Kunnanhallitus, kokous 28.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 Nuorisovaltuuston aloite puhe- ja läsnäolo-oikeudesta valtuuston ja lautakuntien kokouksiin

RUSDno-2022-171

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon edellinen nuorisovaltuusto esittää 17.4.2021 päivätyssä aloitteessaan nuorisovaltuustolle myönnettäväksi puhe- ja läsnäolo-oikeutettua edustajaa Ruskon kunnanvaltuuston ja lautakuntien kokouksiin.

Aloitteessa viitataan Kuntalaissa (410/ 2015, 26 §) mainittuihin nuorisovaltuuston toimintaedellytyksiin: ”Nuorisovaltuustolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, opiskeluun, elinympäristöön, asumiseen tai liikkumiseen sekä muissakin asioissa, joiden nuorisovaltuusto arvioi olevan lasten ja nuorten kannalta merkittäviä. Nuorisovaltuusto tulee ottaa mukaan lasten ja nuorten osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen kunnassa.”

Nuorisovaltuusto toteaa aloitteessaan, että ”kuntalaissa todetut toimintaedellytykset eivät toteudu, ellei nuorisovaltuusto saa itse valita, mihin vaikuttaa. Ilman puhe- ja läsnäolo-oikeuksia on nuorten vaikeaa päästä oikeasti vaikuttamaan, saada ääntään kuuluviin ja kertomaan nuorten huomaamista epäkohdista sekä parannusehdotuksista”.

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n tukilausunnossa 14.4.2021 koskien ko. asiaa todetaan, että valtakunnallisesti nuorisovaltuustojen vaikutusmahdollisuudet ovat asteittain parantuneet kuntalain uudistuksen myötä. Vuoden 2020 nuorisovaltuustoselvityksen aineiston mukaan 88 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorisovaltuustoista oli puhe- ja läsnäolo-oikeus ainakin yhteen kunnan lautakuntaan. Selvityksen mukaan 62 prosentilla vastanneista nuorisovaltuustoista oli edustus kunnanvaltuustossa.

Liitto viittaa tukilausunnossaan Kuntaliiton hallintosääntömalliin (Suomen Kuntaliitto 2016, 94 §), jossa todetaan, että ”nuorisovaltuuston edustajan puhe- ja läsnäolo-oikeus sekä valtuustossa että muissa toimielimissä on tarkoituksenmukaista. Edustusta kunnanvaltuustossa perustellaan esimerkiksi sillä, että alle 18-vuotiailla ei ole äänioikeutta kuntavaaleissa eikä vaalikelpoisuutta, eivätkä he siten voi äänestää oman ikäryhmänsä edustajaa valtuustoon. Yhteisistä pelisäännöistä on hyvä sopia yhdessä nuorten ja päättäjien kesken.”

Ruskon kunnassa nuorisovaltuusto on tiettävästi toiminut vuodesta 2009 lähtien. Vakiintuneena käytäntönä kunnassa on ollut, että nuorisovaltuusto on voinut osallistua hyvinvointilautakunnan (entinen kirjasto- ja vapaa-aikalautakunta) kokouksiin. Käytäntö on perustunut lautakunnan puheenjohtajan päätökseen.

1.10.2018 kunnanhallitus on päättänyt § 179, että nuorisovaltuustolla on kaksi kummivaltuutettua, jotka opastavat ja neuvovat nuorisovaltuustoa. Kunnanhallitus päätti lisäksi antaa tekniselle lautakunnalle sekä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle ohjeen siitä, että lautakunnat voivat yksittäisissä nuorisovaltuustoa kiinnostavissa tai muutoin nuorisoa keskeisesti koskettavissa asiakohdissa myöntää nuorisovaltuuston edustajalle puhe- ja läsnäolo-oikeuden lautakunnan kokoukseen. Päätöksen kutsumisesta tekee tällöin lautakunnan puheenjohtaja.

Hallintosääntöä tarkistettaessa valtuusto 8.11.2021 § 71 käsitteli nuorisovaltuuston asemaa osana vanhus- ja vammaisneuvoston aloitetta ja päätti asiasta seuraavan esittelyn mukaisesti: ”Vanhus- ja vammaisneuvosto on tehnyt 22.9.2020 aloitteen neuvoston jäsenten osallistumisesta hyvinvointilautakunnan, teknisen lautakunnan sekä rakennus- ja ympäristölautakunnan sekä tarvittaessa opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan sekä kunnanhallituksen kokouksiin. Aloitteen mukaan neuvosto nimeäisi itse edustajansa sekä heille varajäsenet. Kunnanhallitus on käsitellyt asiaa kokouksessaan 5.10.2020 todeten palaavansa asiaan valtuustokauden vaihtumisen yhteydessä. Nykyisen hallintosäännön 125 §:n mukaan toimielin päättää muiden henkilöiden (kuin kunnanhallituksen puheenjohtajan ja kunnanjohtajan) läsnäolo- ja puheoikeudesta. Vanhus- ja vammaisneuvosto on kuntalain mukainen vaikuttamistoimielin kuten nuorisovaltuustokin. Kunnanhallitus on antanut tekniselle lautakunnalle, opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle sekä hyvinvointilautakunnalle ohjeen siitä, että lautakunnat voivat yksittäistapauksissa nuorisovaltuustoa kiinnostavissa tai muuten nuorisoa keskeisesti koskettavissa asiakohdissa myöntää nuorisovaltuuston edustajalle puhe- ja läsnäolo-oikeuden lautakunnan kokoukseen. Päätöksen kutsumisesta tekee lautakunnan puheenjohtaja. Vastaavan sisältöinen linjaus voitaisiin tehdä vanhus- ja vammaisneuvoston edustajan osalta tekemättä muutosta tältä osin hallintosääntöön.”

Kuntalaissa on säännökset kunnan vaikuttamistoimielimistä. 26 §:ssä säädetään nuorisovaltuustosta seuraavasti: Nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä (nuorisovaltuusto) ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. Nuorisovaltuustolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, opiskeluun, elinympäristöön, asumiseen tai liikkumiseen sekä muissakin asioissa, joiden nuorisovaltuusto arvioi olevan lasten ja nuorten kannalta merkittäviä. Nuorisovaltuusto tulee ottaa mukaan lasten ja nuorten kuulemisen kehittämiseen kunnassa. Lasten ja nuorten kuulemisesta säädetään nuorisolain (72/2006) 8 §:ssä.

Seuraavaan on koottu yleisiä huomioita sekä Kuntalain 26 §:n yksityiskohtaisissa perusteluissa (HE 268/2014) mainitut nuorisovaltuuston roolia, toimintaa, jäseniä, toiminnan ohjaamista ja vaikuttamismahdollisuuksien takaamista koskevat perustelut, jotka osaltaan täydentävät varsinaisen pykälän sisältöä, joiden tulisi toimia nuorisovaltuuston toiminnansuunnittelun ja vaikutusmahdollisuuksien ohjenuorana, ja joissa Ruskon nuorisovaltuuston jatkokehittämisessä voisi olla täsmennettävää.

  • Yhteistä kaikille vaikuttajaryhmille on se, että ne on valittu demokraattisesti ja edustavat näin ikäryhmäänsä. Keskimäärin nuorisovaltuustoissa toimii 13–18-vuotiaita nuoria.
  • Kunnanhallituksen on asetettava nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä.
  • Kunnanhallitus hyväksyy nuorisovaltuustolle toimintasäännön, jonka tulee kuitenkin jättää nuorisovaltuustolle mahdollisuuksia kehittää myös itse toimintaansa haluamaansa suuntaan.
  • Toimintasäännössä todetaan nuorisovaltuuston lakisääteiset ja mahdolliset muut tehtävät, jäsenten lukumäärä, jäsenten valintatapa, toimikausi, kokousten koollekutsuminen, puheenjohtajan valinta ja sihteerin tehtävien hoitaminen sekä toimintasuunnitelman laatiminen ja toimintakertomuksen antaminen.
  • Hallintosäännössä annetaan tarpeelliset määräykset muiden kuin kunnan toimielinten jäsenten läsnäolo- ja puheoikeudesta toimielinten kokouksissa.
  • Pelkkä nuorisovaltuusto ei riitä ainoaksi nuorten vaikuttamiskeinoksi vaan nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia tulee edelleen kehittää myös muilla tavoilla. Olisi tärkeää parantaa nuorisovaltuustojen mahdollisuuksia vaikuttaa jo asioiden valmisteluvaiheessa. Tämä edellyttää suunnitelmallista ja rakentavaa vuoropuhelua eri toimijoiden välillä.

Nuorisovaltuusto on viime kausien aikana päivittänyt ja tarkentanut nuorisovaltuuston toimintasääntöjä. Jatkossa tärkeää olisi vakiinnuttaa nuorisovaltuuston asettamisprosessi sekä hyväksyä toimintasäännöt kunnanhallituksessa. Siksi ennen mahdollista muutoksen tekemistä nykyiseen käytäntöön, jossa nuorisovaltuustolla on nytkin tosiasiallinen mahdollisuus vaikuttaa kunnan päätöksentekoon ja osallistua toimielimien kokouksiin lautakuntien puheenjohtajien päätöksellä, on syytä arvioida uudelleen vasta, kun nuorisovaltuuston toiminnan periaatteisiin liittyvät tarkennukset on saatu tehtyä ja hyväksyttyä. Tätä kehittämisprosessia varten olisi syytä asettaa monialainen kehittämistyöryhmä ja käydä riittävästi yhteistä keskustelua toimintaperiaatteista ja yhteisistä pelisäännöistä. Turvatakseen ja laajentaakseen vaikuttamistoimielinten osallistumismahdollisuuksia kunnanhallituksen ja valtuuston voisi olla syytä harkita osallistumisoikeuden laajentamista kunnanvaltuuston kokousten osalta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää seuraavaa:

  1. Nuorisovaltuuston ehdottamaa puhe- ja läsnäolo-oikeutta lautakunnissa on käsitelty jo aiemmin eikä kunnanhallitus näe syytä muuttaa nykyistä hallintosäännön kirjausta ja vallitsevaa mm. vanhus- ja vammaisneuvoston kanssa yhtenevää käytäntöä tässä vaiheessa. Kunnanhallitus päättää todeta, että hallintosäännössä annetaan tarpeelliset määräykset muiden kuin jäsenten läsnäolo- ja puheoikeudesta lautakuntien kokouksissa. Sen perusteella nuorisovaltuustolla on tällä hetkelläkin tosiasiallinen mahdollisuus osallistua kunnan kaikkien lautakuntien kokouksiin, ja kunnanhallitus ohjeistaa lautakuntien puheenjohtajia hyödyntämään kunnan vaikuttamistoimielimiä nykyistä aktiivisemmin valmistelussa ja päätöksenteossa.
  2. Kunnanhallitus päättää asettaa monialaisen kehittämistyöryhmän täsmentämään nuorisovaltuuston toimintaperiaatteita ja -sääntöjä nykyistä selkeämmiksi ja avoimemmiksi mm. asettamisprosessin osalta. Kehittämistyössä tulee myös ottaa kantaa, miten nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia kehitetään myös muilla kuin edustuksellisilla tavoilla, ja miten lisätään rakentavaa vuoropuhelua eri toimijoiden välillä. Työryhmän puheenjohtajiksi kunnanhallitus päättää nimetä nuorisovaltuuston kummivaltuutetut ja hankkia kehittämistyön tueksi kehittämispalvelua Nuorten Akatemialta esitellyn suunnitelman mukaisesti.
  3. Turvatakseen ja laajentaakseen vaikuttamistoimielinten osallistumismahdollisuuksia kunnanhallitus lisäksi esittää, että nuorisovaltuustolle ja vanhus- ja vammaisneuvostolle annetaan puhe- ja läsnäolo-oikeus kunnanvaltuuston kokouksiin.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen kohdat a ja b sekä päätti, että kohta c viedään valtuuston korjaten lause seuraavasti: Turvatakseen ja laajentaakseen vaikuttamistoimielinten osallistumismahdollisuuksia kunnanhallitus lisäksi esittää, että nuorisovaltuustolle ja vanhus- ja vammaisneuvostolle annetaan kehittämistyön ajaksi puhe- ja läsnäolo-oikeus kunnanvaltuuston kokouksiin.