Hyvinvointilautakunta, kokous 12.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 79 Vaihtoehdot UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin hakemiseen

RUSDno-2023-489

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon Vihreät -valtuustoryhmä on esittänyt 30.11.2020 ja 30.5.2022 valtuustoaloitteessaan, että Ruskon kunta hakisi mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin. Hyvinvointilautakunta on vastannut aloitteisiin 18.3.2021 § 17 ja 7.2.2023 § 13.

Vastauksen 18.3.2021 perusteluna hakemattomuudelle oli työntekijäresurssitilanne hyvinvointitoimialalla. Tuolloin todettiin, että Lapsiystävällinen kunta -mallissa UNICEF edellyttää kunnalta riittävällä työajalla resursoitua koordinaattoria ja koordinaatiotyöryhmää, koko kunnan sitoutumista pitkäjänteiseen lapsen oikeuksien edistämiseen, lasten ja nuorten ottamista mukaan lapsiystävällisyyden kehittämiseen sekä lapsia koskevien asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon. Vastauksessa pidettiin järkevänä siirtää hakemista UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin vaiheeseen, jossa on saatu varattua hanketta varten ja hyvinvointitoimialan toimistotyön resurssia parantavat riittävät resurssit.

Hyvinvointitoimialalle ei ole palkattu vastauksen jälkeen toimistotyön resurssia. Sen sijaan 7.2.2023 § 13 hyvinvointilautakunta totesi, että osana uutta nanny-palvelua ko. malli sopisi edistettäväksi. syksyllä 2023 (31.10. mennessä). Todettiin, että tähän vaiheeseen voidaan lähteä mukaan, mikäli työntekijätilanne nanny-palvelun osalta sen mahdollistaa. Kuluvan vuoden osalta nanny-palvelu hankitaan ostopalveluna. Ensi vuoden osalta päätöstä ei ole tehty. Hyvinvointitoimialalle on suunniteltu vuoden 2024 alusta lukien toimeenpantavia tehtävänkuvien ja organisaatiotason muutoksia, jotka selkiyttäisivät työnjakoa ja kehittämisen vastuunjakoa. Mikäli em. muutosten edellyttämät päätökset hyväksytään, tilanne mahdollistaisi malliin hakemisen ja sen vaatiman koordinaatiotyön uusien tehtävänkuvien mukaisesti. Muussa tapauksessa hakemista tulee edelleen lykätä.

Mikäli malliin päätetään hakea ja em. suunniteltu organisaatiomuutos tulee päätetyksi esitetyn mukaisesti ennen hakuaikaa, kunnanhallituksen tulee tehdä virallinen päätös malliin hakemisesta. Päätöksessä kunnanhallituksen on: a) nimettävä alustava Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori tai kunnan yhteyshenkilö, ja varmistaa, että koordinaattorin työnkuvassa on varattu Lapsiystävällinen kunta -työlle riittävästi työaikaa, ja b) nimettävä alustava monialainen koordinaatioryhmä, joka on yhdessä koordinaattorin kanssa vastuussa Lapsiystävällinen kunta -työn etenemisestä kunnassa. Lisäksi kunnan on valmisteltava hakemus malliin hakemisesta.

Ehdotus

Hyvinvointilautakunta päättää valtuuttaa hyvinvointijohtajaa valmistelemaan esityksen kunnanhallitukselle UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin hakemiseksi, mikäli toimialalle suunniteltu organisaatiomuutos tulee päätetyksi esitetyn mukaisesti ennen hakuaikaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.