Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 16.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 70 Tarkastuslautakunnan arviointikertomusvuodelta 2022 sekä toimialojen toimenpide-esitykset

RUSDno-2023-414

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi
  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kunnanvaltuusto käsitteli kokouksessaan 29.5.2023 arviointikertomusta vuodelta 2022 ja päätti pyytää lautakunnilta kannanotot arviointikertomuksessa esitetyistä asioista.

Perusopetus:

Yläkoulun osalta tavoitteet toteutuivat hyvin, koska jokainen peruskoulunsa päättänyt oppilas sai päättötodistuksen ja jatko-opiskelupaikan. (73 oppilasta)
Valtakunnallisen MA-kokeen keskiarvo Maunun koulussa oli 6,8. Koko valtakunnassa keskiarvo oli 6,25.

Alakoulun 6. luokkalaisten oppilaiden kuntakohtaisten kokeiden tuloksissa sekä matematiikassa että äidinkielessä tavoitteet saavutettiin talousarviotekstissä esitetyn mukaisesti.
MA- vastauksista 75,8 % ja SUK- vastauksista 69,9 % oli oikein.
Tavoite toteutui, koska oikeita vastauksia oli lähes 70% tai yli 70 %.

Arviointikertomuksessa esitetään, että olisi toivottavaa, että perusopetuksen tavoitteissa kiinnitettäisiin jatkossa huomiota nuorten henkiseen hyvinvointiin. Perusopetuksessa kaikki kunnan lapset ja nuoret kuitenkin kohdataan paljon kattavammin kuin esim. nuorisotyön parissa.
Tämä asia on huomioitu vuoden 2023 talousarviota laadittaessa ja hyvinvointituloksia esitetään osavuosikatsauksessa (06/2023) sekä vuoden 2023 tilinpäätöksen yhteydessä.

Perusopetuksessa Covid19-pandemia vaikutti vielä vuonna 2022. Väsyminen poikkeusoloihin on ollut merkittävää sekä lasten että opettajien keskuudessa. Jokapäiväisten haasteiden ohella retkien ja juhlatilaisuuksien määrä oli normaalia alhaisempi. Sijaisia tarvittiin paljon ja samaan aikaan sijaisten saatavuus on ollut heikkoa.

Tukiopetuksen tarve on ymmärrettävästi lisääntynyt viime vuosina. Sitä on myös saatu annettua enemmän kuin aikana ennen koronaa. Etäopetuksen aikana lisääntyneeseen oppilaiden pahoinvointiin on puututtu ja puututaan jatkossakin. Näin tehdään sekä jo olemassa olevien toimintamallien kautta, että aktiivisesti yhteistyössä hyvinvointisektorin ja eri hankkeiden kanssa. Oppilaiden hyvinvointiin on erittäin tärkeää kiinnittää erityistä huomiota jatkossakin.

Maunun koulun laajennus ja peruskorjaus aloitettiin tarkan suunnittelutyön jälkeen vuonna 2021 ja projekti valmistui budjetoidusti ja aikataulussa kesällä 2022
Koska kyseessä oli yhdistetty peruskorjaus ja uudisrakentaminen, lisätöiden poikkeuksellisen alhaista osuutta voidaan pitää loistavana saavutuksena.

Kevään 2022 valmistuneessa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen pitkän tähtäimen suunnitelmassa annettiin suuntaviiva tulevien lukuvuosien perusopetuksen järjestämisestä Ruskon kunnassa.

Varhaiskasvatus:

Varhaiskasvatuksen tavoitteista toteutui täysin vain toiminnallinen yhteistyö esiopetuksen ja alkuopetuksen välissä. Yhteistyötä tehtiin säännöllisesti ja suunnitellusti. Myös omien tilojen täyttöaste oli tavoitteen mukainen (yli 92 %). Tavoitteissa esitetty lapsimäärä ei silti toteutunut, koska varhaiskasvatuksen piirissä oli paljon alle kolme-vuotiaita. Tämä näkyy lasten kokonaismäärässä alhaisempana lapsimääränä, koska alle 3 v suhdeluku yhtä aikuista kohden on 4 ja yli 3 v suhdeluku on 7. Seuraavaan talousarvioon tulee muuttaa tavoite muuhun muotoon, kuin lapsimäärään sidotuksi. 

Myös pedagogisen toiminan laadun varmistaminen; lähiympäristön hyödyntäminen, liikunnan kautta tekeminen, toiminnallinen oppiminen ja positiivinen vuorovaikutus toteutuivat. Siitä ei kuitenkaan saatu numeerista arviointia, koska vuonna 2022 ei tehty asiakastyytyväisyyskyselyä, eikä henkilökunnan pedagogisen toiminnan kyselyä. Henkilökunta kyllä arvioi omaa toimintaansa aktiivisesti koko vuoden ajan ja ryhmävasu sisältää paljon pedagogisen toiminnan arviointia. Päiväkotikohtaiset arviointi-illat toteutuivat jokaisessa talossa keväällä 2022. Niissä arvioitiin kuluvaa kautta sekä ryhmäkohtaisesti että päiväkotikohtaisesti. Tulosten mukaan pedagoginen toiminta oli erittäin laadukasta ja tavoiteet totutuivat suurelta osin.

Asiakastyytyväisyyskyselyä ei toteutettu keväällä 2022. Tämä johtui siitä että kevään aikana oli muita kyselyitä niin paljon. Mm. varhaiskasvatussuunnitelman päivitykseen osallistettiin huoltajia. Lisäksi Vertikal Oy teetti oman palveluverkkoselvitykseensä liittyen kyselyn huoltajile.

Lastenhoidon tukien osalta toivottiin tietoa siitä tavoitellaanko korkeaa vai matalaa arvoa. Tätä on vaikea määritellä ja taulukko tuo lähinnä näkyväksi lasten määrän yksityisessä varhaiskasvatuksessa ja kotihoidossa. Yksityinen varhaiskasvatus on kulkenut kunnallisen varhaiskasvatuksen rinnalla, tasaten kunnan paineita uusien päiväkotien rakentamiseen. Yksityisen varhaiskasvatuksen osuus on n 30 %. Olemme saaneet sijoitettua kaikki varhaiskasvatusta tarvitsevat lapset joko kunnallisiin päiväkoteihin, yksityiseen päiväkotiin tai yksityisille perhepäivähoitajille. Tämä on positiivista. Kotihoidon toteumassa näkyy se että kotihoidon määrä on n 15 % Ruskolaisten lasten kokonaismäärästä. Varhaiskasvatuksen piirissä on siis 85 % lapsista. Valtakunnallisesti osallistumisaste varhaiskasvatukseen on ollut vuonna 2021 75,4 %. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi
  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta tutustuu arviointikertomukseen ja lähettää esittelytekstissä olevat selvitykset kunnanhallitukselle tiedoksi.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.