Kunnanhallitus, kokous 15.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 126 Selityksen antaminen Korkeimmalle hallinto-oikeudelle etuosto-oikeuden käyttämiseen liittyvässä asiassa

RUSDno-2020-327

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Turun hallinto-oikeus on antanut 28.10.2019 päätöksen ***** ja ***** tekemään etuosto-oikeutta koskevaan valitukseen. Valitus oli tehty, koska Ruskon kunnanhallitus oli päättänyt käyttää etuosto-oikeutta kiinteistökaupassa maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista varten. Kunnanhallituksen päätös kohdistui kauppaan, jolla oli myyty noin 9,1 hehtaarin suuruinen määräala Susivuori nimisestä tilasta (704-407-6-39). Päätöksessään hallinto-oikeus totesi, että hallinto-oikeus ei tutki vastaselityksessä esitettyä valitusperustetta ja, että hallinto-oikeus hylkää valituksen sekä oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevan vaatimuksen.Ratkaisun oikeudellisessa arvioinnissa hallinto-oikeus on todennut, että kunnanhallituksen päätöstä etuoston käyttämisestä on perusteltu kyseisen alueen kuulumisella maakuntakaavan mukaiseen yhdyskuntarakenteen selvitysalueeseen ja alueen sijainnilla kunnan nykyisten kaava-alueiden läheisyydessä. Lausunnossaan kunnanhallitus on todennut, että alueella olevan tiheän haja-asutusrakentamisen vuoksi viimesie rakennushankkeet ovat vaatineet suunnittelutarveratkaisun hakemista. Osa hakemuksista on hylätty, koska on katsottu olevan tarvetta suunnitella alueen maankäyttöä sekä liikennejärjestelyjä asemakaavatasolla. Alueeseen kohdistuu rakentamispaineita ja se on tulevaisuuden asuinaluetta. Kunta pyrkii ennestään omistamiensa alueiden lisäksi hankkimaan alueelta maata ennen kaavoituksen aloittamista. Hallinto-oikeus on lisäksi todennut, että etuosto-oikeuden kohteena olevan määräalan aluetta ei ole yleiskaavassa osoitettu yhdyskuntarakentamiseen. Määräala kuitenkin sijoittuu asemakaava-alueiden väliselle alueelle, ja määräralaa ympäröivällä alueella on tiheää haja-asutusta. Kunta on lupakäytännössään katsonut määräalaan rajoittuvan alueen olevan suunnittelutarvealuetta. Kunta on jo ennen etuosto-oikeuden käyttämistä omistanut määräralan läheisyydessä kiinteistöjä ja ilmoittanut käyvänsä neuvotteluja hankkiakseen alueelta lisää maata kaavoitusta varten. Edellä esitetyn perusteella hallinto-oikeus on katsonut, että kunnanhallitus on osoittanut käyttäneensä etuosto-oikeutta etuostolain 1 §:n 3 momentin mukaisestimaan hankkimiseksi kohtuullisessa ajassa tapahtuvaa yhdyskuntarakentamista varten.

Hallinto-oikeuden päätöksen johdosta ***** ja ***** ovat hakeneet valituslupaa Korkeimmalta hallinto-oikeudelta asiassa. Korkein hallinto-oikeus on lähettänyt valituslupahakemuksen ja valituksen Ruskon kunnanhallitukselle selityksen antamista varten. Selitys on toimitettava Korkeimmalle hallinto-oikeudelle 30.6.2020 mennessä.

Kunnanvirastossa on valmisteltu Korkeimman hallinto-oikeuden pyytämä selitys asiassa. Esityslistan oheismateriaalina ovat valituslupahakemus ja valitus sekä Turun hallinto-oikeuden päätös ja asiaan annettava selitys.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää antaa Korkeimmalle hallinto-oikeudelle esityslistan oheismateriaalin mukaisen selityksen etuosto-oikeuden käyttämistä koskevassa asiassa.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen. 

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.