Hyvinvointilautakunta, kokous 12.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Nuoriso- ja liikuntapalveluiden yhdistäminen omaksi palvelualueeksi ja siihen liittyvät nimikemuutokset

RUSDno-2023-491

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Hyvinvointilautakunta on käsitellyt toimialaansa koskevia haasteita ja muutostarpeita osana pitkän tähtäyksen suunnitelman laatimista ja hyväksynyt kehittämistyötä koskevat periaatteet 25.4.2023 § 40 ja 13.6.2023 § 46. Suunnitelmatyössä on kiinnitetty ensi vaiheessa huomiota muutostarpeisiin koskien nykyisten nuoriso- ja liikuntapalvelujen työnjakoa ja organisointia.

Kuntien lakisääteisten liikunta- ja nuorisopalveluiden tehtävien on ennustettu lisääntyvän lähitulevaisuudessa. Väestön palvelutarpeiden tasolla em. palvelujen merkitys hyvinvoinnin edistämisessä kasvaa etenkin Ruskolla, jossa sekä nuorten että ikäihmisten määrän on ennustettu tulevina vuosina kasvavan. Hyvinvointialueuudistus on jo lisännyt lakisääteisiä yhteistyövelvoitteita ja suunnitelmallisen yhteisen työn määrä tulee todennäköisesti kasvamaan. Samaan aikaan kunnilla on laajenevat mahdollisuudet hakea ulkopuolista kehittämisrahoitusta oman toiminnan kehittämiseksi. Toimintaympäristön haasteisiin vastaaminen ja toisaalta nykyisen laadukkaan perustoiminnan ylläpito edellyttävät hyvinvointitoimialan organisaatiolta entistä tehokkaampaa ja vahvempaa työnjakoa, toimintavarmuutta ja kehittämiskykyä.

Eläköitymisen, henkilöstön lähiesimiestyön vahvistamisen ja työnjaon selkeyden vuoksi on harkittu muutettavan nykyistä organisaatiota siten, että nuoriso- ja liikuntapalvelut muodostaisivat oman lakisääteisiä tehtäviä koskevan vastuualueensa, jolla on oma lähiesihenkilö, kuten kirjasto- ja kulttuuripalveluissa. Vastaava malli on otettu viime aikoina käyttöön useassa muussa kunnassa. Muutoksessa on suunniteltu päivitettävän nykyisten nuorisopalvelujen työntekijöiden sekä liikuntapalveluvastaavan nimikkeitä sekä tarkennettavan liikuntapalveluvastaavan tehtävänkuvaa ja laajennettavan työaikaa jatkossa koskemaan myös nuorisopalveluiden lähiesihenkilötyön vastuuta.

Harkituilla toimenpiteillä tavoitellaan selkeyttä paitsi nykyisten tehtävien myös koko hyvinvointitoimialan organisaatiorakenteen ja lähiesihenkilövastuiden osalta. Toimenpiteiden on ennakoitu vahvistavan uuden vastuualueen toimintavarmuutta ja kykyä kehittää toimintaansa. Muutokset on tarkoitus panna toimeen vuoden 2024 alusta lukien. Muutoksilla ei ole vaikutusta toimialan talousarvion kokonaistasoon.

Muutokset eivät johda henkilöstön lomauttamiseen, osa-aikaistamiseen ja/tai irtisanomiseen, mutta ne tulevat kuitenkin vaikuttamaan jossain määrin em. työntekijöiden tehtävänkuviin ja nimikkeisiin, mistä syystä on käynnistetty muutosneuvottelut. Esitetyt muutokset ja alustavat keskustelut uusista tehtävänkuvista on käyty alustavasti läpi henkilöstön kesken 30.8. ja 4.9.2023, varsinainen muutosneuvottelu käydään 11.9.2023. Neuvottelujen tulos tuodaan tiedoksi lautakunnan kokoukseen. Tarvittaessa neuvotteluja jatketaan mm. nimikemuutosten ja tehtävänkuvien osalta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä esiteltyjen muutosten periaatteet sekä lähettää asian kunnanhallituksen päätettäväksi, kun muutosneuvottelujen tulos on valmis.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti hyväksyä esiteltyjen muutosten periaatteet, valtuuttaa hyvinvointijohtajan laatimaan käydyn evästekeskustelun pohjalta muutosneuvotteluun selvityksen harkituista päätöksistä koskien nimikemuutoksia sekä lähettää asian kunnanhallituksen päätettäväksi, kun muutosneuvottelujen tulos on valmis.

Kokouskäsittely

Hyvinvointijohtaja informoi lautakuntaa käynnissä olevasta muutosneuvotteluprosessista, ja lautakunta kävi evästekeskustelua koskien mm. nimikemuutoksia.