Hyvinvointilautakunta, kokous 12.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 97 Hankehaku liikunnallisen elämäntavan paikalliseen kehittämiseen

RUSDno-2023-659

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Liikuntaneuvonta on yksi keskeisistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpiteistä, jonka toiminnan vaikuttavuudella on vahva tutkimuksellinen näyttöpohja, ja jota ollaan edistämässä yhdessä kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyössä.

Liikuntaneuvontaa on pilotoitu Ruskolla parin viimeisen vuoden aikana osittain hankerahoitusten avulla. Kokemukset liikuntaneuvonnan kerroista, jotka ovat toteutuneet suunnitellun prosessiin mukaisesti ovat olleet hyviä. Haasteena pääosin ostopalveluna toteutetussa toiminnassa ovat olleet yhteistyökäytäntöjen vakiinnuttaminen terveyspalvelujen kanssa.

Liikuntaneuvonnan toteuttamiseksi ja jatkokehittämiseksi haettavalla hankkeella pyritään tavoittamaan eri sektorien välisellä yhteistyöllä varhaisessa vaiheessa kuntalaisia, joille liikkumisen lisääntyminen toisi parannusta arjessa selviytymiseen. Kohderyhminä ovat erityisesti varhaiskasvatuksessa olevat, työikäiset ja ikääntyneet. Yhteistyötä tehdään varhaiskasvatuksen henkilöstön, Varhan ja kunnan eri sektoreiden kanssa. Palveluntarjoajiksi tavoitellaan myös kolmannen sektorin toimijoita.

Tulevan vuoden talousarviossa ei ole varattuna määrärahaa nykyisen liikuntapalveluvastaavan palkkaamiseen, vaan tehtävät tulee hoitaa kunnan toimialojen yhteistyönä. On tarpeen varautua kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeiden ja vaikuttaviksi havaittujen toimenpiteiden osalta siihen, että niiden jatkokehittämiseen saadaan mahdollisimman paljon ulkopuolista rahoitustukea.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston hankehakuun on jätetty hakemus Liikunnallisen elämäntavan paikallisen kehittämisavustukseen. Avustusta haetaan 2 000 euroa. Hankkeessa kunnan omavastuun osuus on noin 70 prosenttia eli 4 650 euroa, ja se voidaan kattaa talousarvioon 2024 varatuista liikuntapalvelujen käyttötalouden määrärahoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä hankehakemuksen liikuntaneuvontaa koskevaan avustukseen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.