Hyvinvointilautakunta, kokous 12.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyskeskushankkeen Perhekeskus-hankeosion ja Ruskon kunnan pilottihanke hyvinvointisuunnitelmatyön ja perhekeskustoiminnan jatkokehittämiseksi

RUSDno-2023-488

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kunta ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan sosiaali- ja terveyskeskushankkeen Perhekeskus-hankeosio ovat käynnistämässä yhteistä kehittämispilottia. Suunnitelman mukaan syksyn 2023 aikana toteutetaan kehittämistyön arviointia ja jatkokehittämistä tukeva pilotti, jossa hyödynnetään kompleksisen toimintaympäristön analyysiin kehitettyä SenseMaker -tutkimustyökalua. Pilotti tuottaa käyttökelpoista lisätietoa kuntien ja hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelmatyöhön sekä hankkeen perhekeskuskehittämisen tarpeisiin.

Pilotin tavoitteina on samalla sekä 1) kerätä tietoa jatkokehittämistä varten monialaisen perhekeskusverkoston toimintaedellytyksistä ja nykytilasta että 2) arvioida hankkeessa toteutetun kehittämistyön vaikutuksia monialaiseen yhteistyöhön kuntakontekstissa. Lisäksi pilotissa on tavoitteena 3) testata uudenlaista osallistavaa toimintamallia ja työkalua kunnan ja hyvinvointialueen yhteisessä hyvinvointisuunnitelmatyössä erityisesti lasten, nuorten ja perheiden palvelujen osalta.

Nykytilatiedon saaminen perhekeskusverkoston toiminnasta on tärkeää suunniteltaessa hankkeen jälkeistä kehittämistä. Pilotin onkin tarkoitus tuottaa tietoa yhteistyön kehittämistarpeista paitsi hankkeen kehittämistyön loppuvaiheissa myös nykytilanteessa, jossa hyvinvointialueuudistus on toteutunut (vrt. hankkeen alkuvaiheissa, ennen uudistusta toteutettu perhekeskusselvitys). Pilotti tukisikin tässä vaiheessa elimellisesti perhekeskushankekokonaisuuden loppuraportointia, jossa koostetaan tiivistä toimenpidesuositusta perhekeskuksen jatkokehittämisen painopisteistä Varsinais-Suomessa.

Hankkeessa toteutettu kehittämistyö on ollut keskeisiltä osin perhekeskusverkoston aktivoimista ja kannustamista entistä monialaisempaan yhteistyöhön ja verkoston osaamisen ja toimintaedellytysten vahvistamista. Em. kaltaisten monitahoisten ilmiöiden tai tavoiteltujen muutosten arviointi perinteisin arviointityökaluin on haastavaa. SenseMaker -tutkimustyökalu on valittu pilottiin siitä syystä, että pilotilla tavoitellaan mahdollisimman monipuolista ja ”syvällistä” tietoa siitä, millä tavoin monialainen yhteistyö perhekeskusverkoston kokonaisuudessa on aidosti toteutunut. Perinteisten kysely- tai haastattelututkimusten keinoin ei ole mahdollista koostaa yhtä mielekästä kokonaiskuvaa perhekeskuksen kaltaisesta monialaisesta verkostosta kuin tutkimustyökalun avulla. Ko. työkalu onkin nimenomaan kehitetty ns. kompleksisten toimintaympäristöjen analyysia varten. Työkalulla on pystytty keräämään tietoa aiemmin alueella menestyksekkäästi mm. Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöjen teettämässä selvityksessä. Sen sijaan monialaisen yhteistyön arvioinnin näkökulma työkalun hyödyntämisessä on uusi.

Kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistä työtä määrittää lakisääteiset hyvinvointisuunnitelmarakenteet, kuten lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma. Tällä hetkellä Varhan, 27 kunnan sekä kolmannen sektorin toimijoiden kesken ollaan laatimassa sekä kuntakohtaisia että alueellista suunnitelmaa, joiden yhteensovittamisessa on sekä sisällöllisiä, teknisiä että prosessiin liittyviä haasteita. Pilotin avulla saatettaisiin saada arvokasta tietoa, onko ko. työkalua ja sen mukaista toimintamallia mahdollista hyödyntää osana hyvinvointialueen ja kuntien yhteistä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmatyön prosessia.

Pilotti on suunniteltu toteuttavaksi pistemäisesti Ruskon kunnan alueella, mutta sen tulokset ovat skaalattavissa koko Varsinais-Suomen alueelle, sillä kyseessä on nimenomaan yleisen toimintamallin testaus. Ruskon kunta on valikoitunut pilottiin tarkoituksenmukaisuussyistä: kunnan yhteistyöverkostojen koko mahdollistaa optimaalisesti ajallisesti tarkkaan rajatun pilotin, ja kunta on sitoutunut pilotin toteutukseen.

Pilotin toteutuksen ajankohta olisi syksyn 2023 aikana siten, että se olisi toteutuksen, raportoinnin ja laskutuksen osalta valmis viimeistään 15.12.2023.

Pilotin käytännön toteutuksesta vastaa Aporia tarinoi Oy. Pilotin budjetti on noin 15 000 euroa, ja vaadittava rahoitus tulee Varhan sosiaali- ja terveyskeskushankkeen Perhekeskus-hankeosiolta. Ruskon kunnalle ei koidu pilotista kustannuksia muilta kuin pilotin yhteyshenkilöiden ja tutkimukseen osallistujien työajan osalta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä osallistumisen pilottiin.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.