Kunnanhallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 154 Kuntalaisaloite synnytyskorvauksen palauttamiseksi

RUSDno-2023-376

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Jasmin Mäntylä on tehnyt seuraavan sisältöisen kuntalaisaloitteen koskien synnytyskorvauksen palauttamista:

"Tämän aloitteen tarkoituksena on saattaa takaisin kuntalaisten käyttöön vuosina 2019-2022 voimassa ollut synnytyskorvaus. Kunnanjohtaja Kari Lehstiseltä 31.5.2023 puhelimitse saadun tiedon mukaan korvaukset ovat päättyneet Raision ja Ruskon yhteisvastuualueen loppumiseen vuodenvaihteessa 2022-2023 Varsinais-Suomen hyvinvointialueen syntymisen myötä. Raisiossa päätös on jo tehty, mutta Ruskolta tämä päätös uupuu.

Ruskon kunta on vuosina 2019-2022 korvannut äideille synnytykseen liittyvän vuodeosastohoidon omavastuuosuuden. Maksuttomuus on kattanut sekä ensi- että uudelleensynnyttäjien kaikki synnytyksen jälkeiset osastovuorokaudet. Maksuttomuus on koskenut myös perhehuoneen käyttöä. Tämän käytännön tavoitteena on ollut antaa kunnasta lapsiperhemyönteinen kuva ja houkutella uusia asukkaita. Tyks on laskuttanut omavastuuosuuden suoraan kunnalta. (Lähde: https://yle.fi/a/3-10566538) Vuonna 2023 maksukatto on 692 euroa. (Lähde:https://sosiaaliturvaopas.fi/maksut/#73) Tilastokeskuksen mukaan vuosina 2019-2022 Ruskolla on syntynyt keskimäärin 63 lasta vuodessa.

"Lapsuudessa helposti saatava tuki on investointi yksilön hyvinvointiin ja kunnan elinvoimaan" Edellä mainittu on suora lainaus Ruskon kunnan hyvinvointiohjelmasta  (Lähde: https://rusko.fi/wp-content/uploads/2021/12/TALOUSARVIOKIRJA-2023 20221128 lop1.pdf). Kuten hyvinvointiohjelmassakin on todettu, sijoitus lapsiin on aina investointi tulevaisuuteen. Onko hyvinvointiohjelman vastaista jättää tällainen tuki kuntalaisilta pois?

"Ilmainen synnytys" nostaa Ruskon imagoa ympäristökuntiin verrattuna ja lisää houkuttelevuutta perheenlisäystä suunnitteleville. Tämä huolehtisi tulevaisuudessakin Ruskosta kasvavana kuntana.

Kunnan suunnalta taloudellinen tuki synnytyskuluihin on merkittävä kädenojennus kuntalaisille. Uuden perheenjäsenen myötä taloudelliset menot kasvavat ja vauvaan liittyvät hankinnat horjuttavat taloutta. Monelle lapsiperheelle satojen eurojen synnytyslasku tekee ison loven budjettiin. Jatkuvat elinkustannusten kasvu ja taannoinen lainojen korkojen äkillinen nousu myös osaltaan ajavat perheitä taloudelliseen ahdinkoon. Valtaosa ruskolaisista on omistusasujia, joten yhteiskunnalta taloudellista tukea on haastava saada. Synnytyskulujen korvaaminen helpottaa kuntalaisten taloudellista pärjäämistä. Kunnan talousarviokirjan mukaan kuntataloudessa on kaksi vahvaa vuotta takana, joten varmasti varoja korvausten jatkamiseen löytyy.

Mikäli aloite menee läpi, olisi myös tasapuolisuuden nimissä tärkeää, että alkuvuoden aikana syntyneiden vauvojen vanhemmat pystyisivät hakemaan korvausta takautuvasti.

Pidetään Rusko elinvoimaisena ja lapsiperheiden idyllinä jatkossakin!"

   

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä aloitteen tietoonsa saatetuksi ja lähettää sen hyvinvointilautakunnan valmsteltavaksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.