Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 16.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Turun Hallinto-oikeuden lausuntopyyntö Ruskon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle, koulukuljetuspäätös

RUSDno-2023-424

Valmistelija

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kuntaan on saapunut 30.6.2023 Turun Hallinto-oikeuden lausuntopyyntö, joka on osoitettu Ruskon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle. Lausuntopyyntö koskee johtavan rehtorin viranhaltijapäätöstä oppilaan koulukuljetukseen liittyen, 31.5.2023, § 669.

Yksityishenkilöiden tekemässä oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että Pakaistentie määritellään edelleen 2.luokkalaiselle vaaralliseksi ja koulukuljetus jatkuu kuten lukuvuotena 2022-2023, taksikyytinä kotipihalta.

Vastine Hallinto-oikeuden lausuntopyyntöön:

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan hyväksymissä Ruskon kunnan koulukuljetusperusteissa todetaan:

  • Ruskon kunnassa kuljetukset järjestetään maksuttomana niille oppilaille, joiden koulumatka lähikouluun on yli viisi kilometriä.
  • Oppilaan koulumatka mitataan pitkin lyhintä jalankulkukelpoista tietä kodista (tontin rajalta) kouluun (tontin rajalle). Mitattaessa seurataan kevyen liikenteen väyliä, jos sellaisia on reitillä.

Huom!  Hiidenvainion, Maunun ja Kirkonkylän tonteilla on eri raja.

  • Kuljetus järjestetään maksuttomana myös niille, joille lääkärintodistuksella esitetään koulukuljetuksen järjestämistä. Pelkkä suositus ei riitä ja tarvittaessa kunnalla on oikeus pyytää uusi lääkärinlausunto.
  • Kuljetuksissa noudatetaan käytäntöä, jossa kunnan järjestämän koulukuljetuksen (linja-auto, pikkubussi) pysäkille kuljettavan matkan enimmäispituus saa olla enintään kolme kilometriä. Oppilaan edellytetään kulkevan omatoimisesti kuljetusreitin varteen.
  • Kuljetus järjestetään maksuttomana myös niille oppilaille, joiden koulumatka määritellään perusopetuslain tarkoittamassa mielessä vaaralliseksi. Vaarallisuuden arvioinnin apuna käytetään soveltaen Koululiitu-ohjelmaa. Kuitenkin siten, että lautakunta määrittää kuljetusperusteisiin vaaralliset tiet lukuvuodeksi kerrallaan.
    Koululiituohjelman päivitys tarkistetaan aina huhti- toukokuussa (kun ohjelman päivitys on käytettävissä). Koululiituohjelman päivitykset huomioidaan tulevan lukuvuoden koulukuljetuksissa. 


      Perusopetuslaki 32 §

      Koulumatkat

Jos perusopetusta, esiopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pidempi tai jos se oppilaan ikä tai muut olosuhteet huomioon ottaen muuten muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi, on oppilaalla oikeus maksuttomaan kuljetukseen taikka oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävään riittävään avustukseen.

Edellä 1 momentin mukaisesti järjestettävä oppilaan päivittäinen koulumatka odotuksineen saa kestää enintään kaksi ja puoli tuntia. Jos oppilas lukuvuoden alkaessa on täyttänyt 13 vuotta tai jos oppilas saa 17 §:n 2 momentissa tarkoitettua erityisopetusta, saa koulumatka kestää enintään 3 tuntia.

Kuljetusta odottavalle oppilaalle on järjestettävä mahdollisuus ohjattuun toimintaan.

Kun oppilaan koulumatka pituus on alle 5 km, kunnassa hyödynnetään Koululiitu-ohjelmaa. Tämän ohjelman riskiluokitusta sovelletaan kunnan kaikkien koulujen oppilaiden koulukuljetushakemuksia käsiteltäessä.
Koululiitu on laskentamenetelmä, joka arvioi tiestön ja liikenteen ominaisuuksien perusteella indeksin (riskiluku) kuvaamaan tien vaarallisuutta. Riskiluvun määrittämisessä käytetään 13 muuttujaa.
Koululiitu laskennoissa ovat mukana vain yleiset tiet. Koska Koululiitu on rekisteritietoihin perustuva ohjelma, se ei pysty huomioimaan kaikkia muuttuvia tekijöitä tien päällä.
Laskentamenetelmään ei voida sisällyttää kaikkea sitä tietoa, joka vaikuttaa lapsen turvallisuuteen ja sen kokemiseen koulumatkoilla.
Myös oppilaiden henkilökohtaiset ominaisuudet ja valmiudet ovat erilaiset ja kaikkia oppilaita ei samojen kriteerien perusteella voi arvioida

Kun Ruskon kunnan koulukuljetusreitit on määritelty, reitit on ajettu läpi yhdessä fölin joukkoliikennesuunnittelijan kanssa.
Tämän kartoituksen yhteydessä on myös suunniteltu se, että Inkistentieltä on mahdollista nousta aamulla koulubussin V1 kyytiin ja iltapäivällä koulubussi V5:n kanssa pääsee koulukeskuksesta takaisin Inkistentielle.
Oppilaan koulumatka Inkistentien varrelle, koulukuljetusreitille, on alle 1km.

Pakaistentien riskiluokitus on ollut kunnan koulukuljetusperusteissa lukuvuodesta 2019-2020 asti ja se on huomioitu koulukuljetusjärjestelyissä noudattaen riskiluokitusta.
Riskiluokitusta sovelletaan  Ruskon kunnan koulukuljetusreiteissä, kun on kyse alle 5km koulukuljetushakemus.
Lukuvuonna 2019-2020 tie luokiteltiin Koululiituohjelman mukaan vaaralliseksi luokkien 1.-2. oppilaille.
Lukuvuonna 2020-2021 tie luokiteltiin Koululiituohjelman mukaan vaaralliseksi luokkien 1.-3. oppilaille.
Lukuvuonna 2021-2022 tietä ei luokiteltu Koululiituohjelman mukaan vaaralliseksi minkään luokka-asteen oppilaalle.
Lukuvuonna 2022-2023 tie luokiteltiin Koululiituohjelman mukaan vaaralliseksi 1. luokan oppilaille.
Lukuvuonna 2023-2024 tie luokitellaan Koululiituohjelman mukaan vaaralliseksi 1. luokan oppilaalle.

Pakaistentie on liikennemäärältään vähäinen (155 henkilöautoa ja raskaita ajoneuvoja 9 / vuorokausi.)
Inkistentien keskivuorokausiliikenne mittausjaksolla on ollut 384 henkilöautoa ja raskas liikenne 11 ajoneuvoa vuorokaudessa.
Inkistentie ei ole luokiteltu vaaralliseksi minkään luokka-asteen oppilaalle.
Valaistus: tien alkuosassa Inkistentieltä käännyttäessä Pakaistentielle on n. 100 metrin matkalla katuvalot. Kuljetusreittinä toimiva Inkistentie on valaistu tie.
Oppilaalla ei ole aamulla tien ylitystä, ei Pakaisten eikä Inkistentiellä.
Näkyvyys: tielinjaus oppilaan kotisoitteesta kuljetusreitin varteen seuraa pellon reunaa, joten näkyvyys on hyvä eikä tie ole mutkainen.
Pakaistentie on soratie, jolla nopeusrajoitus on 60km/h.
Rusko on maaseutumainen kunta  ja kunnassa on useita tieosuuksia, jotka ovat Pakaistentien kaltaisia.
Kuljetusreittien varrelle oppilaat siirtyvät tällaisten teiden varrelta omatoimisesti.

Ruskon kunnassa toimitaan kaikkien koulukuljetusreittien kohdalla siten, että riskiluokitus huomioidaan
oppilaan koulumatkaetua päätettäessä.
Näin on toimittu myös Pakaistentiellä ja 1. luokalla oppilas on saanut kuljetusedun kotiosoitteesta.
Oppilaan siirtyessä 2. luokalle häntä ei enää noudeta kotiosoitteesta vaan hänen kuljetusetunsa on voimassa kuljetusreitin varrelta Inkistentiellä koulukuljetusbussin kanssa.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee oikaisuvaatimuksen tietoonsa saatetuksi.
Lautakunta päättää antaa yllä olevan esittelytekstin vastineeksi oikaisuvaatimukseen eikä muuta johtavan rehtorin 31.5.2023 § 669 tekemää päätöstä.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.

Pöytäkirjan tarkastajat tarkastivat pykälän kokouksessa.

Esteellisyys

  • Kai Laitinen

Liitteet

Oheismateriaali