Kunnanhallitus, kokous 20.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 256 Vaalilautakuntien asettaminen 2024 presidentinvaaleja varten

RUSDno-2023-611

Valmistelija

  • Sari Laine, talous- ja hallintojohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

Presidentinvaalit toimitetaan tammikuussa 2024. Varsinainen vaalipäivä on ensimmäisen kierroksen osalta sunnuntai 28.1.2024 ja ennakkoäänestyspäivät 17.-23.1.2024. Toisen kierroksen osalta varsinainen vaalipäivä on 11.2.2024 ja ennakkoäänestys 31.1.-6.2.2024.

Presidentinvaaleissa noudatetaan vaalilakia (714/1998).

Vaalilain 8 §:n mukaan äänestysalueena on kunta, ellei valtuusto ole jakanut kuntaa useampaan äänestysalueeseen. Ruskolla valtuusto on todennut, että kunnassa on kaksi äänestysaluetta; 1. Ruskon äänestysalue ja 2. Vahdon äänestysalue.

Vaalilain 15 §:n mukaan hyvissä ajoin ennen vaaleja on kunnanhallituksen asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, kuitenkin vähintään kolme. Valilautakuntien tehtävänä on vaalipäivän äänestyksen toimittaminen ja äänten alustava laskenta.

Vaalilautakuntien jäsenten ja varajäsenten on oltava kuntalain mukaan vaalikelpoisia kunnan luottamustoimeen. Lisäksi sekä jäsenten että varajäsenten on mahdollisuuksien mukaan edustettava niitä puolueita, jotka asettivat ehdokkaita edellisissä kunnallisvaaleissa. 

Vaalilautakuntaa asetettaessa on otettava huomioon tasa-arvolain vaatimukset eli sekä jäsenissä että varajäsenissä on oltava naisia ja miehiä vähintään 40 %. 

Vaalilautakuntien varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Vaalilain 16 §:n 1 mom:n mukaan vaalilautakunta on päätösvaltainen kolmejäsenisenä. 

Jäsenenä tai varajäsenenä ei voi olla ehdokas. Vaalilain 15 §:n 2.mom:n voidaan soveltaa myös siten, että jos puolueet eivät niille tehdyistä pyynnöistä huolimatta nimeä riittävästi ehdokkaita vaalilautakuntiin, jäseniksi voidaan myös muita kuin kunnan luottamustoimeen vaalikelpoisia henkilöitä. 

Hallintolain esteellisyyssääntelyä ei sovelleta vaalilautakunnan toimintaan. Tämä tarkoittaa, että jäseneksi tai varajäseneksi nimetty voi toimia kaikissa vaalilautakunnan tehtävissä, kuitenkin yhtä poikkeusta lukuunottamatta: vaalilautakunnan jäsenenä oleva eduskuntavaalien ehdokkaan puoliso, lapsi, sisarus tai vanhempi ei saa toimia vaalilain 73 §:n 2 momentissa tarkoitettuna äänestäjän avustajana. 

Oheismateriaali:

Kirje kunnanhallitukselle vuoden 2024 vaalit

 

 

Ehdotus

Kunnanhallitus päättää, että vuonna 2024 toimitettavia presidentinvaaleja varten Ruskon kunnassa asetetaan Ruskon äänestysalueen vaalilautakunta ja Vahdon äänestysalueen vaalilautakunta, joihin kumpaankin kuuluu viisi varsinaista ja viisi varajäsentä. Varajäsenet asetetaan siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. 

Kunnanhallitus päättää valita vuonna 2024 toimitettavia presidentinvaaleja varten Ruskon äänestysalueen ja Vahdon äänestysalueen vaalilautakuntiin varsinaiset jäsenet ja varajäsenet sekä määrätä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. 

Päätös

Kunnanhallitus päätti, että vuonna 2024 toimitettavia eduskuntavaaleja varten Ruskon kunnassa asetetaan Ruskon äänestysalueen vaalilautakunta ja Vahdon äänestysalueen vaalilautakunta, joihin kumpaankin kuuluu viisi varsinaista ja viisi varajäsentä. Varajäsenet asetetaan siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Kunnanhallitus päätti valita vuonna 2024 toimitettavia presidentinvaaleja varten Ruskon äänestysalueen vaalilautakuntaan seuraavat jäsenet ja varajäsenet:

Johanna Suokivi

Lauri Hintukainen

Hannu Kesti

Marju Teinikivi

Reima Tuominen

Varajäsenet:

1. Matti Kiiski

2. Marko Rounas

3. Sanna Nurminen

4. Kirsti Tuominen

5. Erja Laine

Kunnanhallitus päätti valita vuonna 2024 toimitettavia presidentinvaaleja varten Vahdon äänestysalueen vaalilautakuntaan seuraavat jäsenet ja varajäsenet:

Joni Andersson

Heljä-Riikka Laaksonen

Jari Sjögren

Monika Antikainen

Jouko Virtanen

Varajäsenet:

1. Jorma Rand

2. Ari-Pekka Kannisto

3. Tuomas Kohmo

4. Henri Remander

5. Kristiina Kivelä

Puheenjohtajiksi nimettiin Ruskolla Johanna Suokivi ja varapuheenjohtajaksi Hannu Kesti. Vahdolla puheenjohtajaksi nimettiin Heljä-Riikka Laaksonen ja varapuheenjohtajaksi Jouko Virtanen.