Kunnanhallitus, kokous 20.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 261 LISÄPYKÄLÄ: Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteisen koordinaattorin viran perustaminen (lisäpykälä)

RUSDno-2023-496

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen yhteistyön kehittäminen ja koordinointi on tärkeä osa lapsen oppimisen polkua. Varhaiskasvatus ja siihen kuuluva esiopetus sekä perusopetus muodostavat lapsen kehityksen ja oppimisen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden ja perustan elinikäiselle oppimiselle. Laadukkaan kokonaisuuden lähtökohtana on, että varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen henkilöstö tuntee koulutusjärjestelmän sekä sen eri vaiheiden keskeiset tavoitteet, ominaispiirteet ja käytännöt. Lasten hyvinvoinnin sekä kehityksen ja oppimisen sujuvuuden vuoksi myös siirtymävaiheet suunnitellaan ja niitä arvioidaan. Lapsen kannalta on tärkeää, että myös tuki muodostaa johdonmukaisen jatkumon varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen aikana sekä lapsen siirtyessä perusopetukseen. (Vasu)

Varhaiskasvatuksen päiväkodin johtajan työsuhde muutetaan varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen yhteiseksi koordinaattoriksi. Työsuhde muutetaan viraksi, jotta uuteen tehtäväkenttään saadaan sisällytettyä sellaisia tehtäviä jotka vaativat virkasuhteen.

Koordinaattorin tehtäväkuvaan kuuluu mm. varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen yhteistyön kehittäminen, siirtymävaiheiden suunnittelu etenkin tukea saavien lasten näkökulmasta, siirtymävaiheiden suunnittelu ja arviointityö yleisesti, esiopetuksen kokonaisuuden johtaminen yhteistyössä päiväkodinjohtajan kanssa, varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen laadunhallinnan kehittäminen sekä kansallisen Valssi- laadunarviointijärjestelmän jalkauttaminen Ruskolle. Lisäksi työnkuvaan kuuluu tuen koordinointi yhteistyössä erityisopettajien ja varhaiskasvatusjohtajan kanssa sekä varhaiskasvatusjohtajan sijaistaminen. Kahteen viimeksi mainittuun tehtävään tarvitaan virkasuhde.

Uuden viran palkkakulut jakautuvat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen välillä niin että palkkakuluista 80 % hoitaa varhaiskasvatus ja 20 % perusopetus. Lisäkulu koko opetus- ja varhaiskasvatuksen toimialalle on n. 500 € kuukaudessa, eli 6 000 € vuodessa. 

Ehdotus

Esittelijä

Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi
Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyy omalta osaltaan uuden varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteisen koordinaattorin viran perustamisen ja lähettää asian kunnanhallituksen käsiteltäväksi ja valtuuston päätettäväksi.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen

Lautakunta keskusteli perusteista miksi kyseinen virka on tarkoituksenmukaista perustaa:

  • Esiopetuksen ja perusopetuksen nivelvaiheen koordinointi on tärkeää, etenkin tehostetun- ja erityisentuen lasten osalta ja se antaa mahdollisuuden sujuvaan siirtymiseen esiopetuksesta kouluun.
  • Varhaiskasvatuslaki (13.7.2018/540) muuttui 1.8.2022 kun lakiin kirjattiin kolmetasoinen tuki varhaiskasvatukseen. Sen myötä lisääntyneet hallintopäätökset työllistävät erityisopettajia ja varhaiskasvatusjohtajaa, joka ainoana viranhaltijana pystyy päätöksiä tekemään. Uusi koordinaattori tulee työskentelemään erityisopettajien kanssa yhteistyössä hallintopäätösten valmistelussa ja jakamaan varhaiskasvatusjohtajan viranhaltijatyötä tältä osin.
  • Näiden lisäksi koordiaattorin tehtäviin kuuluu uuden valtakunnallisen laadunhallistajärjestelmän Valssin jalkauttaminen käytäntöön ja päiväkodinjohtajien tukeminen laatutyössä yhdessä varhaiskasvatusjohtajan kanssa. Varhaiskasvatuksessa laatuvaatimukset ovat  lisääntyminen viime vuosina huomattavasti.
  • Varhaiskasvatuksessa tehtiin johtamisen uudelleen organisointi ja viiden päiväkodin johtajan mallista siirryttiin neljän johtajan malliin 1.8.2023 alkaen. Vahdon kunnanosassa toimii nyt yksi yhteinen johtaja Laukolan ja Jokikummun päiväkodeissa. Tällä järjestelyllä tasataan johtajien työmäärää ja vapautetaan resurssia tärkeille kehittämistoimille koko varhaiskasvatuksen hyväksi. Ruskon kunnanosassa toimii kolme päiväkodin johtajaa, joilla on vastattavanaan päiväkodin johtamisen lisäksi muita osa-alueita. Hiidenvainion johtaja vastaa esiopetuksen kokonaisuudesta kunnassa (myös Vahdolla), Satumetsän johtaja vastaa vuorohoidon kokonaisuudesta ja Karhukallion johtaja yksityisten perhepäivähoitajien ohjauksesta. Jokikummun päiväkoti on pieni yksikkö ja sen liittäminen hallinnollisesti Laukolan yhteyteen, mahdollistaa resurssin käytön tarkoituksen mukaisemmin koko varhaiskasvatus toimialan käyttöön. Viidennen päiväkodin johtajan vapautuva resurssi saadaan ilman kuluvaikutusta hyödynnettyä koko varhaiskasvatuksen yllä mainittujen osa-alueiden kehittämiseen sekä henkilöstöhallinnon mittareiden tehokkaaseen seurantaan ja kehittäminen, jonka toivotaan omalta osaltaan lisäävän taloudellisuutta ja työhyvinvointia. 

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on päättänyt kokouksessaan 31.10.2023 § 234 organisaatiorakenteen kehittämistyön käynnistämisestä ja päättänyt valtuuttaa työryhmäksi henkilöstöjaoston ja kunnanjohtajan. Henkilösötöjaosto toimittaa opetuksen ja varhaiskasvatuksen toimialaa koskevan selvityksen päätösehdotuksineen kunnanhallitukselle helmikuun 2024 ensimmäiseen kokoukseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnnahallitus päättää todeta, ettei asiaa ole tarkoituksenmukaista käsitellä ennen organisaatioselvityksen linjauksia ja päättää palata asiaan linjausten jälkeen.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.