Hyvinvointilautakunta, kokous 12.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 91 Kirjastopalvelujen tilannekatsaus ja alustava osallistamissuunnitelma kirjastopalveluiden suunnitteluun

RUSDno-2023-664

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Kirjastopalvelujen saatavuutta on pyritty parantamaan nykyisessä toimitilatilanteessa vaihtoehtoisin tavoin. Kuluvan vuoden alussa perustettiin Ruskotalon ala-aulaan kirjaston asiointipiste. Osana esteettömyysinvestointiprojektia parannettiin kirjastopalvelujen saavutettavuutta monin tavoin, mm. tekemällä asiointia helpottavia muutoksia asiointipisteeseen, ottamalla käyttöön omatoimipalvelu ja hankkimalla liikuteltavia kirjastoautomaatteja. Kirjastopalveluja on myös aktiivisesti jalkautettu mm. perusopetukseen ja nuorten keskuuteen sekä tehostettu viestintää. Kirjasto mm. toimittaa ajankohtaiset lukuvinkit koulun infonäytölle ja nuortenkirjastonhoitaja on siellä tavattavissa viikottain esim. kirjakaveritoimintaa.

Uuden kunnantalon/kirjaston hankesuunnittelu on käynnistynyt siihen nimetyn ohjausryhmän johdolla. Tulevien kirjastopalvelujen suunnittelutyön tueksi on tarpeen kerätä hyväksi havaittuja käytäntöjä eri toimijoiden osallistamisesta suunnitteluun.

Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö avaa kirjastopalvelujen tilannetta tarkemmin kokouksessa. Lisäksi hän esittelee kirjastoverkoston keräämiä huomioita Tanskan kirjastopalveluista ja -kiinteistöistä uuden toimitilan ja kirjastopalvelujen suunnittelun pohjaksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jari Hjelm, Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö, jari.hjelm@rusko.fi
  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä tilannekatsauksen tiedokseen ja evästää alustavan osallistamissuunnitelman laatimista tulevien kirjastopalvelujen suunnitteluun.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.