistä painopisteistä.

Mielenterveyden edistäminen on yhdyspintatyötä, jota tehdään kunnissa, hyvinvointialueilla, järjestöissä ja muiden toimijoiden kesken. Sosiaali- ja terveyssektori ei voi yksin saavuttaa​ vaikuttavia tuloksia vaan työhön tarvitaan kaikkien toimijoiden yhteistyötä. Vaikka mielenterveyden edistämisen alueellinen koordinaatio on hyvinvointialueella, käytännön toimet tehdään kunnissa ja järjestöissä. Myös lainsäädäntö velvoittaa kuntia ja hyvinvointialueita toteuttamaan mielenterveyden edistämisen toimia yhteistyössä. Kansallinen mielenterveysstrategia painottaakin eri hallinalojen sekä julkisen, yksityisen, kolmannen sektorin ja muun kansalaistoiminnan yhteistyötä mielenterveyden edistämiseksi.

Tämän hetken haasteina mielenterveyden edistämisessä on todettu mm. seuraavat asiat:

-          Mielenterveyden edistämisen laajuus ja sen rajaamisen hankaluus

-          Teeman yhteinen ymmärrys – käsitteistön moninaisuus, ”mitä työ konkreettisesti on?”

-          Missä kulkee raja ennaltaehkäisevien ja korjaavien palveluiden välillä

-          Mahdolliset osaamisen puutteet ja aukot toimijajoukon ollessa laaja

-          Mahdolliset paikallisten verkostojen puutteet ja resurssien vähyys

Hyvinvointialueen mielenterveyden edistämisen kyvykkyyden, osaamisen ja yhteistoimijuuden vahvistaminen –tutkimus on THL:n, Jyväskylän yliopiston, Tampereen ammattikorkea-koulun ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen yhteinen tutkimushanke. Siinä on tarkoitus yhteiskehittämisen menetelmin tuottaa mielenterveyden edistämisen osaamisen, roolien ja tehtävien sisältöjä sekä vahvistaa yhteistyötä sekä rakentaa yhteistoimintarakenteita kuvaava ekosysteeminen allinnus hyvinvointialueelle. Hankeaika on 3/2023-10/2024 ja hankkeen rahoittajana toimii Työsuojelurahasto.

Tutkimukseen osallistujat koostuvat Varsinais-Suomen alueen asiantuntijoista kunnista, hyvinvointialueelta, järjestöistä ja muista toimijoista. Ruskon kunta on ilmoittanut alustavasti kiinnostuksensa hankkeen pilottikunnaksi. Pilottikuntana Rusko hyötyisi hankkeesta vahvistamalla omaa osaamistaan mielenterveyden edistämisessä, joka on linjattu keskeiseksi painopisteeksi valtuuston hyväksymässä hyvinvointiohjelmassa erityisesti nuorten osalta.

Hyvinvointijohtaja esittelee hankkeen käytännön suunnitelmia tarkemmin kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy osallistumisen tutkimushankkeeseen pilottikuntana.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.