Kunnanhallitus, kokous 20.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 255 Lausunto Turun kaupunkiseudun kuntayhtymän seutustrategiasta

RUSDno-2023-612

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Turun kaupunkiseudun kuntayhtymä on Turun, Kaarinan, Liedon, Naantalin, Raision ja Ruskon kuntien vuonna 2022 perustama uusi yhteistyöorganisaatio.

Turun kaupunkiseudun kuntayhtymän perussopimuksen mukaan kuntayhtymä huolehtii:

1) jäsenkuntien valltuustojen hyväksymässä seutustrategiassa kuntayhtymälle asetetuista tehtävistä

2) kuntayhteistyön yleisestä kehittämisestä ja kuntien välisen yhteistoiminnan kehittämisestä

3) yhteisten suunnittelu- ja kehittämishankkeiden toteuttamisesta

4) jäsenkuntien yhteisestä edunvalvonnasta

5) aluepolitiikan toteuttamisesta osaltaan

6) muista yhteisesti sovittavista seutuyhteistyöhön liittyvistä tehtävistä

Perussopimuksessa määriteltyjen tehtävien kohdassa 1) viitataan seutustrategiaan, joka on keskeinen kuntayhtymän toimintaa ohjaava asiakirja.

Kuntayhtymä on valmistellut esityksen seutustrategiasta vuosille 2024-2026. Kuntayhtymää johtava seutuhallitus on kokouksessaan 1.11.2023 hyväksynyt seutustrategian lausuntokierrokselle lähetettäväksi. Strategiaa koskevia lausuntoja pyydetään kuntyhtymän jäsenkunnilta ja Varsinais-Suomen liitolta.

Lausunnoissa pyydetään tarkastelemaan seuraavia kysymyksiä:

1) Ovatko Turun kaupunkiseudun kuntayhtymän seutustrategian tavoitteet ja toimenpiteet kannatettavia?

2) Puuttuuko seutustrategiasta joitain tavoitteita tai toimenpiteitä, joita Turun ydinkaupunkiseudun kuuden kunnan seutuyhteistyössä pitäisi edistää vuosina 2024-2026?

3) Puuttuuko seutustrategian toteutumisen seurannan mittaristosta jokin mittari, joka sinne pitäisi lisätä?

4) Onko joitain muita huomioita tai lisänäkökulmia, joita lausuntokierroksen jälkeisessä strategian jatkovalmistelussa olisi tarpeen huomioida?

Lausunnot pyydetään toimittamaan Turun kaupunkiseudun kuntayhtymälle 5.12.2023 mennessä.

Valmisteltu seutustrategia on Turun kaupunkiseudun ensimmäinen seutustrategia. Strategian tavoitteena on edistää kaupunkiseudun yhteisen vision toteutumista. Kuntayhtymäpohjaisen seutuyhteistyön toimintamallia kehitetään strategiakauden aikana. Ensimmäinen strategiakausi on kolmevuotinen. 

Seutustrategian 2024-2026 tavoitteet ovat: 1. Kestävä kasvu ja hyvä elämänlaatu 2. Saavutettava kaupunkiseutu 3. Korkea osaaminen ja työvoiman saatavuus sekä 4. Vaikuttava seutuyhteistyö

Seutustrategiaa on valmisteltu monipuolisesti ja siihen valituista tavoitteista on käyty laajaa keskustelua. Toimenpiteiden toteutus on sijoitettu aikajanalle palvelemaan kokonaisuuden läpivientiä.

Turun kaupunkiseudun kuntayhtymän seutustrategia on esityslistan oheismateriaalina. 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää antaa seuraavan sisältöisen lausunnon laaditusta luonnoksesta Turun kaupunkiseudunkuntayhtymän seutustrategiaksi 2024-2026:

"Kunnanhallitus pitää asetettuja tavoitteita ja esitettyjä toimenpiteitä perusteltuina huomioiden sen, että kyseessä on kuntayhtymän ensimmäinen seutustrategia.

Edelleen kunnanhallitus pitää esitettyjä tavoitteita, toimenpiteitä ja mittareita riittävinä eikä näin ollen esitä niihin mitään lisäyksiä.

Lisäksi kunnanhallitus pitää tärkeänä, että strategian jatkovalmistelussa pohditaan kuntarajat ylittävän yhteistyön rakenteita niin nykyisten kuin mahdollisten uusien toimintamuotojen osalta entistä parempien synergiaetujen saavuttamiseksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.