Hyvinvointilautakunta, kokous 13.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Katsaus järjestämislain mukaisista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvotteluista hyvinvointialueen kanssa

RUSDno-2023-333

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Kunnilla ja hyvinvointialueilla on yhteinen vastuu alueen asukkaiden hyvinvoinnista. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut (HYTE-neuvottelut) ovat osa kuntien ja hyvinvointialueiden yhdyspintatyötä. Neuvottelut mahdollistavat yhtenäisen näkemyksen muodostumisen kunnan ja hyvinvointialueen välille sekä sitoutumisen yhteisiin tavoitteisiin.

Järjestämislain mukaan hyvinvointialueen on neuvoteltava vähintään kerran vuodessa yhdessä alueensa kuntien sekä muiden hyvinvointialueen alueella hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevista tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä ja seurannasta.

Järjestämislain mukaan kunnan on toimittava hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa ja tuettava sitä asiantuntemuksellaan. Kunnan on osallistuttava hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvotteluihin. (Laki sosiaali -ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 6 ja 7 §:t; Laki hyvinvointialueesta (611/2021) 14 §).

Varsinais-Suomessa ensimmäiset HYTE-neuvottelut toteutetaan kuntien ja kunnassa toimivien vaikuttamistoimielimien ja järjestöjen edustajien kanssa noudattaen Kuntaliiton suositusta HYTE-neuvottelujen järjestämisestä.

Vuoden alusta käynnistyneen hyvinvointialueen Varhan kanssa on käyty ensimmäiset lakisääteiset neuvottelut hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä yhdessä muiden palvelualueen kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa 17.5.2023. Ruskon kunnasta neuvotteluihin osallistuivat vs. kunnanjohtaja ja hyvinvointijohtaja sekä vaikuttamistoimielimistä vanhus- ja vammaisneuvoston edustaja.

Kuntia pyydettiin valmistelemaan puheenvuorot, joihin sisältyivät HYTE-työn yhteistyötarpeet kunnissa sekä kuntakohtaiset painopisteet ja ajankohtaiset ilmiöt. Lisäksi puheenvuorot pyydettiin kuntien vaikuttamistoimielimiltä ja järjestötoiminnan edustajilta painottuen ajankohtaisiin ilmiöihin ja järjestöjen yhteistyötarpeisiin.

Varha järjestää lisäksi kesäkuussa 15.6.2023 alueelliset HYTE-neuvottelut, johon kutsutaan Varsinais-Suomen kuntien edustajien lisäksi muiden alueella hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien toimijoiden edustajat kuten järjestöt, viranomaiset ja yritykset.

Hyvinvointijohtaja esittelee neuvottelujen etenemistä ja sisältöä kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä neuvottelujen sisällön ja etenemisen tiedokseen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.