Hyvinvointilautakunta, kokous 12.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 76 Nimeämispyyntö Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kulttuurihyvinvoinnin yhdyspintatyöryhmään

RUSDno-2023-482

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (hyte) on lakisääteistä toimintaa. Hyvinvointialueen näkökulmasta keskeisimpiä hyte-tehtäviä määritellään laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021 §7). Samaisessa laissa annetaan velvoitteita myös kunnille (§6 liite 1). Sekä hyvinvointialueelle että kunnille on lainsäädännössä asetettu velvoite tehdä yhteistyötä ja tukea toinen toistaan asiantuntemuksellaan. 

Hyvinvointialue, kunnat ja järjestöt tarvitsevat kulttuurihyvinvoinnin yhteistyölle pysyvät rakenteet. Hyvinvointialue Varha perustaa määräaikaisen asiantuntijatason kulttuurihyvinvoinnin työryhmän, josta muodostuu kulttuurihyvinvoinnin yhdyspintarakenne Varhan, kuntien, oppilaitosten, järjestöjen sekä muiden keskeisten kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijatoimijoiden välille. Työryhmän toimintaa koordinoi Varhan järjestämisen tulosalueen hyte-yksikkö yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Työryhmän jäsenet edustavat asiantuntemuksellaan ja verkostoyhteistyöllään koko Varsinais-Suomen aluetta.

Työryhmän tuottamat yhdyspintatyöhön liittyvät esitykset käsitellään hyte-koordinaattoriverkostossa, joka on virallinen valmisteleva elin kuntaneuvotteluita käytäessä. Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihin liittyvät esitykset käsitellään puolestaan Varhan hyte-johtoryhmässä.

Varhan kulttuurihyvinvoinnin yhdyspintatyöryhmän tehtävät ovat:

1) välittää tietoa kulttuurihyvinvointitoiminnasta ja -palveluista sekä niihin liittyvästä kehittämistyöstä Varhan toiminta-alueella

2) tukea kulttuurihyvinvoinnin huomioimista ja toteutumista osana hyvinvoinnin, terveyden, turvalli-suuden ja osallisuuden edistämistä Varhan toiminta-alueella

3) seurata ja tukea kulttuurihyvinvoinnin kehittämishankkeita Varhan toiminta-alueella ja tukea kulttuurihyvinvoinnin huomioonottamista Varhan kehittämishankkeissa

4) välittää kulttuurihyvinvoinnin kehittämistarpeita Varhalle ja Varhasta työryhmän kautta kuntiin, järjestöihin, oppilaitoksille, korkeakouluille ja muille alueellisille sekä kansallisille toimijoille

5) edistää kulttuurihyvinvointitoiminnan ja -palveluiden kehittämistä Varhassa sekä yhdyspintatyönä

6) tuottaa tietoa kulttuurihyvinvoinnista alueelliseen hyvinvointikertomukseen ja -suunnitelmaan sekä muihin tarvittaviin asiakirjoihin.

 

Hyvinvointialue pyytää kuntia nimeämään organisaationsa edustajan yhdyspintatyöryhmään. Työryhmän jäsenen keskeinen tehtävä on välittää tietoa kunnan/kuntien ja työryhmän välillä. Arvion mukaan työryhmä kokoontuu 4-5 kertaa vuodessa.

Edustajan yhteystiedot pyydetään lähettämään 22.9.2023 mennessä. Työryhmän toimintakausi alkaa heti nimeämis- ja hyväksymisprosessin jälkeen, kuitenkin viimeistään 1.11.2023 ja päättyy 31.12.2025. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta nimeää Ruskon kunnan edustajaksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varhan) kulttuurihyvinvoinnin yhdyspintatyöryhmään kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikön.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.