Hyvinvointilautakunta, kokous 12.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 98 Hankehaku kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kokeilu- ja kehittämistoimintaan

RUSDno-2023-660

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Tutkimuskirjallisuudessa on esitetty havaintoja, että nuorista vain alle 4 % harrastaa lukemista aktiivisesti. Viimeaikaisissa oppimistutkimuksissa samoin kuin Ruskon perusopetuksessa on tunnistettu oppilaiden lukutaidon merkittäväkin heikentyminen. Osalla äidinkielenään suomea puhuvista peruskoulunsa päättävistä on vaikeuksia seurata jopa elokuvien tekstitystä. Kirjastossa on havaittu, että ns. omaehtoisista asiakkaista käytännössä puuttuvat sekä nuoret että nuoret aikuiset. Lukemaan innostamiseen ja aktivoimiseen on olemassa toimivia menetelmiä.

Suunnitellussa kirjaston valtionavustushankkeessa tavoitteena on lukemisen edistäminen nostamalla kirjallisuuden näkyvyyttä nuorten keskuudessa, parantaa lukemisen asemaa harrastuksena ja mielikuvissa sekä pitää aiempaa useampi nuori lukuharrastuksen alakoululta yläkoululle siirryttäessä – ikävaiheessa, joka on tunnistettu lukuharrastuksen kannalta kriittiseksi. Perusopetuksesta on lähestytty kirjastopalveluita ja esitetty toive kirjailijavieraista, joita hankkeella voitaisiin toteuttaa.

Haettava avustussumma on 5 728 euroa. Kunnan omavastuu hankkeessa olisi 20 % eli n. 1 432 euroa. Määräraha voidaan kattaa kirjaston talousarvioon 2024 varatuista käyttötalouden määrärahoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä kirjaston valtionavustusta koskevan hankehaun.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.