Kunnanhallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 145 Vuoden 2024 talousarviolaadinnan lähtökohdat

RUSDno-2023-354

Valmistelija

  • Sari Laine, talous- ja hallintojohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

Valtuuston vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen  yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimäinen vuosi. 

Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarvio ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. 

Taloussuunnitelma  on laadittava siten, että se on tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien (Kuntalaki 110§).

Kunnanhallitus vastaa mm. taloudenhoidosta ja valtuuston päätösten valmistelusta, joten sillä on myös päävastuu talousarvion valmistelusta (Kuntalaki 39§).

Kunnanhallitus hyväksyy suunnittelukehykset ja talousarvion laadintaohjeet, joissa se määrittelee toimielimille reunaehdot talousarvion tekemiseksi. Toimielimet laativat talousarvioehdotuksensa (hallintosääntö 53§).

Perustelut

Verotulojen kertymäksi arvioidaan Kuntaliiton huhtikuussa antaman 2023 verokatsauksen mukaan vuodelle 2024  kunnallisverotuottoja noin 10,6 milj. euroa, yhteisöverotuottoja noin 850 000 euroa ja kiinteistöverotuottoja noin 1,3 milj. euroa. Verotulot laskevat vuodesta 2023 noin 5,9 prosenttia.

Valtionosuuden suuruudeksi on arvioitu noin 5,8 milj. euroa kun vuoden 2023 valtionosuus on 5,2 milj.euroa. 

Valtionosuuksien arviot on laskettu vuoden 2021 ja 2022 tilinpäätöksen mukaan Kuntaliiton erillistä laskuria hyödyntäen. Verotuloissa on huomioitu huhtikuun 2023 Kuntaliiton ennuste. Lisäksi pohjalla on kevään (23.3.2023) budjettiriihen alustavat tiedot. Jäljelle jäävän kunnan verotulo- ja valtionosuusarvioista saadaan päivitykset elokuussa 2023 lopullisten vuoden 2022 tilinpäätösten valmistuessa. Sen lisäksi valtionosuuksien määrään vaikuttavat syyskuussa pidettävä budjettiriihi. Kyseisten seikkojen vuoksi on paikallaan syksyllä lopulla tarkistaa annettua kehystä.

Toimintatuottoja arvioidaan vuonna 2024 kertyvän 4,3 milj. euroa. Toimintakuluiksi vuonna 2024 on arvioitu -20,8 milj. euroa. Toimintakate on näin ollen -16,5 milj. euroa. Tämä on noin 154 000 euroa enemmän kuin vuoden 2023 talousarvion toimintakate. 

Vuosikatteeksi muodostuu 1,9 milj. euroa ja tilikauden tulos on 20 791 euroa ylijäämääinen. Oheismateriaaleissa tarkemmat selitykset perusteista.

Kehystarkastelu on aloitettu yhteistyössä touko-kesäkuussa toimielinten kanssa.  Siihen tehtiin joitakin tarkistuksia. Näiden pohjalta toimielimille annetaan alustava ohjeellinen kehys, jotta toimialojen talousarviotyö voidaan aloittaa kesäkuussa 2023. Kehystä tarkennetaan vielä syksyllä 2023 koko kunnan kehyksen tarkentuessa. 

Oheismateriaalit:

Alustava kehys tuloslaskelma

Palvelualakohtaiset alustavat kehykset

Talousarvioprosessi ja alustava aikataulu

 

Ehdotus

Kunnanhallitus ottaa kantaa vuoden 2024 talousarvion laadinnan lähtökohtiin ja antaa ohjeita jatkovalmisteluun. 

Päätös

Kunnanhallitus merkitsi vuoden 2024 talousarvion laadinnan lähtökohdat tiedoksi ja päätti jatkovalmistelun aikatauluista.