Kunnanhallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 148 Ruskon kunnan kotouttamisohjelma 2023-2025

RUSDno-2023-355

Valmistelija

  • Sari Laine, talous- ja hallintojohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

Laissa kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) määritellään, että kunnan tai useamman kunnan yhdessä on laadittava kotouttamisohjelma, jonka tarkoitus on edistää kotoutumista ja monialaista yhteistyötä. Kotouttamisohjelmassa kuvataan kunnan maahanmuuttajatyön toimintaa ohjaavat keskeiset tavoitteet, työn resurssit sekä keskeiset yhteistyökumppanit, jotka osallistuvat kotouttamista tukevaan työhön alueella. Kotouttamisohjelma tulee lain mukaan tarkistaa kerran neljässä vuodessa, ja se hyväksytään kunkin kunnan kunnanvaltuustossa.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen, työ- ja elinkeinotoimiston, Kansaneläkelaitoksen ja muiden kunnan alueella toimivien viranomaisten on kunnan aloitteesta osallistuttava oman toimialansa osalta ohjelman laadintaan, toteutukseen ja toimeenpanon seurantaan. Paikalliset maahanmuuttaja-, kansalais-, työntekijä- ja työnantajajärjestöt sekä uskonnolliset yhteisöt voivat tarvittavassa laajuudessa osallistua kotouttamisohjelman laadintaan, toteutukseen ja sen toimeenpanon seurantaan.

Ruskon kunnan edellinen kotouttamisohjelma on tehty vuosille 2018-2021 ja se tehtiin ELY-keskuksen koordinoimana yhteistyössä Turun seudun kuntien kanssa. Ruskon kunnan uusi versio on voimassa kuluvan valtuustokauden loppuun. Nykyisellä hallituskaudella on meneillään useita lakiuudistuksia, keskeisimpänä kotouttamislain uudistus, sote-uudistus sekä TE2024-uudistus, jotka nivoutuvat toisiinsa keskeisesti onnistuneen kotouttamisen edistämiseksi. Mikäli käynnissä olevat uudistukset tuovat muutostarpeita kunnan kotouttamisohjelmaan, voidaan se päivittää vielä kesken valtuustokauden. 

Maahanmuuttoviraston tilaston (27.10. tilanne) mukaan Ruskolla asuu 31 tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista. Suurimmalle osalle heistä on tullut mahdollisuus vuoden 2023 aikana hakea kotikuntaa ja siirtyyä kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden piiriin. Toukokuun 2023 tilanteen mukaan kotikuntaa hakeneita on vain muutama.

Oheismateriaalit:

Ruskon kunnan vanha kotouttamisohjelma 2018-2021

Ruskon kunnan uusi kotouttamisohjelma 2023-2025 

LIITE 1 Ruskolla asuvien ulkomaalaisten määrä 2005-2022

Ehdotus

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy kotouttamisohjelman ajalle 2023-2025.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen. Lisäksi se antaa talous- ja hallintojohtajan tehdä kotouttamisohjelmaan stilistisiä korjauksia.