Hyvinvointilautakunta, kokous 4.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Vaikuttavuusinvestointihankkeen valmisteluun osallistuminen

RUSDno-2020-299

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Tyypin 2 diabeteksen (T2D) ehkäisyyn on tarkoituksena vasta perustutun vaikuttavuusinvestoimisen osaamiskeskuksen johdolla rakentaa hanke, joissa verovaroilla maksetaan ehkäisevän toiminnan vaikuttavuudesta eli halutusta lopputulemasta - ei pelkästään tilatuista suoritteista. Hankkeella on tavoitteena saavuttaa paitsi terveyshyötyjä, mallintaa uudenlaista vaikuttavuuden hankintaosaamista. Hankkeen toiminnan rahoitukseen haetaan yksityistä pääomaa ja sijoitetun pääoman takaisinmaksu ja tuotto perustuvat toiminnan julkiselle sektorille tuomaan taloudelliseen hyötyyn.

Hankkeessa käytännön toiminta alkaa vuonna 2021. Valmisteluvaiheessa hankkeeseen voidaan ottaa mukaan vielä muutama uusi kunta. Mukaan lähtevän kunnan suorat kulut ovat tässä vaiheessa toimintaan osoitettuja työtunteja hankkeen valmistelussa, jolloin mallinnetaan toiminnan yhteiskunnallista hyötyä yms. osaamiskeskuksen koordinoimana ja tukemana. Varsinainen tekeminen (diabeteksen ennaltaehkäisytoimenpiteet) resursoidaan yksityisellä pääomalla. Itse hankkeeseen mahdollisesti osallistuva kunta maksaa tällöin vain etukäteen määriteltyjen tulostavoitteiden saavuttamisesta niin ikään etukäteen määritellyn tulospalkkion, jos tuloksia on saavutettu ja tulospalkkioille löytyy perusteita, hankkeen jälkeen. TD2-hankkeessa aikajänteeksi on hahmoteltu n. 4–6 vuotta.

Hankkeen valmisteluun osallistuminen ei sitouta osallistuvaa kuntaa varsinaiseen hankkeeseen tai sen kustannuksiin muilta kuin hyvinvointijohtajan työpanoksen osalta. Valmistelun myötä on kuitenkin mahdollista lisätä kunnan osaamista uudenlaisesta ja nykyistä vaikuttavammasta sosiaali- ja terveyspalvelujen hankintaosaamisesta.

Lisätietoja hankkeesta: https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyypin-2-diabeteksen-ehkaisyn-hyodyt-miljardiluokkaa

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä tietoonsa saatetuksi vaikuttavuusinvestoinnin hankkeen ja valtuuttaa hyvinvointijohtajan osallistumaan hankkeen valmisteluun oman työajan puitteissa ilman muita sitoumuksia.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.